Tarihi fark başına bela oldu... Koça 'Niye fark attın cezası!'

ABD basketbol
Tarihi fark başına bela oldu... Koça 'Niye fark attın cezası!'

ABD'nin Connecticut eyaletinde liselerarası basketbol müsabakasında Sacred Heart Academy adlı kız lisesi konuğu Lyman Hall Lisesi'ni 92-4 mağlup edince ortalık karıştı! Kazanan takımın başantrenörü Jason Kirck okulu tarafından bir maç uzaklaştırma cezasına çarptırıldı. Peki neden?

Maçın son çeyreğine girilmişti ve skorborda baktığınızda konuk ekibin hanesinde hala kocaman bir “0” görüyordunuz. Bazı çok sevilen sporlarda “0” tatsız ancak anlaşılabilir bir skor. Gününde olmayan takım pekala hiç sayı üretemeden maç bitirebilir ancak söz konusu müsabaka bir basketbol müsabakası ve son çeyreğe hiç sayı atamadan girmek olacak iş değil...

SKORBORD BOZUK DEĞİLMİŞ!

Skorbordun bozuk olmadığı konuk ekip sayı bulduğunda ortaya çıktı! Karşılaşma 92-4 sona erdi. Hamden, Connecticut'ta bulunan Sacred Heart Academy adlı kız lisesi, konuğu Lyman Hall Lisesi'ni 88 sayı farkla mağlup etti. Skorun çılgınlığı yetmezmiş gibi maçın ardından alınan bir karar haberi ABD'de gündeme taşımaya yetti.

Sacred Heart Academy yönetimi takımda üçüncü yılını geçiren Başantrenör Jason Kirck'e bir maç görevden uzaklaştırma cezası verdi. Okul ayrıca resmi açıklamasında ortaya çıkan sonuçtan ötürü özür diledi.

Güney Connecticut Konferansı'nda mücadele eden ve ligin en iyi takımlarından biri olarak gösterilen Sacred Heart Sharks geçen yıl bir alt ligi şampiyon olarak tamamlamıştı. Konferansın direktörü Al Carbone okul tarafından Kirck'e ceza verildiğini doğruladı.

'BU TEHLİKELİ BİR DURUM'

Al Carbone yaptığı açıklamasında “Bu tehlikeli bir durum. Mevzu sadece 88 sayılık fark değil. Sporcu-öğrencilerimizi nasıl etkileyeceğiyle alakalı bir durum” ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda buna benzer başka bir örneğe daha rastlanmış, Amerikan futbolu karşılaşmasında Inglewood Lisesi, Morningside'ı 106-0 mağlup etmişti. Okul yönetimi bu olayda olduğu gibi özür dilerken Morningside'ın başantrenörü Brian Collins sonucu “Kalitesiz bir hareketti” sözleriyle yorumlamıştı.

İki maçta da ortaya atılan tartışma atletik yetenek ile sportmenlik arasındaki sınırlar konusunda bir tartışmaydı. Kopmuş bir maçta farkı açmak kimisine göre sportmenlik dışı bir davranış. Ancak ciddi bir kesim de durmamanın, maç sonuna kadar ciddiyeti korumanın rakibe saygı göstergesi olduğunu savunuyor.

İkinci gruba göre durmak bir “acıma” ifadesi olarak rakibi ciddi derecede küçük düşüren bir davranış. Aslında iki düşüncenin de haklı olduğu noktalar var tabii ki...

Bu cezayla birlikte iki kızı da Sacred Heart forması giyen Kirck kritik maçta bu sezonki en ciddi rakiplerinden biri olan Hamden Lisesi'ne karşı kenarda yer alamadı. Buna rağmen 6 Ocak'taki maçı takımı 42-39 kazanmayı başardı.

'DEĞERLERİMİZ VE FELSEFEMİZLE UYUŞMUYOR'

Bir Katolik okulu olan Sacred Heart Academy'nin müdürü Rahibe Sheila O'Neill kararlarına dair yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Sacred Heart Academy, etik ve sorumlu davranış, liderlik, karakter, rakiplerine saygı gibi spor yoluyla öğretilen ve geliştirilen öğretilere değer verir. Kızlarımızın oynadığı söz konusu maçta ortaya çıkan tablo bizim değerlerimiz ve felsefemizle uyuşmuyor.”

Hezimete uğrayan Lyman Hall Lisesi'nin başantrenörü Tom Lipka ise maçın başından sonuna kadar rakiplerinin kendilerini top kaybına zorladığını ve hızlı hücumlardan asla vazgeçmediklerini vurgularken “Maçın başından itibaren hiç merhamet göstermediler” diye konuştu.

32 dakikalık maçın ilk çeyreğinin ardından Sacred Heart 29-0 öndeydi. Devre arasına 56-0'la girildi. Üçüncü çeyrek ise 80-0 sona erdi. Eyalet basınında maç hakkında yazılan bir değerlendirmede “Sacred Heart oyuncularının yetenekleri yadsınamaz olsa da oyunun, hem yetişkinler hem de öğrenciler için kazanmanın her şey olmadığı konusunda bir örnek teşkil etmesi gerek” ifadelerine yer verildi.

'SIRÇA KÖŞKLERİNİZDEN ÇIKIN...'

Kirck'ün daha önce görev yaptığı West Haven'deki Notre Dame Lisesi'nin erkek basketbol takımının başantrenörü Jason Shea ise Kirck'ü savundu ve şunları söyledi:

“Koç Kirck, maçın idaresi konusunda hatalar yapmış olabilir ancak karakter suikastine son verilmesi lazım. O sonucunda kendini çok kötü hissettiği hata yapmış harika bir aile babası, arkadaş, öğretmen ve koç... Sırça köşklerinizden çıkın ve bu konuyu artık aşın.”

Connecticut Interskolastik Atletik Konferansı Direktör Yardımcısı Gregg Simon, sportmenlik vurgusu yaparken koçların bu noktadaki yeterlilikleri üzerine bir çalışma yapacaklarını ifade ederken pek çok yorumcu aynı ligde yer alan iki takım arasında oynanan bir maçta bir takımın diğerine “merhamet göstermesini” beklemenin asıl sportmenlik dışı hareket olacağı vurgusunu yapıyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin bir kısmı The New York Times'ta yayımlanan “A School Won 92-4 in Basketball. Then the Coach Was Suspended” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

basketbol ABD Connecticut