Skandalı Eto'o ortaya çıkardı! Onun da başına gelmişti... Afrika'nın kanayan yarası!

Kamerun
Skandalı Eto'o ortaya çıkardı! Onun da başına gelmişti... Afrika'nın kanayan yarası!

Aktif futbol hayatından sonra Kamerun Futbol Federasyonu Başkanı olan Samuel Eto'o alt yaş gruplarındaki yaş sahtekarlığına savaş açtı. Afrika futbolunun en önemli sorunlarından biri olan durum, kendisine yönelik ithamlara da neden olmuştu. Peki sorun neden çözülemiyor?

Chelsea, 2013-2014 sezonunu kulübün efsanevi Portekizli menajeri Jose Mourinho ile geçiriyordu. Bir önceki sezonu üçüncü sırada noktalayan kulüp, söz konusu sezonda da şampiyon olacak bir görüntü çizmiyordu. Şubat 2014'ün sonlarına doğru bu durum daha da belirgin bir hale gelmişti. Oklar yavaş yavaş Mou'ya dönerken deneyimli çalıştırıcı, alışıldık açık sözlülük ve gariplikteki cümlelerinden bazılarını sarf ediyordu. Konuşurken Canal Plus kameralarının kayıtta olduğunun farkında değildi:

Kadrosundaki santrforların yetersizliğine dikkat çeken Mourinho deneyimli efsane Samuel Eto'o'yu da hedefine almıştı:

“Elimizde Eto'o var. Ama o da 32 yaşında. Belki de 35 yaşındadır. Gerçek yaşını ben de bilmiyorum.”

Chelsea o sezonu da üçüncü tamamladı ancak ertesi sezon şampiyonluk ipini Mourinho ile en önde göğüsledi. Lakin konumuz bu değil. Konumuz Afrikalı futbolcuların yaşları... Afrikalı bir futbolcunun “gerçekten genç olup olmadığı” futbol dünyasının alışık olduğu bir tartışma. Pek çok Afrikalı genç yetenek yaşının büyütüldüğü ithamıyla karşı karşıya kaldı ve kalıyor. Örneğin Romelu Lukaku bu iddiaların hedefi olmuştu. Samuel Eto'o da...

İDDİALAR TAMAMEN YANLIŞ DEĞİL

Ancak bu iddialar tamamen yanlış değil. Bu bir fenomen. Söz konusu fenomen geçen günlerde ortaya çıkan bir skandalla yeniden gündeme geldi. Skandalı ortaya çıkaran ise Samuel Eto'o'nun ısrarı oldu. 7 Eylül 2019'da aktif futbol kariyerine nokta koyduktan sonra Afrika futbolunun gelişimi için çalışan Eto'o, 11 Aralık 2021'den bu yana ülkesinde Kamerun Futbol Federasyonu'nun başında yer alıyor.

Skandalı Eto'o ortaya çıkardı! Onun da başına gelmişti... Afrika'nın kanayan yarası! - Resim : 1
Futbol Afrikalı çocuklar ve gençler için önemli bir çıkış umudu... Fotoğraf: Shutterstock

Yıldız isim göreve geldiği günden bu yana yaş sahtekarlığına karşı da büyük bir mücadele içinde. Daha haziran ayında 44 futbolcunun yaşıyla ilgili yanlış beyan verdiğini tespit eden federasyon, “Geçmişte yaşla ilgili yaşananların bir an önce son bulmasını istiyoruz. Bu doğrultuda federasyonumuz, futbolun tüm aktörlerinin ve eğitimcilerinin, yaş kategorilerine saygı göstermesini sağlamaya çağırıyor” açıklamasını yapmıştı.

Yeni yılın ilk günlerinde patlayan skandalda ise U17 Afrika Uluslar Kupası'na katılım için düzenlenecek ve Kamerun'un ev sahipliği yapacağı Orta Afrika elemelerine katılmak üzere seçilen ve yaş tespiti için yapılan kemik testine sokulan 30 oyuncudan 21'i testi geçemedi yani 17 yaşından büyük çıktı. 12-24 Ocak arasında oynanacak elemelere günler kala Kamerun kadrosuna yeni oyuncular dahil etmek isterken 11 oyuncunun daha kemik testini geçemediği ortaya çıktı. Eto'o'nun çabalarıyla yapılan testler Afrika futbolunun kronikleşmiş problemini de ortaya koymakta.

BAŞARILARA GÖLGE DÜŞÜRÜYOR

Bu zamana kadar düzenlenen 18, FIFA U17 Dünya Kupası'nın 7'sinde zafere Afrika ülkeleri ulaştı. Geçmişte 5 kez şampiyon olan Nijerya'nın üç de ikinciliği bulunuyor. İki kez zafere ulaşan Gana'nın ise iki finali bulunmakta. Afrika'nın tarihteki tek Dünya Kupası yarı finalinin 2022'de Fas tarafından elde edilmesi ve tüm geçmiş skandallar, gençlerde Afrika'nın elde başarılara da gölge düşürmekte.

Öyle ki FIFA, 2009 U17 Dünya Kupası'nda ilk kez kemik testi uygulamasını hayata geçirdi. MR aracılığıyla yapılan testte bilekler incelenerek kemik yapısının ne kadar gelişmiş olduğu tespit ediliyor. Örneğin 2017'de Gabon'un U17 Afrika Uluslar Kupası kadrosundan 14 oyuncu söz konusu testi geçememişti.

Kamerunlu gazeteci Bambe Wanneh Giovanni yaş sahtekarlıklarının temeline ilişkin çarpıcı bir gerçeği gözler önüne seriyor:

“Bir oyuncu 17-18 yaşında izlenir; kulüpler, bu yaşlardaki gençleri gerçekten geliştirmek ister. Gençler 17-18 yaşlarını aştıklarında Avrupa'da oynama şanslarını (büyük ölçüde) yitiriyorlar.”

Futbol kadim kıtanın gençleri için bir çıkış yolu, umut kapısı. Örneğin Kamerun'da Dünya Bankası'na göre ülke nüfusunun yüzde 40'ı açlık seviyesinde yaşamakta. Futbolda para kazanma olanakları artık sadece Batı Avrupa'da yok. Bunun da yaş sahtekarlıklarını azalttığını söylemek mümkün.

'SADECE KÖTÜ NİYETLE DEĞİL...'

Bambe Wanneh Giovanni bir başka etken olarak da daha uzun bir kariyer isteğini öne sürmekte. “Sadece kötü niyetle yapılmıyor” diyen Wanneh Giovanni, “Daha uzun bir kariyere sahip olmak istemelerinden de kaynaklanıyor. Kendileri ve aileleri için daha fazla para kazanmak istiyorlar” ifadelerini kullanıyor.

Tüm çabalara rağmen MR aracılığıyla yapılan testlerin ne kadar etkili olduğu hala soru işaretleri arasında zira bilekler 17 yaşından sonra tamamen kaynaşmakta ve yaş testleri o yaştan sonra çok daha meşakatli bir hal almakta. Haliyle 21 yaş altı ve 23 yaş altı takımlarında bu testler daha zor gerçekleştiriliyor.

Kaynaklar: The Athletic, FIFA, BBC

Kaynak: Web Özel

kamerun