Fas neden Dünya Kupası düzenleyemiyor? Bu 6. olacak: İnat, rüşvet, altyapısızlık
Katar'daki en büyük sürprize imza atan Fas, 2030 Dünya Kupası'nı düzenlemeye talip. Bu, Kuzey Afrika ülkesinin 6. denemesi olacak. Peki FIFA delegeleri neden bir türlü Fas'ı seçmiyor? Fas'ın inadı ve FIFA'yı sarsan rüşvet iddiaları bu hikayede önemli rol oynarken ülkenin eksiklikleri de öne çıkıyor.
Katar'da tarihi bir sürprize imza atarak Dünya Kupası'nda adını yarı finale yazdıran ilk Afrika ülkesi olmayı başaran Fas, aslında tam bir futbol ülkesi. Futbol tutkusuyla öne çıkan ülke, bu tutkuyu bir Dünya Kupası'na ev sahipliği yaparak taçlandırmak istiyor ve bu noktada işbirliği yapmayı da istiyor. Peki bu hedefle altıncı kez FIFA'nın kapısını çalan ve 2030 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak isteyen Fas, geçmişte neden reddedildi? FIFA, bu hevesli ülkeyi yine mi reddecek?
Fas ilk olarak 1994 Dünya Kupası'nı düzenlemeye talip olmuştu. Burada FIFA'nın futbolu ABD'ye de güçlü bir şekilde taşıma isteği ile 1986'ya olduköa göstermelik bir başvuru ile talip olan ABD'nin 1994 için dersini alması birleşti ve Fas, ABD'nin üç oy gerisinde 10'a 7'lik sonuçla 94'ü Birleşik Devletler'e kaptırdı. 19 oyun 2'si de üçüncü aday olan Brezilya'ya gitti.
ÖNCE ABD, SONRA FRANSA...
Dönemin Fas Spor Bakanı Abdellatif Semlali, “ABD'nin bu tür organizasyonlara ihtiyacı olmadığını kanıtlamaya çalıştım” diyerek oylama öncesinde denediği lobi faaliyetlerini anlatacaktı. Ancak Semlali, yeteri kadar delegeyi ikna edemedi.
Yılmayan Fas, 1998 için de aday olmuştu. Bu kez rakip İsviçre ve Fransa'ydı. İsviçre, FIFA'nın gereksinimlerini karşılayamadığı için adaylıktan çekilince Fas, eski sömürgecisiyle yarışta baş başa kaldı. Kazanan bilindiği üzere 12'ye 7 ile Fransa oldu. FBI'ın 2015'te İsviçreli yetkililerle FIFA'ya düzenlediği yolsuzluk operasyonunda yakalanan ve itirafçı olan Chuck Blazer, 2010 ve 1998 oylamalarında rüşvet skandalı yaşandığını açıklayacaktı. Gözler oylamanın kazanına dönse de Blazer, 1998 oylaması için rüşvet verenin Fas olduğunu öne sürecekti.
Fas, 2006 oylaması için ise otel sayısını artırmış, altyapısını güncellemeye başlamıştı bile. Fakat bu kez ise rakipler daha dişliydi. İlk turda Almanya 10, Güney Afrika 6 ve İngiltere 5 oy almış, Fas ise 3 oyda kalmıştı. Kafa kafaya giden yarışta finalde Almanya ile Güney Afrika kalırken Okyanusya delegesi Charlie Dempsey, gelen baskılardan ötürü oy kullanmadı. Bu sonuç kupayı 12'ye 11'le Almanya'ya getirirken okların Almanya'ya ve dev Alman markalarına döndüğü rüşvet iddiaları uzun yıllar tartışıldı.
2006 HAYAL KIRIKLIĞI OLDU AMA...
2006 oylaması Fas için büyük hayal kırıklığı oldu ama 2010 daha da fazla yaralayacaktı. Dönemin FIFA Başkanı Sepp Blatter, 2006'nın ev sahibi olarak Güney Afrika'yı görmek istiyordu. Kazanan Almanya olunca FIFA, 2010 Dünya Kupası'na Afrika kıtasından bir ülkenin ev sahipliği yapmasına karar verdi. Burada Fas iddialı ülkelerdendi ancak 2006 oylamasını finalde kaybeden Güney Afrika, 2010 oylamasından zaferle ayrıldı.
FIFA'nın yolsuzluklarının gündemi sarstığı günlerde The Telegraph, 6 Haziran 2015 günü gündeme bomba gibi düşen bir iddiayı manşetine taşıyacaktı. 2010 oylamasından galip ayrılan aslında Fas olmuştu ancak ev sahipliği “masa başı oyunlarıyla” Güney Afrika'ya verilmişti.
Bu noktadan sonra uzun bir ara veren Fas, 2026 için sahalara dönerken rakip yine ABD'deydi. ABD, Kanada ve Meksika turnuvayı ortak düzenlemeye aday olurken rakip Fas, 16 milyar dolar harcayarak ulaşım altyapısını yenilemeyi, 21 yeni hastane inşa etmeyi, çok sayıda otel yapmayı ve stadyum restorasyonlarını taahhüt etse de 134'e 65'le yine kaybeden taraf oldu...
FAS BU KEZ İTTİFAK ARIYOR!
Fas, 2030'a da talip. Ancak bu kez yanına bir ittifak arıyor. Başlarda Portekiz, İspanya ve Fas ortaklığı düşünülse de Portekiz ile İspanya ikili olarak girme fikriyle yetindi. Fas ise Tunus ve Cezayir'le bir Mağrip Dünya Kupası hedefliyor. Rakipler arasında aynı zamanda Suudi Arabistan, Yunanistan, Mısır ortaklığı ve Uruguay, Arjantin, Şili ve Paraguay ortaklıkları yer almakta. Oylama ise 2024'te gerçekleşecek 74. FIFA Kongresi'nde belli olacak.
Fas, Avrupa saat dilimine yakınlığını, kompakt coğrafi konumunu ve ülkedeki futbol tutkusunu öne sürüyor. Ancak tüm çalışmalara ve çabalara rağmen Fas, altyapı eksiklerinin olduğu bir ülke. Aynı zamanda ciddi bir stadyum yenileme çalışmalarına ihtiyaç duyuluyor. FIFA'nın geçmişteki raporları da hep Fas'ın bu eksikliklerine dikkat çekmekteydi. Ancak özellikle Fas Kralı VI Muhammed ev sahipliği konusunda sonuna kadar gideceklerinin de altını çiziyor.
Kaynaklar: These Football Times, The Athletic, The Telegraph, FIFA
Kaynak: Web Özel