Sheriff, Real Madrid'i nasıl şoke etti? Kimsenin tanımadığı ülkenin takımı...

UEFA Şampiyonlar Ligi
Sheriff, Real Madrid'i nasıl şoke etti? Kimsenin tanımadığı ülkenin takımı...

Şampiyonlar Ligi grubunda ilk maçta Shakhtar Donetsk'i 2-0 yenen Sheriff, Real Madrid'i de 2-1'le geçerek şok etkisi yarattı! Peki bunu nasıl başardılar? İşte zamanında Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin elediği, "kimsenin tanımadığı ülkenin" takımı Sheriff.

“İyi birine benziyorsun. Ancak burada Rusya veya Putin'i eleştiren yanlış sorular soracak olursan, seni öldürürler.”

Bu uyarı Robert O'Connor'a, Blood and Circuses: A Football Journey Through Europe's Rebel Republics adlı kitabı için araştırmalarda bulunduğu sırada yöneltilmişti. Transdinyester Cumhuriyeti'ne hoş geldiniz. Bu de facto ülke, Şampiyonlar Ligi'ne tarihinde ilk kez çıkan FC Sheriff Tiraspol'un evi...

Real Madrid, Inter ve Shakhtar Donetsk'le aynı gruba düştüklerini gören pek çok futbolsever Sheriff'e üzülmüştü. Ancak önce sahalarında ağırladıkları Shakhtar'ı 2-0'la geçtiler, 28 Eylül akşamında ise deplasmanda Real Madrid'i 2-1 mağlup ederek şimdiden tarihe geçtiler.

Sheriff, Real Madrid'i nasıl şoke etti? Kimsenin tanımadığı ülkenin takımı... - Resim : 1

KİMSENİN TANIMADIĞI ÜLKENİN TAKIMI!

Resmi olarak Moldova sınırları içindeki bu bölgede Transdinyester Cumhuriyeti, kimse onları resmen tanımasa da varlığını sürdürüyor. Bölgedeki halk Prinistrovya Cumhuriyeti ifadesini kullanırken buradaki vatandaşların büyük bir çoğunluğunun Rusya pasaportu bulunmakta.

Moldova, bölgeyi kendi toprağı olarak gördüğü için Transdinyester'den Moldova'ya geçişlerde herhangi bir vize denetimi yapmazken Moldova'dan bölgeye girişte vize uygulaması bulunuyor. Kendi ordusu, polisi, siyasi yapısı ve meclisi bulunan bölgenin başkenti Tiraspol.

İKİ ESKİ KGB AJANI...

Ancak ilginçlikler burada da bitmiyor. Bu sosyalist ülkede Sheriff adlı holding tam bir tekel görevi görmekte. Ticari işletmelerin çoğunluğu bu şirkete bağlı. Bu holding kurucu ortakları iki eski KGB üyesi Viktor Gushan ve Ilya Kazmaly. Gushan, “Western” sevdası yüzünden holdingin ismini Sheriff koymuş. Kazmaly birkaç yıl şirketin üst yönetiminden çekildi. Gushan ise hala aktif. Kendisi kulübün de başkanı.

Sheriff, Real Madrid'i nasıl şoke etti? Kimsenin tanımadığı ülkenin takımı... - Resim : 2
Sheriff'le 2007-08 Şampiyonlar Ligi elemelerinde karşılaşan Beşiktaş rakibini deplasmanda 3-0, İstanbul'da da 1-0'la geçerek elemişti. Fenerbahçe ise 2009-2010 Avrupa Ligi elemesinde Sheriff'i iki maçta da 1-0 mağlup ederek turlamıştı. Fotoğraflar: İHA

2005'te Vanity Fair'e bir röportaj veren Gushan “Fransa'dan ya da ABD'den herhangi bir iş insanını getirin, burada altı ayda kendini asar! 'Bir şekilde' işi sürdürüyoruz” diyordu.

Tiraspol Siyasal Çalışmalar Fakültesi Direktörü Anatoly Dirun ise Gushan'ı “Viktor Gushan buradaki en etkili insan. Hem siyasi hem de ekonomik olarak...” şeklinde anlatıyor.

KUSURSUZ BİR SALTANAT...

Bu tablo elbette 1997'de kurulan ve ilki 2001'de olmak üzere 19 şampiyonluk elde eden takımın yerel dominasyonunu büyük ölçüde açıklıyor. Bölgeden aldığı ekonomik gücü takıma da yansıtan holding patronları, Moldova'da bu seviyeye çıkacak bile ikinci bir takım olmadığı için kusursuz bir saltanat sürüyor.

Fakat Sheriff'in Şampiyonlar Ligi'ndeki başarısını böyle anlatamayız. Zira, Moldova'yı domine etseler de Transfermarkt verilerine göre Sheriff'in kadro değeri 12.38 milyon Euro. 2-1 yendikleri Real Madrid'in ise 793.5 milyon Euro...

Peki takım, Avrupa futbolunun kurt oyuncularını toplayarak mı başarılı oldu? Hayır. Takımın 38 yaşındaki yedek kaleci Serghei Pascenco'dan sonra en yaşlı oyuncusu 29 yaşındaki bir diğer yedek kaleci Dumitru Celeadnic. Toplam 31 oyuncunun yaş ortalaması ise 25.

O ZAMAN NASIL BAŞARDILAR?

Şampiyonlar Ligi'nde 8'i eleme toplamda 10 maç oynayan ve hiç kaybetmeyen, 1 Temmuz'da ligin ilk haftasında yenildikten bu yana resmi maçlarda hiç mağlup olmayan Sheriff bunu nasıl başardı?

Elbette Moldova'da sadece onların parası var, başka hiçbir kulübün yok. Ancak parayı bir sistem, bir yapı kurmak için harcamaları önemli bir faktör. Sheriff, etrafını 18 antrenman sahasının çevrelediği ve yaklaşık 200 milyon dolara mal olan dev bir tesise sahip.

Sheriff, Real Madrid'i nasıl şoke etti? Kimsenin tanımadığı ülkenin takımı... - Resim : 3
FC Sheriff'in tesisleri kulübün sporcu yetiştirme ve geliştirme misyonuna da yatırım yaptığını gösteriyor. Fotoğraflar: Reuters ve FC Sheriff

Sol bek Keston Julien, “Kış geldiğinde dışarıda çalışmıyoruz. Kapalı bir sahamız var. İki kulüp otelimiz, iki yüzme havuzumuz var” diyor. Kurdukları düzen ise mağlup ettikleri Shakhtar Donetsk'in düzenine benziyor:

Güney Amerika'dan veya Afrika'dan bulunan işlenmemiş yetenekler, domine edebilecekleri bu ligde parlama fırsatı bulacaklar. Real Madrid'e karşı kadroda yer alan 19 oyuncudan 7'si Amerika kıtası, 3'ü ise Afrika kıtası çıkışlı oyunculardı.

Trinidad ve Tobagolu Julien, “Burada yeteneğimi gösterebilirim. Real Madrid ve Inter gibi takımlara karşı iyi oynarsam gelecekte ne olacağını kim bilebilir?” diyor.

VE YABANCI SINIRI KALKINCA...

Bu sistemin yanında başarının bu sene gelmiş olmasının farklı bir sebebi de olabilir. O sebep Moldova Futbol Federasyonu'nun yaptığı bir değişiklik. Ülkede yabancı sınırlaması bu sezon kalktı. Sheriff Teknik Direktörü Yuriy Vernydub, 20 Eylül'de kararı şöyle yorumlamıştı:

Yabancı sınırının kaldırılması, Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalmamızı sağladı. Yabancı sınırının herhangi bir futbol ülkesinin gelişimine katkısı olmaz.

Takımın Şampiyonlar Ligi kadrosunda sadece beş Moldovalı yer alıyor. 15 farklı ülkeden oyuncular Sheriff forması terletiyor.

[email protected]

* Bu haberdeki bilgilerin bir kısmı The Athletic'te "FC Sheriff: the Moldova minnows who beat Real Madrid at the Bernabeu" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Ek kaynaklar: Transfermarkt, Al Jazeera, FC Sheriff

Kaynak: Web Özel