Şampiyon Trabzonspor'da zaferin şifreleri!

Trabzonspor
Şampiyon Trabzonspor'da zaferin şifreleri!

Ve Süper Lig'de Ahmet Çalık sezonunun şampiyonu Trabzonspor oldu! 38 yıl aradan sonra ilk kez şampiyonluğa ulaşan Fırtına, zafere Abdullah Avcı'yla uzandı. Kariyerinin ilk şampiyonluk sevincini bordo-mavili camia ile yaşayan Avcı, zaferde çok büyük bir paya sahip. İşte şampiyonluğun şifreleri...

Spor Toto Süper Lig Ahmet Çalık Sezonu'nun düğümü çözüldü ve Trabzonspor şampiyonluk ipini göğüslemeyi başardı. Türkiye'deki ve dünyanın dört bir yanındaki Trabzonspor taraftarı 38 yıldır bu anı bekliyordu. Türkiye'de Üç Büyükler'in hegemonyasını kırmayı başaran ilk kulüp olan bordo-mavililer tarihinde 7. kez şampiyonluk kupasına uzandı.

Bu hasret sürecinde 6 kez yarışı 2. sırada tamamlayan, 8 kez de 3. olan Fırtına bu kez dolu dizgin geçen sezonu zaferle tamamladı ve taraftarlarının hasretini dindirdi.

Şampiyon Trabzonspor'da zaferin şifreleri! - Resim : 1

Son olarak 2019-2020 sezonunda Başakşehir'in ardından 2. olan Trabzonspor, bu sezon ise ligin başından bu noktaya kadar üstünlüğü kimseye kaptırmadı. Peki farklı olan neydi? Şampiyonluğa giden yolun unsurlarına bakmakta fayda var.

1 – ABDULLAH AVCI

Trabzonspor deplasmanda Adana Demirspor'u 3-1 mağlup ederken ortaya Abdullah Avcı'yla ilgili olarak çarpıcı bir istatistik çıktı. Deneyimli çalıştırıcı Süper Lig'deki 407. maçında 200. galibiyetini elde ederek, lig tarihinde 200 galibiyete en hızlı ulaşan dördüncü çalıştırıcı oldu.

İlk üç tahmin edileceği gibi Fatih Terim (336 maç), Mustafa Denizli (361 maç) ve Şenol Güneş'ten (407 maç.) oluşmakta. Sadece bu tablo bile aslında Avcı'nın şampiyonluk için bekleyişini ve tarihteki yerini gösteriyor. Daha önce Başakşehir'le 2016-2017 ve 2018-2019 sezonlarında şampiyonluğa yaklaşan Avcı, yıllarca emek verdiği İstanbul ekibinin 2019-2020'de Okan Buruk'la şampiyonluğa ulaşmasını izledi.

Elleriyle büyüttüğü Başakşehir şampiyon olurken Avcı, Beşiktaş'ta kabus gibi bir süreç yaşamış ve sezonu bitiremeden koltuğunu bırakmak durumunda kalmıştı. Bu nereden baksan, çok travmatik...

Söz konusu sezonun travma ile kaybeden tarafında bir de Trabzonspor yer almaktaydı. Fark burada ortaya çıktı... Birbirine ihtiyacı olan iki taraf buluştu. Özellikle 2010'ların ikinci yarısından beri oyunuyla ligi domine eden Avcı, Trabzonspor'da 76 maça çıktı ve 2.11 puan ortalamasıyla kariyerinin en başarılı ortalamasını yakaladı.

“Domine eden” ifadesini açalım: 2016-2017'den beri Süper Lig'de en fazla haftayı lider tamamlayan teknik direktörler sıralamasında Avcı 72 haftayla açık ara lider. En yakın takipçisi 29 haftayla Fatih Terim...

2020-2021'in 9. haftasında Trabzonspor'un başında ilk maçına çıkan Avcı, adeta hazırlanma sezonu olan sezonda oyununu geliştirdi ve gelecek sezonun (yani bu sezonun) kadrosunu da herkesten önce kurdu. Bu hazırlanma ve sabır yönetime de sirayet edecekti.

2 – YÖNETİM

Ahmet Ağaoğlu yönetimi 2019-2020 sezonunda yaptıkları hatalardan dersler almış olsa gerek. Avcı'ya güvenen ve transferleri rakiplerine nazaran hızlı tamamlayan Trabzonspor, yönetimin o sezonki tavrının etkisiyle antipatik gözükme ve kaosa düşme riskinden de Avcı ve oyunu sayesinde sıyrıldı.

Kulüp ligin iyi oyuncuları için de bir cazibe merkezi haline gelirken ödemelerin aksamaması, tesislere hakim bir teknik kadro ve hem şehrin hem de kulübün Üç Büyükler'in kaotikliğinden uzak atmosferi Fırtına'yı tercih sebebi yapıyor.

3 – OYUNCULAR

Futbol her geçen gün teknik direktörlerin oyununa dönüşüyor olsa da bu oyunu sahada insanlar oynamaya devam ettikçe skorları icracılar belirleyecek. Haliyle ve hakkıyla bu şampiyonluğun hikayesi de oyuncularla yazılacak.

Şampiyon Trabzonspor'da zaferin şifreleri! - Resim : 2

Avcı'nın dinamik ekibi, son haftalardaki sallantılı döneme kadar bu sezon ligin açık ara en görkemli oyununu oynarken bazı isimler de öne çıkmaktaydı. Bunların arasında iki sezon önce şampiyonluğu kaçıran isimlerden Anthony Nwakaeme özel bir yerde duruyor.

Bu sezon Nwakaeme, 11 gol ve 10 asistle ligde en çok gole katkı verdiği sezonunu yaşıyor.

Antalya maçında penaltı kurtaran ve en iyi sezonlarından birini geçiren Uğurcan ile yine Antalya maçında iki asiste imza atan Abdülkadir Ömür iki sezon önce kaçan zaferi telafi edenlerden... 

Bunun yanında; gelir gelmez oyunla ve camiayla bütünleşen isimler de dikkat çekti. Şampiyonluğun geldiği maçta da kilidi açan, takımın en golcüsü Cornelius ve adeta bir maestro gibi oyunu yöneten Hamsik'le birlikte Bakasetas, Siopis, Visca, Dorukhan gibi isimler takımın odağının kaybolmamasını sağladı.

Şampiyon Trabzonspor'da zaferin şifreleri! - Resim : 3

4 – TARAFTAR

Pek çok kez gördüğümüz, şahit olduğumuz üzere Trabzon futbolla yaşayan, her yaştan insanın futbola dair fikirlere sahip olduğu bir şehir. Bu durum ağırlıklı olarak camiayı sabırsız ve tahammülsüz bir hale sokuyor.

Yıllardır zaman zaman takımı zor durumda da bırakan bu atmosfer, Avcı'nın oyunu, yönetim desteği ve oyuncuların sergiledikleri çabalarla, uzun süre sonra ilk kez takıma yaramış gibi gözüküyor.

Böylesi bir bekleyişin ardından Trabzon gibi bir futbol şehrinin zafere kavuşması sonuna kadar hak edilmiş bir vuslat olarak tarihteki yerini alıyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Trabzonspor Abdullah Avcı marek hamsik Uğurcan Çakır Süper Lig