Rıdvan Dilmen: Ben siyasi bir figür değilim

Haber Global
Rıdvan Dilmen: Ben siyasi bir figür değilim

Haber Global'de yayınlanan Candaş Tolga Işık ile "Az Önce Konuştum" programının bugünkü konuğu futbolcu - yorumcu Rıdvan Dilmen oldu.

Haber Global'de yayınlanan Candaş Tolga Işık ile "Az Önce Konuştum" programının bugünkü konuğu futbolcu - yorumcu Rıdvan Dilmen oldu.

Programdan öne çıkanlar: 

TÜRK FUTBOLU NEREDE HATA YAPIYOR?

Çok şeyi yanlış yapıyoruz. 40 yıldır futbolun içerisindeyim. 40 yıl öncede aynı şey, bugün de aynı şey. Küçük bir sorun değil bir programa sığacak kadar. İlk çim sahayı 18 yaşında gördüm. Saçma sapan bazı görüşlerim vardır ama. Kötü anlamda da söylemek istemiyorum ama eğitmen sorunu klasik bir cevap olabilir. Eğitmen sorunu mutlaka var. Antrenörlük kursuna gittiğimiz zaman aaa ne kadar yanlış biliyormuşuz deriz. Çok iyi eğitmenlerimiz yok değil. Var. Ama öyle bir standart var ki. Üst düzey kulüplerimizin teknik direktörlerine 2-3 milyon euro verirken, bugün genç milli takımımızın teknik direktörü 10 bin lira falan alıyor. Baya bir uçurum var. O antrenör arkadaşımız, iyi bir teklif alıyor. İşini yarım bırakıp gidiyor. Bu böyle devam ettiği sürece eğitmen açısından bir çözüm bulamayız. Doğru eğitmenlere yaşamını sürdürebilecek şeyi verirsek... 

BEŞİKTAŞ NEDEN DÜŞÜŞTE?

Bize ne oldu derken bizim kulüplerimizin en büyük sorunu bu. Kulübün ve oyuncu grubunun hatta teknik direktörün bir enerji düşüklüğü oluyor muhakkak. Çok fazla oldu Beşiktaş'ta bu. Şunu görüyorum maçı izlerken. Direnç ve mental olarak belki de Beşiktaşlı oyuncular eyvah beni mi oynatacak hoca diyor olabilir. Oyuncu oynamak istemez mi? Çok ister. Ama sorumluluk alamamaz durumuna gelmişler. Oyuncular mental olarak çok zor durumdalar. Beşiktaş'ın ciddi bir molaya ihtiyacı vardı ama tren kaçtı. Beşiktaş ne Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkacak kadar büyük kadrosu var. Ama bu kadar puan farkını yiyecek kadar da kadrosu yok. 

Pjanic zaten takımlarında oynamıyordu, fizik olarak iyi değillerdi. Her ne kadar Ghezzal da yetenekli oyuncu takımıyla birlikte sezon başında antrenman yapmasına rağmen kıvamına gelemedi. Hatta Beşiktaş'ın lideri Sergen de geç anlaştı. 

Sergen Yalçın çözümün 2-3 yıl olacağını bilmeli orada. İki tane kupa almış teknik direktör. Ben Sergen Yalçın olsamı o yüzden şey yapmadım. Beşiktaş'ın en azından devre arasına kadar oturup değerlendirmeleri lazım. Ama Sergen Hoca ile pansuman değil de 3-4 yıllık kontrat yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ama yolun sonundaki ışığı göremiyorsa Sergen'in bu seneyi bitirme ihtimalini biraz inanılmaz sonuçlar almazsa, Kayseri Fener galibiyeti gibi üst üste zor görüyorum. 

FUTBOL YORUMCULUĞUNU NEDEN BIRAKTI?

O gün ben karar vermedim buna. Ben şu an mutsuz değilim. Ama genel anlamda futbol ikliminin son yıllarda olduğu kadar kötü olduğunu görmedim. Bu da her ne olursa olsun, Fenerbahçeliyim. Ama ben tarafsızım diyebilir miyim? Ben tarafım yani. Objektif olmaya çalışan bir yorumcuyum. Bazı şeyleri görüp isyan etmek var. Biraz da mental yorgunluk oldu açıkçası.

NEDEN DEVLET KANALI?

Zaten kaç tane spor kanalı var. NTV'den bana git diyen olmadı ki. Ben kendim bıraktım. Büyüklerimle istişare ettim. Bir de maaş konusu var. TRT'den ben maaş almak istemedim. Bedava yapıyorum. Reklamlarla ilgili bana yatırım yapan firmalarla ortak olabilirim TRT ile. Onlardan şimdiye kadar bir şey almadım. Ama yarın bir gün benim oynadığım reklamlar olursa alırım neden almayım? Ben sanatın siyaseti olmaz diyorum. Birçok eylemlere katılmış, sosyal medyadan tweet atan arkadaşlarımız var. Siyasi mesajlar. Siyasi görüşünü net şekilde belirtmiş birçok arkadaşımız var. Neden onların aldıkları maaşı sormuyorlar. Trajikomik geliyor. Hem üzülüyorum hem gülüyorum. Tabiki de para almam lazım. TRT bana 60 bin maaş yatırdı. Ben dedim istemiyorum diye geri gönderdim. Kontratım yok benim. Çünkü insanların bu tür eleştirmesi... Ben Cumhurbaşkanımızı çok seviyorum. Ama onlar da yıpranmasın istedim, ben de yıpranmamak istedim. Çok iddialı olmak istemiyorum. Seneye TRT'ye devam etmeyi düşünmüyorum. Mutsuz olduğum için falan değil ama uzak kalmak istiyorum.  

SİYASET-FUTBOL İLİŞKİSİ

Futbolu siyaset mi yönetiyor? İnsanlar şu an onu düşünüyor. Siyaseti bizler bulaştırıyoruz futbola. Cumhurbaşkanımız sakın karışmayın der. Aman ha hiç bulaşmayın bu işlere. Bana da söylerdi. Herkesin bir siyasi görüşü vardır. ÖYle bir duruma geldi ki zorla siyaseti futbola sokmak isteyen bazı troller görüyoruz. Asıl sebepleri oradaki resim. Rahmetli Hasan Doğan Cumhurbaşkanına çok yakınken dahi konuşulmadıysa, akrabalığı olmayan birisi neden konuşuluyor? Çünkü topu oraya atıyorlar. Fatih Terim'in cezasını da oraya atıyorlar. Beyefendi onu istedi diyorlar. Beyefendinin hiçbir şey istediği falan yok. Ne istiyor biliyor musun? Aman Rıdvan bu işlere girmeyin. Bu. Nasıl olsa gidip kimse soramadığına göre, oraya yönlendiriyorlar. 

"TFF BAŞKANI BENCE DEĞİŞMELİ"

Bence TFF Başkanı değişmeli. Ben Nihat Özdemir'i tanıyan bir insan olarak söylüyorum, kötü niyetli söylemiyorum. Son günlerdeki tartışmaları da görüyoruz. Bir güven problemi fazlasıyla var. Ben yine söylüyorum kurullarıyla birlikte adil olmadığı gerçeği var. Şeffaflık olmalı. Bu dengesizliği herkes görüyor. Sonuçta Nihat bey sağlığına bakıp, işine gücüne bakmalı. Ben şunu anlamıyorum, koltuk önemli herkes için. Ama bırakamıyorlar demek. Sanki bıraktırmayanlar var.

TÜRK FUTBOLU NASIL KURTULUR?

Kurul yapısı değiştirilmeli önce. Genel Kurulda 20 kulübün birleşip de Federasyon başkanını yollamayacak bir şey bırakırım. Meclis kararı olmalı. Türk futbolu ancak öyle kurtulur.

"BEN SİYASİ BİR FİGÜR DEĞİLİM"

Evet derim. Diğerine gelince de burası demokratik bir ülke. Benim iki çocuğum ikisi CHP'ye oy veriyor. Karışmadım bile. Herkesin görüşüne saygı duyarım. Ben siyasi bir figür değilim. Pişman değilim. Ama bunun devamında vatandaş bu sisteme karşıysa amenna.

FENERBAHÇE İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?

Ben ilk kez bu yıl doğru transferler yapıldığını düşünüyorum. Ben Fenerbahçe'nin 2-3 sene ligde çok iddialı olacağını düşünüyorum. Bu sene şampiyonluk şansı az.

AZİZ YILDIRIM GERİ DÖNER Mİ?

Şu an bu konu hakkında yorum yapmam doğru değil. Çünkü ben Fenerbahçe başkanı kim olursa olsun severim. Onları insan olarak sevmemin dışında Aziz de Ali de Ahmet de farketmez. Benim için Fenerbahçe başkanı benim başkanımdır. Olur mu olmaz mu onu bilemem.

EMRE BELÖZOĞLU'NA BAKIŞI

Bence her iki taraf için de iyi oldu. Ali Bey için Emre Belözoğlu bir riskti. Emre için de bir riskti. 10 maçlık bir periyot, 7 galibiyet, 2 beraberlik, 1 mağlubiyetle. Bir lisans problemi var. Kafasında başka planlar vardı. Ali Bey'in de devam etmemesi normaldir.

BU SENENİN EN BAŞARILI TEKNİK DİREKTÖRÜ?

Tabii ki Abdullah Avcı.

3 BÜYÜKLER NEDEN BU DURUMDA?

Ortak yanlış doğru. Ama büyük kulüplere bir şey olmaz. Büyüklüklerinden bir şey kaybetmezler.

Kolay değil kulüplerin durumu. Ayağını yorganına göre uzatmadığınız zaman ki hiçbir zaman uzatılmadı. Bundan 4-5 yıl önce toplam kulüplerin borçları en az 7-8 katı arttı. Ben Türk futbol kulüplerinin birkaç yıl sonra Balkan kupasının turnuvalarına takılı kalacağını düşünüyorum. Türkiye'de kulüplerin ekonomik şartlarından dolayı Türk futbolunun geriye doğru gideceğini düşünüyorum. Daha da geriye gideceğini düşünüyorum. Kulüpler düzeyinde söylüyorum. 

PEREIRA'YI NEDEN ELEŞTİRİYOR?

Haksız değiller. Benim futbol doğrularım bunu emrediyor. Ben üçlü savunma karşıtı değilim. Ama Fenerbahçe'nin üçlü savunmasının bireysel anlamda iyi oyuncular olduğunu biliyorum. Diğer oyuncu kadrosunun buna müsait olmadığını söylüyorum. Ayrıca haksız da çıkmadım. 

GALATASARAY NEDEN GERİDE KALDI?

Bu kadar puan farkı sadece hakemler üzerinden gidilmez. Ama Fenerbahçe'nin de Beşiktaş'ın da Galatasaray'ın da kritik eşikler üzerinde sıkıntı yaşadığını gördüm. Galatasaray hakem hatalarıyla puanlar kaybetti ama genel anlamda tamamen hakemler yüzünden düştü demek doğru olmaz. Fatih hocanın da oyuncu grubunun da hatası var.

Kaynak: Haber Global TV

candaş tolga ışık canlı Rıdvan Dilmen Az Önce Konuştum son dakika