Para da var ama küme düşebilirler: Newcastle United kurtarıcısını arıyor

İngiltere Premier Lig futbol
Para da var ama küme düşebilirler: Newcastle United kurtarıcısını arıyor
Newcastle United Premier Lig'de 19'uncu sırada. Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan'ın geçen yıl ses getiren yatırımlarından biri Newcastle United oldu. Takımın parası çok ancak küme düşme tehlikesi ile karşı karşıya. Ocak ayında bu yüzden transfer edecek oyuncu arıyorlar ama bul bulabilirsen.

Suudi Arabistan’ın son yıllardaki en büyük PR kampanyalarından biri Newcastle United’ın satın alınması oldu. Premier Lig’de mücadele eden İngiliz sermayeli takımların sayısı gittikçe azalırken ABD, Rus, Asyalı zenginlerin oyun sahasının Körfez’den son üyesi Suudi Arabistan oldu. Newcastle United’ın Suudi Arabistan ile birlikte büyük transfer harcaması yapmasını bekleyenlerin sayısı bir hayli fazla ama takım küme düşmek üzere.

Newcastle United, 19 maçta sadece 1 galibiyet alırken 11 puan ile ligin 19’uncu sırasında, 20’inci sıradaki Norwich City ile arasında sadece 1 puan var. Yani dünyanın en zengin takımlarından biri küme düşme tehlikesi ile karşı karşıya. Peki Newcastle United küme düşerse transfer politikası ne olacak? Tabii ki dünyaca ünlü yıldızlar takıma gelmeyecek.

'BU MAAŞI BAŞKA KİMSE VERMEZ'

Takımdaki bazı oyuncuların menajeri olan bir isim, “Kafamda hala sorunu çözmeye çalışıyorum. Eğer küme düşerse, kötü oynayan oyuncuları buradan başka takımlara transfer edemem. Oyuncuların kontratları da yüksek ve Newcastle küme düşme parası ile bu maaşları ödeyebilir ama diğer takımlar ödeyemez” demekte.

Newcastle United, Manchester City ve Paris Saint Germain gibi anılmak istemiyor. Bu sebepten altyapı yatırımlarını artıracağını ve ‘pas parayı al oyuncuyu’ imajını yaratmayacağını söylüyor. Bunu ne kadar yapabilirler tartışma konusu. Ocak ayı transfer dönemi ile birlikte takım küme düşecek olsa dahi iyi kontratlar koparmaya çalışacak bazı menajerlerin de takımın etrafında dönmesi muhtemel.

Para da var ama küme düşebilirler: Newcastle United kurtarıcısını arıyor - Resim : 1

Bir menajer, “Ben olsam bu ocak ayında çok para harcamazdım, eğer oyuncunun haziran ayında size göre olmadığına kanaat getirirseniz, yüksek kontratı sebebiyle ondan kurtulamazsınız” demekte.

United, Manchester karşısında 1-1 berabere kaldığı maçta bu sezonun en iyi oyununu oynadı ancak bu onlara, Callum Wilson ve Allan Saint-Maximin’in sakatlığı ile döndü. Şu an Newcastle’a transfer olmak isteyen pek çok oyuncu var ancak onlar da bu sezon takımın kümede kalmasına göre karar verecek.

MANCHESTER CITY PROJESİ İHTİMALİ

Oyuncular için tek motivasyon para değil, onlar da projenin Manchester City gibi bir başarıya dönüşmesi hikayesinin parçası olmak istiyorlar. Birtakım oyuncu grubu ise takıma katılacak ancak kulüpten kendileri ayarında başka üst düzey oyuncuların daha transfer edilmesine dair garanti istiyorlar.

Newcastle’ın İngiltere futbol pazarında aradığını bulamaması muhtemel çünkü İngiliz kulüpleri mali açıdan güçlü ve oyuncuları gerçekten çok pahalı. Ancak İtalya ve İspanya gibi pandeminin vurduğu futbol endüstrisini toparlamak isteyen ülkelerin takımları oyuncularını seve seve bol sıfırlı kontratlar ile Newcastle United’a satabilir.

Newcastle’ın şu an içinde bulunduğu ‘para çok, sıralama kötü’ durumunu 2013 yılında Queens Park Rangers da yaşamış takımın yönetim kurulu başkanı Tony Fernandes kesenin ağızını açarak, Chris Samba ve Loic Remy gibi isimleri transfer etmişti. Bu oyuncuların transfer sözleşmelerinde ise takım küme düşse de aynı ücreti alma gibi maddeler yer alıyordu.

Para da var ama küme düşebilirler: Newcastle United kurtarıcısını arıyor - Resim : 2

Newcastle United’in yeni yönetimle birlikte hala bir sportif direktörü ve CEO’su yok. Takımın bu yıl küme düşmesi dahlinde, transfer edilecek dünya yıldızlarının önümüzdeki kasım ayında Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası’na da katılamama riskleri var.

Newcastle bu ocak ayında oyuncu kiralama yolunu seçebilir. Takımı bulunduğu yerden kurtaracak yetenekli birkaç oyuncu küme düşme riskini almadan tüm performanslarını sahaya yansıtabilirler. Birmingham City 2003 yılında Christophe Dugarry’yi kadrosuna katarak ligde kalmayı başarmıştı.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Athletic’te Stuart James imzası ile yayımlanan ‘Why splashing the cash this month may be easier said than done for Newcastle’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

İngiltere Premier Lig futbol