Oyundan atıldı, yarı finale çıktı! Dünya Kupası'nın kırmızı anları...

Oyundan atıldı, yarı finale çıktı! Dünya Kupası'nın kırmızı anları...

Dünya kupaları genellikle golleri ile hatırlansa da gergin maçlarda çıkan kırmızı kartlar da kupaların önemli bir parçası. Zidane'ın 2006 finalinde oyundan atılması, Suarez'in kaleye giden topu el ile kesmesi gibi kırmızı kart ile sonuçlanan pozisyonlar tarihe geçen olaylar arasında.

Dünya kupalarında bazı maçlar vardır ki kıran kırana geçmesi ile hafızalara kazınır. Bu maçlardaki gergin atmosferin yarattığı etki ile kimi oyuncular rakiplerine sertlik dozu oldukça yüksek fauller yaparak oyundan atıldılar. Hatta bazı oyuncular sırf gördükleri kırmızı kart ile tarihe geçtiler.

Dünya kupaları tarihinde 1930 yılındaki ilk Dünya Kupası'ndan bugüne kadar 173 oyuncu oyundan atıldı. 1970 Dünya Kupası'na kadar kırmızı kart uygulaması yoktu. Sert faul yapan futbolcular hakem tarafından direkt olarak sözlü bir biçimde oyundan atılırdı. Kart uygulaması 1970 Dünya Kupası ile gelmesine karşın o kupada hiçbir hakem kırmızı kartına başvurmadı.

Dünya kupalarında direkt olarak kırmızı kartı göstermek, ilk kez bir Türk hakeme nasip oldu. 1974 Dünya Kupası açılış maçında Batı Almanya ile Şili karşı karşıya geliyordu. Mücadelenin 67'inci dakikasında Şilili oyuncu Carlos Caszely, Alman Berti Vogts'u düşürünce maçın hakemi Doğan Babacan dünya kupalarında ilk kırmızı kartı gösterdi.

Oyundan atıldı, yarı finale çıktı! Dünya Kupası'nın kırmızı anları... - Resim : 1
Doğan Babacan, dünya kupaları tarihinin ilk kırmızı kartını gösterdi. Fotoğraf:TFF

TARİHE GEÇEN KAFA!

Kupa tarihindeki şüphesiz en meşhur kırmızı kart, Fransa'nın efsane futbolcusu Zinedine Zidane'ın gördüğü kart. İtalya ile Fransa arasında oynanan 2006 Dünya Kupası finalinin 110'uncu dakikasında Zidane, ailesi hakkında çirkin sözler sarf eden İtalyan Futbolcu Marco Materazzi'nin göğsüne kafa atması sonucu direkt olarak kırmızı kart görmüştü.

Üstelik bu Zidane'ın kupa tarihinde gördüğü ilk kırmızı kart da değil. Daha önce Zidane, Fransa'da yapılan 1998 Dünya Kupası'nın grup aşamasında Suudi Arabistan'a karşı oynadıkları maçta da kırmızı kart görmüştü. İki kupada birden kırmızı kart gören bir diğer futbolcu ise bir dönem Galatasaray ve Trabzonspor formaları ile de izlediğimiz Kamerunlu futbolcu Rigobert Song. Song, ülkesi Kamerun Milli Takımı adına 1994 ve 1998 dünya kupalarında kırmızı kart gördü.

Oyundan atıldı, yarı finale çıktı! Dünya Kupası'nın kırmızı anları... - Resim : 2
Zinedine Zidane 2006 Dünya Kupası finalinde bu hareket sonrası kırmızı kart gördü. Fotoğraf: Reuters

Dünya Kupaları tarihinin ilginç kırmızı kart hikayelerinden biri de Uruguaylı futbolcu Luiz Suarez'e ait. Gana'ya karşı oynanan çeyrek final karşılaşması 1-1 devam ederken, maçının 120. dakikasında gelişen Gana atağında Dominic Adiyiah'ın kafa şutunu Luiz Suarez kale çizgisi üzerinde iki eliyle çıkardı. Hakem Suarez'i kırmızı kart ile oyundan atarken, kullanılan penaltıyı Asamoah Gyan direğe nişanladı. Daha sonra maçı seri penaltı atışları sonunda Uruguay kazanırken Suarez'in gördüğü kırmızı kart, belki de takımı Uruguay'ın yarı finale çıkmasını sağlamıştı.

1998 Dünya Kupası'nın son 16 turundaki İngiltere - Arjantin maçında çıkan kırmızı kart, belki de Fransa'nın şampiyonluğu kadar üzerine en çok konuşulan anlardan biri oldu. Uzatma dakikalarında kendisine yapılan bir faul sonrası yerde yatan İngiliz futbolcu David Beckham, hakemin gözü önünde Diego Simeone'ye tekme atınca direkt kırmızı kart görerek oyundan atıldı. Beckham, İngiliz basını tarafından kupadan elenmenin sorumlusu ilan edildi. Ünlü yıldız hakkındaki tartışma haftalarca hatta yıllarca sürecekti.

Oyundan atıldı, yarı finale çıktı! Dünya Kupası'nın kırmızı anları... - Resim : 4
Suarez'in Gana maçında kırmızı kart gördüğü pozisyon. Fotoğraf: Reuters

Tek bir futbolcu değil bazen maçlar da kırmızı kartları ile hatırlanıyor. 2006 Dünya Kupası'nda Portekiz ile Hollanda arasındaki maç dünya kupalarının en çok kırmızı kart çıkan maçı oldu. "Nuremberg Savaşı" olarak da bilinen maçta Costinha ve Deco Portekiz adına, Khalid Boulahrouz ve Giovanni van Bronckhorst da Hollanda adına kırmızı kart gören futbolcular oldu.

Bir diğer sertliği ile hatırlanan maç ise, 1962 Dünya Kupası sırasında oynanan tarihe "Santiago Muharebesi" olarak geçen Şili ile İtalya arasındaki maç, oynanan futboldan çok sahada yaşananlar ile hatırlanıyor. Gergin bir atmosferde başlayan maç, birçok kez çıkan kavgalar nedeniyle durdu. Sayısız yumruklaşma ve tekmeleme olayının gerçekleştiği maçta İtalyan oyuncular Giorgio Ferrini ve Mario David oyundan atıldı.

Oyundan atıldı, yarı finale çıktı! Dünya Kupası'nın kırmızı anları... - Resim : 5
Zinedine Zidane, dünya kupaları tarihinde birden fazla kırmızı kart gören 2 futbolcudan biri. Fotoğraf: Reuters

Dünya kupaları tarihinde ise 2 Türk futbolcu kırmızı kart gördü. 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye ile Brezilya arasında oynanan maçta 86. dakikada Brezilyalı Cafu, milli futbolcumuz Alpay Özalan ile girdiği mücadelede yerde kaldı. Hakem tartışmalı bir şekilde penaltı noktasını gösterirken Alpay Özalan oyundan atıldı. Bu olaydan birkaç dakika sonra bir diğer milli futbolcumuz Hakan Ünsal, Brezilyalı futbolcu Rivaldo'ya elndeki topu fırlattığı gerekçesiyle kırmızı kart gördü. 

Kaynaklar: The Sun, Goal.com, Sportingnews, Qatar Moments, TFF

Kaynak: Web Özel