Ülkesi için bir oyuncudan fazlası: Zinedine Zidane

futbol FIFA 2022 Dünya Kupası
Ülkesi için bir oyuncudan fazlası: Zinedine Zidane
Zidane Fransa'nın ilk Dünya Kupası'na bakarken. Kolaj: Haberglobal.com.tr

Bazı futbolcular milli takımları için sadece birer oyuncu değildir. Liderliği ele aldıkları zaman sanki bir ulusun başına geçmiş olurlar. Zinedine Zidane yıllarca bunu Fransa halkına yaşattı...

Bazı oyuncuların kulüp takımı kariyerleri ne olursa olsun, milli takımlarından ayrı düşünmek mümkün değildir. Daha önce, Inter, Real Madrid ve Milan gibi devlerin formasını terleten Ronaldo’yu Brezilya Milli Takımı'ndan nasıl ayrı akıllara getirebilirsiniz?

Dünya kupaları pek çok oyuncuyu ülkeleri için birer milli kahramana dönüştürebilir. O kupadan sonra oyuncular milletlerinin kalbinde derin izler bırakır. Türkiye’nin 2002 Dünya Kupası kadrosunu gözünüzün önüne getirebilirsiniz.

Bundan tam 24 yıl önce, oynanan Fransa 98’de böyle bir şans Fransızların yüzüne güldü ve döneminin en teknik futbolcusu Zinedine Zidane Fransa ile bu kupayı kaldırdı. Kuşkusuz o Fransa takımı çok yetenekliydi ve bir sonraki büyük turnuva Euro 2000’i de kazanacaktı ancak Zidane’sız bunları başarmak mümkün olur muydu bilinmez.

Filmi kupa öncesine saralım. Zidane 1998’in Şubat’ında FIFA.com için verdiği röportajda şunları söylüyordu: “Performansımda istikrarlı olmalıyım. Takımımız güçlü kupayı kazanabiliriz.”

Ülkesi için bir oyuncudan fazlası: Zinedine Zidane - Resim : 1
Fransız oyuncular uzun yıllar her sıkıştıklarında sahada gözleri Zidane'ı aradı. Fotoğraf: Reuters

RONALDO ZIDANE KAPIŞMASI

Zidane o tarihlerde Juventus ile harikalara imza atarken, Balon d’Or’da (Altın Top) Mijatovic ve Ronaldo’nun arkasından üçüncü sırada gelmişti. Zidane bu kupaya ilerlerken aklında Borussia Dortmund’a kaybettikleri Şampiyonlar Ligi finali vardı. Herkes 1998’in Ronaldo ve Zidane arasında bir kapışmaya sahne olacağına emindi. Ronaldo’ya kadar futbol, böyle bir santraforu az görmüştü.

Fransa 98’de ilk kez 24 takım yerine, 32 takımın turnuvada oynamasına izin verildi. Güney Amerika, Japonya ve Jamaika tarihte ilk kez turnuvanın yolunu tuttu. Bu turnuvada Fransa, Danimarka, Güney Afrika ve Suudi Arabistan’la birlikte C grubunda mücadele etti. Kupaya, Marsilya’da 55 bin kişinin önünde 3-0’lık Güney Afrika galibiyeti ile başladılar.

Turnuvanın ilerleyen maçlarında Zidane takımına liderlik etmeyi sürdürdü. Daha sonra takım arkadaşlarının söyleyeceği gibi, oyun sıkıştığında gözleri her zaman onu aradı. Finalde Ronaldolu Brezilya’ya iki şık kafa golü attı. 1998 yılında FIFA Yılın Oyuncusu ödülünü aldı. Ülkesinin en yüksek devlet nişanı olan Legion d’honor ile ödüllendirildi. Cezayir asıllı bu Fransız artık ulusal bir kahramandı.

KOLEKSİYONUNA ŞAMPİYONLAR LİGİ'Nİ EKLEDİ

Fransa için bir felaket ile sonuçlanan 2002 Dünya Kupası öncesinde Zizou, 77.5 milyon euro karşılığında Florentino Perez’in Los Galacticos projesinin belki de en büyük parçası olarak Real Madrid’in yolunu tuttu. Burada koleksiyonuna Şampiyonlar Ligi Kupası’nı da ekledi.

Ülkesi için bir oyuncudan fazlası: Zinedine Zidane - Resim : 2
Zidane'ın Bayern Leverkusen'e attığı bu gol Şampiyonlar Ligi Finali Tarihine geçti. Fotoğraf: Reuters

Fransa Milli Takımı Güney Kore ve Japonya’da düzenlenen 2002 Dünya Kupası’nda grup aşamalarını bile geçmedi. Bir önceki kupanın sahibi olan Euro 2000’i müzesine götürmüş bir takım için bu felaket demekti.

Almanya 2006 ise Zidane’ın milli takımın dizginlerini tamamen eline aldığı bir turnuva oldu. Dünya Kupası sonrası milli takımı bırakacağını açıklaması, Adidas’ın sadece ona özel tasarladığı altın renkli bir krampon ile çıktığı maçlar, İspanya’ya attığı gol ve Brezilya maçındaki liderliği unutulmadı. Fransa bu turnuva ile yeni jenerasyondan oyunculara da yer veriyor, Ribery, Malouda gibi gençler Zizou’nun kaptanlığında parlıyordu. Henry formunun zirvesindeydi. Fransa harika bir turnuva sonrası, Berlin Olimpiyat stadında finalde İtalya’nın karşısına çıktı. Zidane bu maça kadar çıktığı 5 maçta 2 gol atmıştı. Finale de hızlı başladı. İtalya 1-0 öne geçmesine rağmen, finallerin tarihine geçecek bir panenka penaltısı ile kaptan maçı 1-1’e getirdi.

Ülkesi için bir oyuncudan fazlası: Zinedine Zidane - Resim : 3
Zidane'ın 2006 finalinde tarihe geçen Panenka penaltısı. Fotoğraf: Reuters

MATERAZZİ MESELESİ

Bugün VAVA Cars Fatih Karagümrük’ü çalıştıran Andrea Pirlo’nun maçın adamı seçildiği maç uzatmalara gitti. Ne olduysa orada oldu. Maç içerisinde İtalya’nın tank gibi stoperi Materazzi ile Zidane pek çok kez karşı karşıya geldi. 110’uncu dakikada, Zidane’ın Materazzi’nin göğsüne kafa atması ve oyuncunun yere yığılması, hadi abartmayalım en azından 1 milyar insanı yerine çiviledi. Materazzi’nin Zidane’in annesi ve kız kardeşiyle ilgili olarak çirkin sözler söylediği iddia edildi. Fransız efsanesi milli takıma bir Dünya Kupası finalinde, kırmızı kart ile veda ediyordu.

Ülkesi için bir oyuncudan fazlası: Zinedine Zidane - Resim : 4
Ve o kafa... Fotoğraf: Reuters

Materazzi 2020 yılında AS gazetesine verdiği röportajda, "Hocamız Lippi bana onu marke etme görevi vermişti. Aramızdaki bir mücadeleden sonra ondan özür diledim ama bana sert tepki verdi. Üçüncü mücadelemizden sonra maçtan sonra bana formasını vereceğini söyledi. Ben de ona tişörtündense kız kardeşini isteyeceğimi söyledim. Sözlerim aptalcaydı ancak böyle bir tepkiyi beklemiyordum” ifadelerini kullandı.

Zinedine Zidane bu maç ile Fransa milli takımına veda etti. 108 kez milli takım forması giydi, 3 Dünya Kupası'nda oynadı, bunların ikisinde finalde gol atmayı başardı. Teknik direktör olarak yaptıkları ve yapacakları ile daha çok konuşulacağa benziyor...

Kaynaklar: AS, Daily Mail, ESPN, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

futbol 2022 Dünya Kupası