Neymar: 29 yaşında tükenmek

Web Özel
Neymar: 29 yaşında tükenmek
29 yaşındaki Neymar, şimdiden emekliliğini düşünmeye başladı. Fotoğraf: Reuters

Ronaldinho'dan sonra Brezilya futbolunu sırtına alması beklenen Neymar, ülkesinde Pele'den sonra en çok baskı gören oyuncu oldu. Üstüne kötü yaşam tarzı gelince 29 yaşında 'tükendiğini' ilan etti.

*Bu haber ilk kez 4 Kasım 2021 tarihinde yayınlandı. Netflix 25 Ocak 2022 tarihinde aşağıda okuyacağınız hikayeyi de içeren geniş bir Neymar belgeseli yayınlayacağını duyurdu.

Neymar bu yeteneği ile şu an bir Dünya Kupası kazanmış olmalı ve evinde birkaç Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu madalyası bulunmalıydı. Bunların hiç biri olmadı. Yeteneği yüzünden mi? Hayır. Brezilya’da Ronaldinho’nun hemen ardından gözlerin pasını silecek kişi olmaya adaydı ve bunu başardı da.

3-2 kazandıkları Leipzig karşılaşmasında siyah şapkası ve pardösüsü ile maçı saha kenarından takip etti. Yine sakattı. 2021 yılında Paris Saint Germain’in oynadığı 45 maçın 22’sinde sahada değildi. Bazen milli aradan sonra sakatlanıyor, bazen antrenmanda, bazen de evinde.

Çoğu zaman bu sakatlıklar için kendisine gaddarca müdahalede bulunan rakiplerini suçluyor. E bazen de haklı. Şu an ise fiziksel olarak sorunlarını aşsa bile ruhsal olarak tükenme noktasında olduğu düşünülüyor.

Önümüzdeki yıl oynanacak Katar 2022 Dünya Kupası ona göre son Dünya Kupası olacak. Neymar, “Daha futbol oynayacak mental gücüm kaldı mı bilmiyorum” diyor. 2017 yılında 222 milyon euroya Barcelona’dan Paris’e geldiğinde sonunda Messi’nin gölgesinden çıkabilmişti. Messi, Neymar’ın potansiyelini biliyor ve ona değer veriyor. Paris’e geldiğinde Neymar ona 10 numaralı formayı önerdiğinde kabul etmedi.

13 YAŞINDA İMZALI FOTOĞAF DAĞITMAYA BAŞLADI

29 yaşındaki bu adam şimdi kendini kariyerinin sonlarında görüyor. Kimilerine göre Brezilya’da Pele’den bu yana hiçbir futbolcuya başarı için böylesine bir baskı yapılmadı. Neymar 13 yaşında imzalı fotoğraf dağıtmaya başlamış, 18 yaşında ise bir havuz dolusu sponsora sahip olmuştu.

Instagram çağının ilk süper star futbol yıldızı olan genç adam, yıllardır PR toplantıları ve organizasyonlardan, etkinliklere bir o tarafa bir bu tarafa savrulup duruyor. Aslında Romario, Ronaldo ve Ronaldinho düşünüldüğünde Brezilyalı futbolcuların 30’lu yaşlarından sonra performans olarak düşüşe geçtikleri görülebilir.

Cristiano Ronaldo (36), Zlatan İbrahimoviç (40), ve Robert Lewandowski (33) gibi gol makinaları düşünüldüğünde Brezilya futbolu için enteresan bir tablo ortaya koyuyor.

Neymar: 29 yaşında tükenmek - Resim : 2

Neymar 2017 yılından beri Paris Saint Germain’in yatırımlarının odak noktasında, kulübü ile sözleşmesini 2025 yılına kadar uzattı. Messi her zaman Barcelona ile birlikte anılacağı için onun kulübe gelmesi de Neymar’ın takımdaki pozisyonunu etkilemedi. Eğer Paris, 2020’de Şampiyonlar Ligi finaline çıktıysa herkes bunu Neymar’a borçlu olduklarını biliyor.

Neymar: 29 yaşında tükenmek - Resim : 3
Neymar, Messi Paris'e geldiğinde 10 numaralı formayı ona teklif etti ama Leo Messi bunu kabul etmedi. Fotoğraf: Reuters 

'NEREDESİN?'

Fakat bu sezon Neymar’da farklı bir şey var. Oynadığı 7 maçta 2 gol, 1 asist yaptı. 2013 yılından beri Avrupa’daki en kötü performansını sergiliyor. L’Equipe Gazetesi durumu “Neymar neredesin?” manşeti ile sorguluyor.

Parisien gazetesi için yazan Edouard Cisse, “Kendinde değil, o şımarık bir çocuk” demekte. Neymar’ın futbolu bırakma konusundaki yorumları takımını da endişelendirdi. Kendisi sportif direktör Leonardo’yu arayarak kararın sadece milli takımı ile ilişkin olduğunu söyleme ihtiyacı duydu. Neymar’ın durumu biraz da iyi bir yaz tatilinden sonra işe dönen çalışanların ‘sonbahar sendromu’na benziyor.

2022 Dünya Kupası Brezilya için önemli. Takım 20 yıldır bu kupaya hasret. Takım arkadaşı Marquinhos milli takıma ilişkin sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylerken efsane stoper Thiago Silva, “Umarım neşesini kaybetmez” diyerek takım arkadaşına destek veriyor.

Eski futbolcu Jussie, Neymar’ın durumunu şöyle özetliyor: 

Brezilya futbolunun kurtarıcısı olarak nitelendirildiğinden beri, her şeyi tek başına yapmaya çalıştı. Bu cehennem gibi bur durum. Bittiğinde rahatlayacaktır.

Neymar'ın yaşadığı 'tükenme' hissi ile Türkiye'de popüler kültür, Muhteşem Yüzyıl dizisinin yıldızı Meryem Uzerli ile tanışmıştı. Uzerli dizinin çekimlerini bırakmış, yoğun çalışma temposundan dolayı 'tükenmişlik sendromu'na yakalandığını açıklamıştı. Uzerli durumunu şu sözler ile açıklamıştı: 

"Hiç kimseyi kırmamak adına her şeye 'Evet' deyip durdum. Kendime çok sert davranıyordum. 'Sen bir makinesin Meryem, bu makine çalışmak zorunda' deyip duruyordum. Adeta robot gibi olmuştum."

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir kısmı Die Welt’te Florian Haupt imzası ile yayımlanan ‘Ausgebrannt mit 29’ isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: Şamdan

Kaynak: Web Özel