Neymar neden Messi ve Ronaldo seviyesine çıkamadı? ⚽️

Neymar neden Messi ve Ronaldo seviyesine çıkamadı? ⚽️

Daha çocuk yaşlarda futbol endüstrinin büyük yatırım yaptığı Neymar bugünlerde bir taciz skandalı ile anılıyor. 2017'den bu yana performansı bariz bir şekilde düşen süperstara ortaya çıktığı yıllarda yeni 'Messi-Ronaldo' gözüyle bakılıyordu...

Daha çocuk yaşta garip saç stili ile ve muhteşem oyun tekniği ile dikkat çeken Neymar’a futbol ekonomisi hatırı sayılır bir yatırım yapmıştı.

Real Madrid ve Barcelona onu almak için kıyasıya bir yarışa girmeden önce Santos ile anlaşmış, Nike ile yaptığı sponsorluk anlaşması sonucu suratı dünyanın dört bir yanındaki billboardlarda yer almıştı. Ülkesinde düzenlenecek 2014 Dünya Kupası ve hemen iki yıl sonra düzenlenecek Rio Olimpiyatları’nın yüzü olmuştu.

Geçen hafta gündeme bomba gibi düşen habere göre Nike geçen yıl bir çalışanını taciz ettiği gerekçesi ile Neymar ile olan sponsorluk anlaşmasını sessiz sedasız bitirdi. Kararın duyulmaması gerekiyordu ve öyle de oldu.

Özellikle 2017 yılında 262 milyon dolar gibi kırılması çok çok zor bir bonservis bedeli ile Paris Saint Germain’e transfer olduğunda Neymar’dan Messi ve Ronaldo seviyesine çıkması konusunda beklentiler artmıştı.

2014 yılında sırtına Pele’den miras Brezilya’nın 10 numaralı formasını geçirdiğinde bütün yeteneklerine rağmen hakemlerin gözündeki algısı dokunulduğu zaman kendini yere atan bir futbolcuydu. Bu algıyı haksız çıkaracak şekilde çeyrek final maçında aldığı bir darbe sonucu belinden sakatlandı ve turnuvayı yarıda bıraktı. Bu sakatlık sayesinde de Brezilya futbol tarihinin en büyük hezimeti olan 7-1’lik Almanya maçında oynamaktan kurtuldu.

“Yaptığımız işlerde hep bir baskı hissederiz. Eğer sporcuysanız bu baskı büyür çünkü pek çok insan sizi örnek alır. Oyuncu olmaya karar verdiğimden beri baskı görüyorum ama ülkem adına Dünya Kupası’nda oynamak benim için bir zevk” diyordu.

Neymar neden Messi ve Ronaldo seviyesine çıkamadı? ⚽️ - Resim : 1Neymar çeyrek final maçında sakatlanmış ve 2014 Dünya Kupası'na veda etmişti... Fotoğraf: Reuters

SONRAKİ SENE ŞAMPİYONLAR LİGİ

2014 Dünya Kupası’ndan sonra işler onun için iyi gitti. Sonraki sezon Barcelona ile Şampiyonlar Ligi’ni kazandı, olimpiyatlarda Brezilya Milli Takımı’nın altın madalyayı almasına önderlik etti. 

Neymar’ın meşhur olmaya başladığı zamanlar Ronaldo ve Messi’den farklı olarak sosyal medyanın doğumuna denk geldi. Şu an ünlü yıldızın 151 milyon Instagram takipçisi bulunuyor. (LeBron James’ten 66 milyon fazla) Neymar aynı zamanda Twitch yayınları açarak, video oyunları oynarkenki hallerini de izleyenler ile buluşturuyor.

Neymar neden Messi ve Ronaldo seviyesine çıkamadı? ⚽️ - Resim : 2Tarihin en pahalı sporcusu Neymar, 2017 yılında Paris Saint Germain ile sözleşme imzalamıştı. Fotoğraf: Reuters

SAHNEYE TEK BAŞINA ÇIKMAK İÇİN...

Sahadayken hala Messi’nin gölgesini üzerinde hissettiği bir dönemde, Barcelona’ya 117 milyon dolar karşılığında imzayı attıktan tam 5 yıl sonra artık sahnede tek başına olabileceği bir takımı seçti ve arkasında Katar Yatırım Fonu’nun desteğini alan Paris Saint Germain’in yolunu tuttu. Dönemin Paris Saint Germain teknik direktörü Unai Emery, “Böyle olağanüstü bir oyuncuya ‘buradaki takıma adapte olacaksın’ diyemeyiz” açıklamasını yapmıştı. Emery, “Takımı onun için kurmalısınız yoksa o gelmez” diyordu.

Neymar sadece spor tarihinin en pahalı oyuncusu değil aynı zamanda küresel marka ve Körfez sermayesinin jeopolitik önemi açısından da önemli bir örnek. Barcelona’dan ayrıldığından bu yana Şampiyonlar Ligi’ni kazanamadı, 2017 yılından bu yana FIFA Dünyanın En iyi Oyuncusu ödülüne aday gösterilmedi.

Neymar neden Messi ve Ronaldo seviyesine çıkamadı? ⚽️ - Resim : 3Neymar, Barcelona'ya 2013 yılında transfer olduğunda, "Messi'nin en iyi olarak kalmasına yardımcı olmak istiyorum" demişti. Öte yandan son 4 sezon istatistiklerine göre Messi 138, Ronaldo 124, Neymar ise sadece 70 tane lig maçına çıktı.  Fotoğraf: Reutes

TACİZ SKANDALI NASIL PATLAK VERDİ?

Wall Street Journal gazetesi Cuma günü Neymar’ın bir Nike çalışanını taciz ettiğini ve dolayısıyla sponsorluk anlaşmasının bu gerekçe ile sona erdirildiğini duyurdu. Bunun üzerine Neymar hakkındaki iddiaları reddetti. Konu hakkında Instagram hesabından açıklamalarda bulunan Neymar, “Böylesine ciddi bir şirket belgelerle desteklenen bir olayda iş ilişkisini nasıl bozar anlamıyorum” açıklamasında bulundu.

Nike 2019 yılında Neymar hakkındaki iddiaların araştırılması için Cooley LLP adında bağımsız bir hukuk şirketi ile anlaştı. Şirket taciz iddiası hakkındaki tanıkları dinledi. Neymar firma avukatlarının soruşturmasına katılmadı.

Neymar’ın babası oğluna şantaj yapıldığını savunuyor. Baba Neymar Sr., “Kimsenin hatırlamadığı 2016’da olduğu söylenen bir olayın önümüze konmasına şaşırdık. Neymar bu kızı tanımıyor bile. Tabi biz ayrıldıktan sonra Nike’ta çalışmaya başlamış” diyor.

Neymar’ın mevcut sponsorları Puma ve Epic Games gibi firmalar konu hakkında bir açıklama yapmadı. Neymar’ın kulübü Paris Saint Germain de sessizliğini koruyor.

Neymar, “Kaderin bir cilvesi ki bana ihanet eden markanın damgasını göğüsümde taşımaya devam edeceğim” diyor.

*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Wall Street Journal'da Joshua Robinson imzası ile yayımlanan 'How Neymar Became Soccer’s Most Expensive Star and Most Puzzling Paradox' isimli makaleden alınmıştır.