Newcastle United'ı Suudi sermayesi aldı: Herkes gibi mi olacaklar, farklı mı olacaklar?

İngiltere Premier Lig Muhammed bin Selman Suudi Arabistan
Newcastle United'ı Suudi sermayesi aldı: Herkes gibi mi olacaklar, farklı mı olacaklar?

Newcastle United, aralarında Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun da yer aldığı bir konsorsiyum tarafından satın alındı. Taraftarlar sokağa dökülürken kutlamalar ön plandaydı. Peki kulübün yeni sahipleri diğer milyarderler gibi mi olacak, farklı mı olacak?

Premier League ekiplerinden Newcastle United, neredeyse bir buçuk yıl süren sancılı bir dönemin ardından nihayet satıldı. Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF), İngiliz iş insanı Amanda Stavaley'nin şirketi PCP Capital Partners ve David-Simon Reuben kardeşlerden oluşan konsorsiyum 300 milyon Pound karşılığında kulübün hisselerinin yüzde 80'inin sahibi oldu.

Bu satın alma Newcastle United taraftarlarının önemli bir kısmında ve futbolcular arasında büyük bir heyecan yarattı. Ancak anlaşmayı artık onaylamak durumunda kalan Premier League'de yönetimin ve diğer kulüplerin o kadar heyecanlı olmadıkları da aşikar.

Newcastle United'ı Suudi sermayesi aldı: Herkes gibi mi olacaklar, farklı mı olacaklar? - Resim : 1

Haklı çekinceler ve endişe havası da hissedilirken konsorsiyumun yüzü olan Amanda Stavaley oynadığı kritik rolle bu havayı derhal dağıtmak istiyor. Peki endişeler ve bu endişelere getirilen yanıtlar neler? Herkes gibi mi olacaklar, farklı mı olacaklar?

NEDEN ŞİMDİ?

Mart 2020'de başlayan süreç ancak noktalanabildi. Nisan 2020'de aynı satın alma işlemini tamamlamak isteyen konsorsiyumun karşısına Premier League yönetimi ve insan hakları örgütleri çıkmıştı. Aslında Premier League'in mecburi itirazının arkasında Katar menşeli Bein Group yer almaktaydı.

Newcastle United'ı Suudi sermayesi aldı: Herkes gibi mi olacaklar, farklı mı olacaklar? - Resim : 2

Premier League'in Orta Doğu'daki yayıncısı Bein; Suudi Arabistan'ın kendilerine ülke genelinde getirdiği yasak nedeniyle bu anlaşmaya sert bir şekilde karşı çıkmaktaydı. Suudi Arabistan, Bein'in ülkedeki yasağını kaldırınca Premier League cephesinde bir itiraz kalmadı.

İNSAN HAKLARI ENDİŞELERİ...

Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, 24 Nisan 2020'de Twitter hesabından yazdığı mektupta şu ifadeleri kullanmıştı:

“Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından imajı sarsılan Salman, uluslararası sporu bunu düzeltmek için kullanmak istiyor. Birçok uluslararası hukuk kanalı, buna CIA ve Birleşmiş Milletler de dahil, Salman'ın Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini verdiğini belirtiyor.”

Uluslararası Af Örgütü de o dönem (ve şimdi de) konuya dair çekincelerini bildirmişti. Stavaley burada devreye giriyor. Bir kesimin damağında acı bir tat bırakan bu devir hakkında Stavaley “Kulübü konsorsiyum yönetecek” diyerek bir güvence veriyor.

Premier League de yaptığı açıklamada “Suudi Arabistan Krallığı'nın kulübü yönetmeyeceği, yasal olarak bağlayıcı şekilde garanti altına alınmıştır” ifadelerine yer verdi.

Evet, direkt olarak Muhammed bin Selman kulübü yönetmeyecek ancak konsorsiyuma Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu Başkanı Yasir Al-Rumayyan “icracı olmayan yönetim kurulu başkanı” pozisyonunda liderlik edecek.

HEYECAN: NEWCASTLE YENİ CITY OLUR MU?

Nadir görülen bir tablo ortaya çıktı ve Newcastle United taraftarlarının ciddi bir kısmı kararın ardından sokağa döküldü... Ancak amaç “Kulübümüz nasıl satılır?” tepkisi değildi. Aksine satış heyecan yarattı zira 320 milyar Pound büyüklüğündeki PIF dünyanın açık ara en zengin kulüp yatırımı olacak.

Ligde şu an 3 puanla 19. sırada yer alan siyah-beyazlıların son kayda değer kupası 1969 Fuar Şehirleri Kupası. Yeni yönetimin Menajer Steve Bruce'la devam etmeyeceği düşünülüyor. 

Dengeli ve istikrarlı bir büyüme hedeflediklerini söyleyen Stavaley'nin umut vadeden konuşmaları da heyecanı artırıyor:

“Newcastle United'ı PSG ve Manchester City kadar büyütebiliriz. Elbette kupalar da görmek istiyoruz. Hırslıyız ama bu biraz zaman alacak.”

Newcastle United'ı Suudi sermayesi aldı: Herkes gibi mi olacaklar, farklı mı olacaklar? - Resim : 3

Taraftarın yüzünü güldüren detay ise taraftarın tabiriyle kulübün “Mike Ashley'den kurtulmuş olması.” Newcastle'ın eski sahibi Ashley taraftarlarca yoğun bir şekilde eleştirilmekteydi.

Hatta Stavaley'nin sosyal medyada taraftarlara seslenmesinin ardından pek çok taraftar hesabı “Stavaley 14 saatte taraftarla Ashley'nin 14 yılda konuşmadığı kadar konuştu” ifadelerini kullandı.

Newcastle United'ı Suudi sermayesi aldı: Herkes gibi mi olacaklar, farklı mı olacaklar? - Resim : 4

KORKUNÇ ÖRNEK ASHLEY!

Ashley, pek çok otorite tarafından sahiplik sisteminin en kötü örneklerinden biri olarak görülmekte. Kulübü önceden de elden çıkarmak isteyen Ashley bu satışı gerçekleştirince taraftar da rahat bir nefes aldı. 

Bu satın alma ve hedeflerde yer alan altyapı hamlesi de ülkenin kuzeydoğusunda heyecan yaratmakta. Kulübün futbol idaresini hangi akla bırakacağı ve Finansal Fair Play uygulamalarının etrafından nasıl dolanacağı Newcastle'ın geleceğini belirleyecek.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*The Athletic, Premier League, The Telegraph, BBC, Goal, Newcastle United

Kaynak: Web Özel

Newcastle United Newcastle United'ın sahibi