Nerede kalmıştık? Süper Lig'e geri dönüyoruz...

Fenerbahçe Galatasaray Beşiktaş Trabzonspor Süper Lig
Nerede kalmıştık? Süper Lig'e geri dönüyoruz...

Normalin aksine ilk kez sezon ortasında gerçekleşen Dünya Kupası'nın ardından futbolseverler, kulüpler düzeyindeki heyecana geri dönmeye hazırlanıyor. Süper Lig de bu hafta sonu kaldığı yerden devam edecek. Peki nerede kalmıştık? Nasıl bir mücadele bizi bekliyor?

Dünya Kupası'nı geride bıraktığımıza göre kulüpler düzeyindeki futbola geri dönebiliriz. Kupadaki temponun ve oyuna dair fikirlerin kulüplere nasıl yansıyacağı önemli bir soru işareti. Türkiye özelinde ise hakemlerden oyuna kadar pek çok farklı noktanın kıyaslanacağını tahmin etmek güç değil. Ama önce nerede kaldığımıza bakmakta fayda var. Türkiye'de futbol dünyanın dört bir yanında olduğu gibi alt liglerde devam etmekteydi; Spor Toto Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası ise Dünya Kupası arası vermişti.

Ara, Ziraat Türkiye Kupası'nda 5. tur maçlarıyla sona erdi. Turlayan tüm takımların belli olmasının ardından son 16 kurası 23 Aralık'ta çekilecek. Süper Lig ise bu hafta sonu geri dönüyor. Dönüş haftası, hem haftanın hem de sezonun en çok merak edilen karşılaşmalarından birine de ev sahipliği yapacak. Son şampiyon Trabzonspor, 24 Aralık'ta bu sezonun en önemli şampiyonluk adayı konumundaki lider Fenerbahçe'yi konuk edecek.

DÜNYA KUPASI'NDAN SÜPER LİG'E YANSIYANLAR

Ligdeki şampiyonluk ve kümede kalma yarışına detaylıca bakmadan önce Dünya Kupası'nın futbola direkt etki edeceği alana da değinmek gerek. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, 20 Aralık tarihinde bir basın toplantısı düzenlerken toplantıda Dünya Kupası'ndaki bazı uygulamaların Süper Lig'e de yansıyacağını ifade ediyordu.

Hatırlanacağı üzere kupada karşılaşmaların uzatma süreleri gündeme oturmuştu. 100 dakikayı aşan maçların oyunun bir normaline dönüştüğü uygulama Süper Lig'e de yansıyacak. Büyükekşi, şöyle aktarıyor:

“Bu görevi AVAR hakemine verdik. Kronometreyi AVAR hakemi tutup uzatma süresini 4. hakeme bildirecek. Böylece hem ligimizdeki uzatma dakikalarıyla ilgili dedikoduların ve polemiklerin önüne geçeceğiz hem de futbolcularımızın süreyi geçirmeye yönelik hareketlerini engelleyeceğiz.”

Büyükekşi aynı zamanda Dünya Kupası'nda kullanılan yarı otomatik ofsayt sistemini ve çipli top teknolojisini gelecek sezon Süper Lig'de uygulamayı planladıklarını da açıkladı. Teknolojik gelişmelere dikkat çektiğimize göre şampiyonluk ve kümede kalma yarışına da değinebiliriz.

ŞAMPİYONLUK YARIŞI:

Ligde yoluna dolu dizgin devam eden Fenerbahçe, şampiyonluk yarışının en önemli adayı olarak öne çıkmaktaydı. Ara öncesi oynanan son maçta evinde Giresunspor'a mağlup olan Kanarya, Trabzonspor karşısında kazanarak kaldığı yerden devam etmek ve iddiasını güçlü bir biçimde yeniden ortaya koymak istiyor. Trabzonspor deplasmanından sonra Hatayspor'u ağırlayacak Kanarya, Antalyaspor'a gittikten sonra 18. haftada Galatasaray'ı konuk edecek. Kritik dört hafta Jorge Jesus ve öğrencilerinin yürüyüşünde belirleyici olabilir.

Nerede kalmıştık? Süper Lig'e geri dönüyoruz... - Resim : 3

Çalkantılı başlangıcın ardından araya kadar ciddi bir yükselişe geçen ikinci sıradaki Galatasaray ise Fenerbahçe derbisine dek hız kesmemek istiyor. Dönüşte İstanbulspor'u ağırlayacak Aslan, sırasıyla Sivasspor'a gidecek, Ankaragücü'nü konuk edecek ve Kadıköy'ün yolunu tutacak.

Beşiktaş ise Şenol Güneş'in bir sezon başı kampı gibi kullandığı arada oyununu oturtmuş olmayı ve seri yakalayarak tırmanmayı hedefliyor. Gaziantep'e gidecek olan Kartal, bay geçeceği 17. hafta öncesinde ise Adana Demirspor'u ağırlayacak.

Dönüşü Fenerbahçe'yi ağırlayarak yapacak olan Trabzonspor da tırmanmak istiyor. Daha sonra Karagümrük'e gidecek olan Fırtına, Giresunspor'u ağırlayıp Alanyaspor'a konuk olacak. 19. haftada Trabzonspor'un Trabzon'da Başakşehir'le bir araya geleceği maç Avcı'nın öğrencileri için en az Fenerbahçe maçı kadar kritik.

KÜMEDE KALMA YARIŞI:

Ümraniyespor ve İstanbulspor, henüz tek hanedeki puanlarını artırarak aradan daha iddialı dönmenin peşinde. Ümraniye açılışı Başakşehir'i konuk ederek, İstanbulspor ise Galatasaray deplasmanına giderek yapacak. 16. haftadaki İstanbulspor – Kasımpaşa ve Ankaragücü – Ümraniyespor maçları iki takım için de önemli test maçları. Avrupa'da grubunu lider bitiren Sivasspor ise bu başarısının aksine ligde 17. sırada yani düşme hattında. Yiğidolar da aradan kazanarak ve yukarı tırmanarak dönmek istiyor.

Nerede kalmıştık? Süper Lig'e geri dönüyoruz... - Resim : 4

AVRUPA:

Sivasspor'dan söz etmişken, Rıza Çalımbay'ın öğrencileri Konferans Ligi'nde G Grubu'nu, Başakşehir ise A Grubu'nu lider bitirmişti. Avrupa Ligi'nde H Grubu'nu üçüncü sırada bitiren ve Konferans Ligi'ne devam etme şansı bulan Trabzonspor ise 16 ve 23 Şubat'ta oynanacak maçlar sonunda Basel'i geçmesi halinde Sivasspor ve Başakşehir'le birlikte kupaya son 16'da devam etme hakkı kazanacak.

Avrupa Ligi'nde B Grubu'nu namağlup lider noktalayan Fenerbahçe ise grup ikincileri ve Şampiyonlar Ligi'nin grup üçüncüleri arasında oynanacak play-off maçlarını bekliyor. Fenerbahçe'nin Avrupa Ligi'nde son 16'daki rakibi 24 Şubat'ta belli olacak.

Kaynaklar: TFF, UEFA

Kaynak: Web Özel

Trabzonspor fenerbahçe Galatasaray Beşiktaş spor toto süper lig Süper Lig