Modern futbolun anti kahramanı Jose Mourinho Fenerbahçe'de başarılı olur mu? Benfica ve Porto’dan Roma’ya uzanan kariyer yolculuğu ve oyun tarzı...

Fenerbahçe Jorge Jesus Ali Koç Acun Ilıcalı transfer haberleri
Modern futbolun anti kahramanı Jose Mourinho Fenerbahçe'de başarılı olur mu? Benfica ve Porto’dan Roma’ya uzanan kariyer yolculuğu ve oyun tarzı...
DepoPhotos

Fenerbahçe, İsmail Kartal ile yolların ayrılmasının ardından dünyaca ünlü teknik direktör Jose Mourinho'yu göreve getirmişti. Kariyerinde yeni bir deneyim arayan Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi kupalarına sahip tek isim olan Jose Mourinho Fenerbahçe'de neler yapabilir?

Portekizli teknik direktör Jose Mourinho’nun Fenerbahçe’yle anlaşması tüm dünyada ana gündem konusu oldu. Kriz anlarına bir fırsat olarak yaklaşan başarılı antrenörün uzun süredir şampiyon olamayan Fenerbahçe'de nasıl bir oyun oynatacağı, Fenerbahçe ile uyum sorunu yaşayıp yaşamayacağı ise merak konusu.

Tüm zamanların en başarılı teknik direktörleri içerisinde ifade edilen antrenör, 2004 yılında Porto'da, 2010'da ise Inter'de iki Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu elde ederken Avrupa Ligi'nde biri 2003'te yine Porto'yla diğeri ise 2017'de Manchester United'la olmak üzere iki kez zafere ulaştı.

İlk iki kupayı ikişer kere kazanan Mourinho, 2022 yılında ise Roma ile üç numaralı kupayı yani Konferans Ligi kupasını Roma'ya getirdi.

Peki, Jose Mourinho Fenerbahçe'de neler yapabilir? Bunun için Jose Mourinho'yu biraz daha yakından tanımak gerekiyor.

Modern futbolun anti kahramanı Jose Mourinho Fenerbahçe'de başarılı olur mu? Benfica ve Porto’dan Roma’ya uzanan kariyer yolculuğu ve oyun tarzı... - Resim : 1
Fenerbahçe'nin dün resmi sözleşme imzaladığı dünyaca ünlü Portekizli teknik direktör Jose Mourinho basın toplantısı düzenledi.

FUTBOL DÜNYASININ ANTİ KAHRAMANI

Portekiz'de iki, Chelsea ile Premier League'de üç, Real Madrid döneminde La Liga'da bir ve Serie A'da Inter'le iki kez lig şampiyonluğu yaşayan Mourinho, kendisinin "Lütfen bana kibirli demeyin ama ben Avrupa şampiyonuyum ve özel biri olduğumu düşünüyorum" ifadeleriyle birlikte başlayan futbolun anti kahramanı olması yolculuğuyla futbol sahasında Sith Lordu Darth Vader olmuştur.

Zaman zaman "otobüs çekme" olarak da ifade edilen defansif oyun anlayışında olduğu, hücum tezleri üreten futbol kulüplerine karşılık antitez diyebileceğimiz “anti futbolu” tercih etti. Eleştiri oklarına maruz kalan Mourinho, bunların yanında “topa sahip olma” oyununa karşı sert bir karşı görüş koyarak futbolu sahada yaşatırken popüler geçiş oyununun da güçlü temsilcilerinden biri olarak çarpıcı bir antrenör oldu.

UYUM SORUNU

Mourinho’nun teknik direktör olarak Avrupa’nın en önemli liglerinde çalıştırdığı takımların, Avrupa futbolundan öte dünya futbolundaki yeri belli. İlk iş olarak kişilik bakımından ele aldığımızda Jose Mourinho kaybetmeyi sevmeyen birisi. Fenerbahçe'nin kurumsal kimliğine ve taraftar kişiliğine de bu yaklaşımla oldukça uyumlu olacağa benziyor.

Modern futbolun anti kahramanı Jose Mourinho Fenerbahçe'de başarılı olur mu? Benfica ve Porto’dan Roma’ya uzanan kariyer yolculuğu ve oyun tarzı... - Resim : 2
Roma'nın Monza ile oynadığı karşılaşmanın son dakikalarında yaşanan bir pozisyona tepki gösteren Monza Teknik Direktörü Raffaele Palladino'ye tepkisini önce ağzına götürdüğü elini "çok konuşuyorsun" anlamında açıp kapayan Mourinho, sonra da gözyaşını siler gibi yaparak "Ağlama" işareti yapınca hakemden kırmızı kart yedi.

FENERBAHÇE'DE NASIL BİR TAKTİK UYGULAYABİLİR?

Jose Mourinho'nun pragmatist yaklaşımı ile birlikte saha içindeki oyun rakibe göre şekillenir. Taktik ve teknik anlamda son derece uzman bir kişi olan çalıştırıcı saha içerisinde 4-2-3-1 ile birlikte akış içerisinde olabilecek 3-4-1-2 dizilişlerine dönebilir.

Astronomik teklifler gelmediği takdirde takım bütünlüğünü korumak istediklerini belirten Ali Koç'un sözlerinden sonra takıma kuvvetli ihtimal sert kemikli ayakları yere sağlam basan bir ön libero ile birlikte kanat forvet ve santrafor destekleri olacaktır. Bahsi geçen ön libero yeri geldiğinde beklerin oyuna hücum bölgesinde katılmasından sonra geride kalarak savunmayı üçleyebilen ayakları temiz ve hızlı düşünebilen bir 6 numara olması kuvvetli ihtimal.

Kanat forvet olarak düşünülen oyuncunun hızlı, adam eksiltebilen ve kendisinden bitirici vuruşları yapabilmesi beklenen bir oyuncu olması beklenecektir. Edin Dzeko'nun ilerlemiş yaşı ve farklı kulvarlarda hedefleri bulunan Fenerbahçe'nin gol yollarında sıkıntı yaşamasını engelleyebilecek bir golcü ismin de alınmasıyla birlikte transfer işlemleri bitecektir.

Peki tüm bu noktada Fenerbahçe sahada ne oynar? Winner kişiliği ile Jose Mourinho'nun gözü her daim Avrupa'da olacaktır. Bu noktada ilk iş rakibinden daha fazla gol atmak olacaktır. Bunun için sert bir savunma anlayışından ziyade (Otobüs çekme) rakibin güçlü yönlerini sert bir gegenpress ile olmasa da alanı savunarak gol yememeyi sağlamak olacaktır.

FENERBAHÇE'DE BAŞARILI OLUR MU?

Dünya futboluna "ben hala iyiyim" mesajını iletmek isteyen Mourinho, Suudi Arabistan Ligi'ni reddederek Fenerbahçe ile Süper Lig'de şampiyon olmak ve bir yandan da Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya çalışacak. Bu ortam içerisinde peki, Portekizli hoca nasıl bir sistemde çalışacak ve başarılı olur mu?

Fenerbahçe'de başarılı olabilmesi için transfer stratejisinde Mario Branco ile uyumlu olması, ligin yapısını ve işleyişini olabildiğince erken çözmesi, taktik ve teknik disiplinini oyuncularına bir an önce başarılı bir şekilde geçirmesi gerekli.

Modern futbolun anti kahramanı Jose Mourinho Fenerbahçe'de başarılı olur mu? Benfica ve Porto’dan Roma’ya uzanan kariyer yolculuğu ve oyun tarzı... - Resim : 4
Dünyaca ünlü Portekizli teknik adam Jose Mourinho, Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi'nde düzenlenen törende kendisini sarı lacivertli renklere bağlayan sözleşmeye imzaya attı. On binlerce taraftarın tribünleri doldurduğu imza törenini ulusal ve uluslararası medya kuruluşundan çok sayıda basın mensubu takip etti.

Bunların dışında iki gerçek de hiç şüphesiz ki taraftar ve yönetim desteği olacak. Başarılı sonuçların arka arkaya gelmesiyle taraftar desteği alınabilecek. Ancak doğru yönetim desteği Fenerbahçe Spor Kulübü başkanı Ali Koç'un tekrar seçilmesi halinde nasıl olacağı soru işareti olacak.

Sonuç olarak Jose Mourinho'nun Fenerbahçe'yi başarıya götürüp götürmeyeceği tecrübe, bilgi birikim ve yetenekleri kadar kulüp yönetimi, taraftar desteği, transfer gelişmelerinin ardından oyuncu kadrosu gibi pek çok şartlı koşula da bağlı durumda.