Miralem Pjanic, Beşiktaş'ta! Sürpriz hamlenin detayları ve Pjanic'in öyküsü

Beşiktaş
Miralem Pjanic, Beşiktaş'ta! Sürpriz hamlenin detayları ve Pjanic'in öyküsü

Beşiktaş, son dakika sürpriziyle Boşnak yıldız Miralem Pjanic'i Barcelona'dan kiraladı. Sürpriz transfer heyecan yaratırken, Pjanic'in günler önce verdiği mesajın anlamı şimdi ortaya çıktı! İşte transferin detayları ve Pjanic'in öyküsü...

Son şampiyon Beşiktaş, transfer döneminde çarpıcı işlere imza atarken bu transferler içinde en beklenmedik olanı muhtemelen Miralem Pjanic'ti. Transfer edilecek oyuncuların Avrupa kadrosuna dahil edilebildiği son günün akşam üstü saatlerinde başlayan Pjanic heyecanı gece noktalandı. Beşiktaş yıldız orta saha oyuncusunu kadrosuna kattı.

Transferi KAP'a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) bildiren Beşiktaş'ın açıklamasına göre oyuncu 2021-2022 sezonu için satın alma opsiyonsuz olarak Barcelona'dan kiralandı. Siyah-beyazlılar dünyaca ünlü yıldızın maaşının 2 milyon 750 bin Euro'luk kısmını ödeyecek.

Miralem Pjanic, Beşiktaş'ta! Sürpriz hamlenin detayları ve Pjanic'in öyküsü - Resim : 1

BİR YIL ÖNCE BARÇA, 60 MİLYON EURO VERMİŞTİ

Bu transferi heyecan verici kılan detaylardan biri hiç kuşkusuz 31 yaşındaki Boşnak futbolcunun biraz sürpriz bir şekilde Barcelona'dan Beşiktaş'ın yolunu tutmuş olması. Eylül 2020'de Barça'ya 60 milyon Euro bonservis bedeliyle transfer edilen merkez orta saha oyuncusu, bir sene sonra İstanbul'a gelmiş oldu.

Sırasıyla Metz, Olympique Lyon, Roma, Juventus ve Barcelona formalarını giyen Pjanic'in hikayesi, kariyer basamaklarını teker teker tırmanan bir yeteneğin hikayesi. En azından Barcelona'ya kadar durum öyleydi.

LÜKSEMBURG DETAYI VE BOSNA SAVAŞI

Şu ana kadar 101 kez Bosna-Hersek forması giyen ve 115 kez milli olan Edin Dzeko'nun ardından Bosna-Hersek formasını tarihte en çok giyen ikinci isim olan Pjanic, alt yaşlarda ise Lüksemburg forması giymekteydi.

Miralem Pjanic, Beşiktaş'ta! Sürpriz hamlenin detayları ve Pjanic'in öyküsü - Resim : 2

1997'de Lüksemburg'un güney batısında yer alan Schifflange kentinin takımı FC Schifflange 95 adlı kulüpte futbola başlayan Pjanic'in ailesinin yolunun Lüksemburg'a düşmesinin nedeni ise Bosna Savaşı'ydı.

Bosna-Hersek'e bağlı Tuzla şehrinde dünyaya gelen Pjanic, savaşla birlikte eski bir üçüncü lig futbolcusu olan babası Fahrudin'in Lüksemburg'a yerleşmesiyle futbol hayatına bu küçük ama müreffeh Avrupa ülkesinde bir göçmen olarak başladı.

Miralem Pjanic, Beşiktaş'ta! Sürpriz hamlenin detayları ve Pjanic'in öyküsü - Resim : 3

2004'te ise yerel bir üne kavuşan ve gözlemcilerin radarına takılan yıldız orta saha Fransız ekibi Metz'la anlaşınca macera başladı.

Metz'den Lyon'a 7.5 milyon Euro'ya, Lyon'dan Roma'ya 11 milyon Euro'ya, Roma'dan Juventus'a 32 milyon Euro'ya transfer olan isim, son durağı Barcelona'ya 60 milyon Euro'ya gelmiş ancak ilk sezonunda bekleneni verememişti.

Barcelona'da geçen sezon 13'ünde ilk 11'de başladığı 30 maçta forma giyen Boşnak yıldız, 1295 dakika yani maç başına ortalama 43 dakika sahada kaldı, gol veya asist kaydedemedi.

Miralem Pjanic, Beşiktaş'ta! Sürpriz hamlenin detayları ve Pjanic'in öyküsü - Resim : 4

JUVENTUS VE ROMA'DA UÇTU

Bir kıyas yapmak gerekirse Pjanic bir önceki sezon, yani 2019-2020'de Juventus formasıyla 43 resmi maçta forma giymiş, bunların 41'inde ilk 11'de sahaya çıkmış, 3351 dakika yani maç başına 78 dakika oyunda kalmıştı.

Oyun kurucu rolünde oynayan Pjanic, Juventus'taki son sezonunda 3 gol ve 6 asist kaydetmişti. Özellikle Roma'da skor katkısıyla da yıldızlaşan Pjanic, İtalya'nın başkentinde geçirdiği son sezon olan 2015-2016 sezonunda 12 gol ve 13 asist kaydetmişti. Muazzam performansının ardından yeni sezonda Pjanic'in durağı Juventus olmuştu.

Roma'daki performansıyla taraftarlar arasında Küçük Prens (Il Piccolo Principe) lakabıyla tanınan Pjanic, elegant oyunuyla da bir piyaniste benzetiliyor ve isim benzerliğinden de yola çıkarak sosyal medya paylaşımlarında “Pjanist” etiketini kullanıyor.

Miralem Pjanic, Beşiktaş'ta! Sürpriz hamlenin detayları ve Pjanic'in öyküsü - Resim : 5

PİYANO KAFA KARIŞTIRDI!

Bu durum Beşiktaş transferi öncesinde İtalyan basınının bir kafa karışıklığı da yaşamasına neden oldu. Barcelona'da beklediği kadar şans bulamadığı için mutsuz olduğu bilinen Miralem Pjanic'in takımdan ayrılabileceği haberleri gündemde yer bulurken 30 Ağustos'ta yıldız ismin siyah beyaz bir fotoğraf paylaşması ve piyano tuşları emojisi kullanması bir sinyal olarak algılanmıştı.

Ancak İtalyan basını Pjanic'in Juventus'a en azından kiralık olarak döneceği şeklinde tahminlerde bulunmuştu. Pek çok sporsever de bunu düşünüyordu. Pjanic'in Barcelona'dan takım arkadaşı Riqui Puig de piyano tuşlarına gönderme yaparak “Piano piano” ifadesini yorum olarak paylaşmıştı.

“Piano piano” ifadesi İtalyancada “yavaş yavaş” anlamına geliyor. Süreç dün geceye kadar ağır ağır, dün gece ise muazzam bir hızla işledi. Piyanonun siyah-beyaz tuşları, siyah-beyaz fotoğrafla Pjanic Juventus'a değil renktaşı Beşiktaş'a mesaj gönderiyordu.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: Transfermarkt, Calciomercato

Kaynak: Web Özel

Beşiktaş Şampiyonlar Ligi Bosna Hersek