Milli Takım'ın yıldızı Hande Baladın: "Bize 'Yaşamadan bilemezsiniz' demişlerdi..."

Türkiye Tokyo 2020
Milli Takım'ın yıldızı Hande Baladın: "Bize 'Yaşamadan bilemezsiniz' demişlerdi..."

Tokyo 2020'de beşinci olarak tarihi bir başarıya imza atan Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın genç yıldızı Hande Baladın, Haberglobal.com.tr'ye konuştu. Tokyo günlerini anlatan Hande, baskıyı, tüylerin diken diken olduğu anları ve maçlara damga vuran DJ ile olan anısını anlattı!

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın yoğun temposu CEV Kadınlar EuroVolley ile devam edecek. Bu yoğun tempo içinde Hande Baladın ile bir araya geldik. Takımda Meryem Boz, Zehra Güneş ve Eda Erdem'den sonra en çok sayı alan isim olan Hande Baladın; karşılamada da Meliha İsmailoğlu ve Simge Aköz'den sonra en çok iş düşen oyuncumuzdu.

Tokyo macerasını özetlerken “Harika bir deneyimdi. Orada bulunmak hayalimizdi” diyen Hande, “2012'de Londra'da ablalarımı izlediğimde tek düşündüğüm 'Umarım bir gün ben de A Milli Takım'da oynayıp ülkemi temsil edebilirim' düşüncesi olmuştu. O başarıya ulaştık. Kendi adıma çok mutlu ve gururluyum. 'Yaşamadan bilemezsiniz' demişlerdi... Hepimiz ilk günlerde rüyadaymış gibiydik” diyor.

'HER MAÇ FİNAL TADINDAYDI'

Hande, konu sahaya inince ise aslında ne kadar zorlu bir gruptan çıkmayı başardığımızı anlatıyor: “Oynadığımız her maç final tadındaydı. Grubumuzun çok zor olduğunu, olimpiyatlara gitmenin çok zor olduğunu biliyorduk ve düşünüyorduk.”

Bunlara ek olarak “Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalıştık” diyen Hande aslında olimpiyat ruhunun ne demek olduğuna da ister istemez değiniyor. Milli takım bu duyguyu tepeden tırnağa yaşıyor: “Hiçbir maçımızı unutamayacağım. Çok keyifli geçti, her anın tadını çıkarmaya çalıştık.”

Milli Takım'ın yıldızı Hande Baladın: "Bize 'Yaşamadan bilemezsiniz' demişlerdi..." - Resim : 1

Takımda sadece Hande'nin değil herkesin bu düşüncede olduğu aşikar. Güney Kore maçında yaşanan üzüntü, sporun parçası olan, “Maç avcumuza gelmişti” hissinin dışavurumu. Yoksa tüm deneyim baştan sona heyecan vericiydi.

'AMACIMIZ TÜRK KADININI TEMSİL EDEBİLMEK'

Tat kaçırmak isteyenler de oldu. Bu yorumlar hakkında “Yapacak bir şey yok. Biz açıkçası o tarafla çok ilgilenmemeye çalışıyoruz” diyen Eczacıbaşı Dynavit'in 23 yaşındaki yıldızı daha sonra kadın milli voleybol takımımızın adeta mottosu gibi ifadeleri içtenlikle dile getiriyor:

“Amacımız Türk kadınını temsil edebilmek. Sağlam bir şekilde sahada durabilmek. Ülkemizi en iyi şekilde uluslararası platformlarda temsil edebilmek. Biz orada bayrağımız için oynuyoruz.”

Hande yine de bu tarz yorumların kendilerini üzdüğünü ancak algıları değiştirmenin çok zor olduğunu ve bu tarz şeylerden uzak kalmaya çalıştıklarını söylüyor. Burada söz Simone Biles ve Naomi Osaka örnekleriyle dünya çapında gündeme gelen “sporcuların mental sağlığı” ve genel hatlarıyla siber zorbalığa geliyor.

BILES, OSAKA VE BASKI ÜZERİNE

“Çok göz önünde bulunuyorsun, herkes seni izliyor. Örnek olman gereken insanlar var, çocuklar var, seni idol olarak gören insanlar var...” diyerek oluşan baskıya vurgu yapan Hande, adeta içinden geçtiğimiz çağın ruhunun da bunu getirdiğini söylercesine “Yaşanan şeyler aslında kısmen doğal şeyler” ifadesini kullanıyor.

Milli Takım'ın yıldızı Hande Baladın: "Bize 'Yaşamadan bilemezsiniz' demişlerdi..." - Resim : 2

Bu tatsız normalleşmenin etkisini aşmak ve bununla mücadele etmek için hem milli takımda hem de Eczacı'da spor psikologlarından destek alan voleybolcular Hande'nin de daha sonra vurgu yaptığı üzere tam bir takım olmayı bu alanda da faydaya çevirmiş:

“Bir de takımız, iç içeyiz. Hep bir arada, kendi çemberimizin içinde kalmaya çalışıyoruz.”

Bu takım aslında oldukça genç ama aynı zamanda olgun da bir takım. A Milli Takım'ın geniş kadrosunda genç yıldız adayları yer alıyor. 2017'de U23 Dünya Şampiyonu olan takımdan ise Hande Baladın, Ebrar Karakurt, Zehra Güneş çekirdek kadroda.

Milli Takım'ın yıldızı Hande Baladın: "Bize 'Yaşamadan bilemezsiniz' demişlerdi..." - Resim : 3

'TÜYLER DİKEN DİKEN'

Hande deneyim ve birliktelik vurgusu yapıyor. Tokyo'da bu birlikteliğin başka bir boyutu da Olimpiyat Köyü'nde yaşanmış. Madalya alan sporcuların alkışlarla ve marşlarla karşılandığı anları hatırlarken tüyleri diken diken oluyor. Olimpiyatın heyecanınında dünyaca ünlü sporcularla bir arada olmanın da yarattığı yüksek enerjiden söz eden Hande Baladın, Novak Djokovic'le tanışma şansı bulduklarını söylüyor ve yıldız tenisçinin deneyimlerini paylaştığını belirtiyor.

Tokyo 2020'de ilgi çeken bir başka detay ise voleybol maçlarında dikkat çeken DJ oldu. Seçtiği şarkılarla sosyal medyada konuşulan DJ'i, Milli Takım'ın müzik sorumlusu olan Hande'ye sorunca gerçek ortaya çıktı!

GÜNDEM OLAN DJ, HANDE'DEN YARDIM ALMIŞ! 

Meğer DJ, Hande Baladın'dan yardım almış:

“VNL'deyken bana ulaştı bir maçtan sonra. 'Türkçe şarkılar çalmak istiyorum yardımcı olabilir misin' dedi. Birkaç tane Türkçe şarkı attım. O kendi kendine bir Türkçe playlist yapmış ama tabii ki Türkiye'nin Top 50'sine bakınca damar şarkılar da var, pop da var, Türkçe rap de var... Bilmediği için kendi kafasına göre koymuş. Benim eklediklerim de vardı, üç-beş tane.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

hande baladın Filenin Sultanları Tokyo 2020