Messi Paris Saint Germain'e ne verebilir? Muhtemel dizilim ne olacak?

Messi Paris Saint Germain'e ne verebilir? Muhtemel dizilim ne olacak?

Yılın transferi tamam. 18 yıllık Barcelona A takım kariyerini sonlandıran Lionel Messi, Katarlı Paris Saint Germain'de. Peki Messi takıma ne verebilir? Sahadaki dizilim ne olacak? Neymar'ın bir var bir yok olduğu düşünülürse devamlılık abidesi Messi, Şampiyonlar Ligi Kupası'na göz kırpabilir...

Bir yıldır beklenen düğüm çözüldü. Kimilerine göre oynadığı futbol ile Elon Musk’tan önce Mars’a gitmiş gelmiş olan Lionel Messi, Paris Saint Germain’in yolunu tuttu. Messi’nin İngiltere’de futbol oynamak ve kendini yeniden ispat etmek gibi (ihtiyacı olmasa da) bir zorluğu da isteyebileceğini düşünürken Messi, Katarlıların Şampiyonlar Ligi şampiyonu olma projesinin bir parçası oldu.

Barcelona’dan ayrılış biçimi, Başkan Laporta ve teknik direktör Koeman’la yaşadıkları artık dünün konusu. Şimdi sahaya bakma zamanı. Paris Saint Germain bu sene de Şampiyonlar Ligi’ni kazanamazsa başka hangi yıl kazanır bilinmez.

Real Madrid ve Barcelona’nın kaptanlarını aynı sezon kadrosuna katan Paris ekibinin elinde tarihi sayılabilecek bir forvet hattı oluştu. Messi, Neymar ve Mbappe'nin bulunduğu bu forvet hattının Fransa gibi bir ligde kaç gol atacağı merak ediliyor. Messi daha önceden Suarez ve Neymar’la oluşturduğu hattın bir benzerini Fransa’da da yakalayacak gibi. Oyuncunun vitrine çıktığı yıllarda kimilerine göre 'onun gibisi daha gelmeyen' Ronaldinho ve Eto’o ile de büyük bir uyum yakalamıştı.

OYUN NASIL ŞEKİLLENECEK?

Messi’nin oyununa asıl seviye atlatan ise Pep Guardiola’nın radikal bir kadar alarak Messi’yi bir kanat forvetinden merkeze çekmesi ve onu serbest oynamaya alıştırması olmuştu. Guardiola bunu daha önce görülmeyen bir yetenek olan Zlatan İbrahimovic’i yeme uğruna yaptığını da unutmamak gerek.

Şimdi Pochettino, Messi’yi nerede oynatacak? Bu konuda birkaç senaryo var. Bunlardan birisi 4-2-3-1 diziliminde Mbappe’nin santrafor Messi’nin ise onun arkasında oynadığı bir dizilim.?

Messi Paris Saint Germain'e ne verebilir? Muhtemel dizilim ne olacak? - Resim : 1

Diğer ve belki de akla daha yatkın olan senaryo Neymar’ın sol, Messi’nin orta, Mbappe’nin de sağda oynadığı bir santrafor hattı. Bu senaryoda savunmaya daha çok iş düşeceği varsayılabilir ama PSG yönetimi bunun da önlemini alarak Wijnaldum gibi bir canavarı orta sahaya monte etti. Arjantinli teknik adamın Ramos da geldikten sonra Marquinhos ve Kimpembe ile birlikte 3-4-3’ü de deneyebileceği yorumları yapılıyor.?

Messi Paris Saint Germain'e ne verebilir? Muhtemel dizilim ne olacak? - Resim : 2

NEYMAR BİR VAR BİR YOK, MESSİ HEP VAR

Bu yılın en çok takip edilecek takımının Paris Saint Germain olacağı şimdiden kesin. Çoğu otorite için Messi’nin performansına ilişkin olarak akıllarda bir soru işareti yok. Messi’nin Saint Germain’e en fazla yardımcı olacağı konu ise devamlılığı olabilir çünkü şimdi takımın iki numaralı süper starı olan Neymar’ın pek de devamlı oynayan ve kendine iyi bakan bir oyuncu olduğu söylenemez.

Messi Paris Saint Germain'e ne verebilir? Muhtemel dizilim ne olacak? - Resim : 3Messi ve Neymar, Barcelona'da oldukça büyük başarılara imza atmışlardı. Fotoğraf: Reuters

Neymar, Barcelona'ya 2013 yılında transfer olduğunda, "Messi'nin en iyi olarak kalmasına yardımcı olmak istiyorum" demişti. Öte yandan son 4 sezon istatistiklerine göre Messi 138, Ronaldo 124, Neymar ise sadece 70 tane lig maçına çıktı.

Messi, Barcelona’da geçirdiği 18 sezonda yılda ortalama 30 maça çıkma başarısını gösterdi. Bu ortalamayı düşüren ise A takıma yükseldiği ilk birkaç sezonda düzenli olarak 11 oyuncusu olamamış olması.

LaLiga’nın mali yapısından dolayı ücretinde yüzde 50 indirim yapmasına rağmen Messi, Barcelona’da kalamamıştı. Fakat Arap sermayeli kulüplerin maddi olarak bir sorunu yok gibi gözüküyor. Messi PSG’den yılda 41 milyon dolar maaş alacak.

Kıta Avrupası futbolunda Körfez ülkelerinin dominasyonu devam ediyor. Katarlı PSG Messi’yi kadrosuna katarak tarihe geçerken Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli Manchester City 138 milyon dolar ödeyerek İngiltere transfer rekorunu kırdı ve Jack Grealish’i kadrosuna kattı. City’nin Tottenham’ın yıldızı Harry Kane için de 200 milyon dolar gibi inanılmaz bir parayı verebileceği ifade ediliyor.

Messi Paris Saint Germain'e ne verebilir? Muhtemel dizilim ne olacak? - Resim : 4

LA LİGA’NIN SON MALİ YAPISI NE?

Messi yıllık ücretinde yüzde 50 indirim yapmasına rağmen LaLiga'nın sıkı mali kuralları sebebiyle Barcelona'da kalamadı. La Liga yönetimi, ticari haklarının yüzde 10'unu 50 yıllığına 2.7 milyar Euro'ya satmak için CVC Capital Partners'la anlaştı. Real Madrid ve Barcelona, bu anlaşmadan haberleri olmadığını söylüyor. Hatta Real Madrid bunun üzerine LaLiga'ya dava açtı.

La Liga ise yapılan nakit desteğinin yüzde 90'nının ülke genelindeki kulüplere dağıtılacağını ve 100 milyon euro'nun da kadın futboluna aktarılacağını söyledi. Barcelona ve Real Madrid fonların en büyük payını alacak.

Ancak paranının sadece yüzde 15'inin transferde ve oyuncu maaşlarında kullanılmasına izin verilecek.

Lionel Messi aşağıdaki sözlerle Barcelona'ya veda etmişti...

Messi Paris Saint Germain'e ne verebilir? Muhtemel dizilim ne olacak? - Resim : 5