Mehmet Büyükekşi: "Kulüpler sürekli günah keçisi arıyor"

TFF UEFA
Mehmet Büyükekşi: "Kulüpler sürekli günah keçisi arıyor"
FOTOĞRAF: AA

Türkiye Futbol Federasyonu Mehmet Büyükekşi, kulüplerin başarısızlık karşısında sürekli bir günah keçisi aradıklarını belirtti ve Türk futbolunun son 15 yılda sürekli geri gittiğini söyledi.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, UEFA'nın Türkiye ve İtalya'nın 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası için yaptığı başvuruyu kabul etmesiyle ilgili yaşanan süreçte, arkasında yoğun bir çalışmanın olduğunu belirtti.

Bu süreçte yaşananları anlatan Büyükekşi, 2032 yılında şampiyonayı 6 milyar kişinin televizyonlardan, 2,5 milyon kişinin de tribünlerden izlemesini tahmin ettiklerini kaydetti.

"TÜRK FUTBOLU SON 15 YILDA GERİYE GİTMİŞ"

Türk futbolunun son 15 yılda her yıl biraz daha geriye gittiğini ifade eden Büyükekşi, ''Biz, yeni şeyler yapmaya çalışıyoruz. Çünkü eskiyi tekrar ederek, Türk futbolu son 15 yılda her yıl biraz daha geriye gitmiş. Şu meşhur Einstein'ın sözü var ya; 'Aynı şeyleri tekrarlayarak, farklı sonuçlar beklemek aptallıktır' diye. Onun için aynı şeyleri yapıp farklı sonuç almak mümkün değil. Onun için farklı şeyler yapmamız lazım. Ama bunun da dezavantajı şu; şimdi eğer aynı şeyleri yaparsanız sizi hiç kimse eleştirmiyor.

Devamlı bir günah keçisi arıyorlar. Bunu da sahibi olmayan, taraftarı olmayan MHK, hakemler ve federasyon. İyi de yapsa, kötü de yapsa maalesef böyle çok büyük bir sıkıntılı bir şey var. Çünkü kulüpler kendi taraftarlarına şirin gözükmek için böyle bir olgu içerisine giriyorlar'' diye konuştu.

"2032'DE OLMAYACAĞIM"

Büyükekşi, ''Biraz önce 2032'yi anlattık. Şimdi 2032'de ben olacak mıyım? Olmayacağım. Niye 2032 için uğraştık? Çünkü biz gelecekle ilgileniyoruz. Bugün milli takımda oynayanlarında yüzde 90'ı olmayacak. Çünkü bugün 10 yaşındaki bir çocuk, 9 yıl sonra 19 yaşında olacak. Bugün 15 yaşındaki bir çocuk 9 yıl sonra 24 yaşında olacak. Biz onlara şu anda tohum ekiyoruz'' dedi.

"KULÜPLERİN BİRÇOĞU GÜNÜ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR"

Futbolda alt yapıya önem verilmediğini belirten Büyükekşi, kulüpleri eleştirdi. Büyükekşi, şunları söyledi:

''Bizim özümüze dönmemiz lazım. 85 milyonluk bir ülkeyiz. Yüzlerce, binlerce iyi futbolcu yetiştirmemiz lazım. Bakın bir Hırvatistan maçında İsmail Yüksek, Avrupa kupası eleme maçı oynayan tüm Avrupa'daki takımların futbolcularının içinde birinci oldu. İsmail Yüksek, bugüne kadar hiç bilmiyordum U15, U17, U19'da oynamamış. Biz onun için daha önce de mutlaka bazı arkadaşlarla görüştük, bazılarıyla görüşmedik. Bunun için hemen gelir gelmez dedik ki, asla tekrar aday olup, ben çünkü o bir yıllık dönemde çok da kararlı değildim. Yani nasıl kararlı değildim, bırakabilirdim, devam etmeyebilirdim.

"BAŞKANLARIN ÖMRÜ ÇOK UZUN DEĞİL"

Ama yaptığımız tespitler, ortaya koyduğumuz projeler, biz hiçbir şeye kısa vadeli bakmıyoruz. Kulüplerimizin birçoğu hep günü kurtarmaya çalışıyor. Zaten bakarsanız, başkanların da ömrü çok uzun değil. İki, üç yılda değişiyor. Bir, iki tane istisnai kulüp hariç, hep iki, üç yılda bir şeyler değişiyor. İki, üç yılda olunca o zaman insanlar gelecekle ilgilenmiyorlar. Bugünü kurtarayım yarın, ben yokum nasıl olsa diyor.''

Kaynak: DHA

Mehmet Büyükekşi TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi