Manchester United'ın satışının şifreleri... Masadaki iki teklif ve Katar'ın futbol planı!

Manchester United
Manchester United'ın satışının şifreleri... Masadaki iki teklif ve Katar'ın futbol planı!

Manchester United için masada iki somut teklif var. Bir tarafta Sir Ratcliffe, diğer tarafta Şeyh Jassim. Taraftar Glazer Ailesi'ni istemiyor. Satış gerçekleşirse United'ın tarihin en pahalı spor kulübü olma ihtimali var.

Bugün İngiltere Premier Lig’i dünyanın en büyük futbol ekonomisi. Deyim yerinde ise futbolun NBA’i. Hal böyle olunca pek çok yatırımcının da ilgisini çekiyor. Roman Abramoviç’in Chelsea’yi, Birleşik Arap Emirlikleri sermayesinin Manchester City’yi satın alması ile birlikte uluslararası sermayenin de gözü bu lige döndü. Bugün Manchester United eski şaşaalı günlerinden çok uzak.

Kulübün sahibi Glazer Ailesi’nin taraftarlar arasında pek popüler olmadığı da bir gerçek. Kulübü satıyorlar. Peki kime ve kaç paraya? Ortada dolaşan rakam 6 milyar euro! Böylesi bir anlaşmayı yapabilmek için İngiliz Sir Jim Ratcliffe ve Katarlı bankacı Şeyh Jassim yarışıyor. İki teklifin miktarı şu an için bilinmiyor, kazananın kim olduğunun ne zaman açıklandığı da. Amerikalı bir grup da kulübün azınlık hissesi için devrede.

ZATEN FUTBOL İŞİNDEYDİ

Sir Ratcliffe’in sahibi olduğu INEOS, sadece Glazer Ailesi’nin yüzde 69’luk payını almak istiyor, Katarlılar ise kulübün tamamını. Şeyh Jassim, Katar Yatırım Bankası’nın (QIB) başkanı. INEOS’un portföyünde hali hazırda Fransız Lig 1 Kulübü Nice ve İsviçreli Lozan takımı da var.

Katarlılar son yıllarda çok büyük spor yatırımları yapıyor. Türkiye’de de yayıncı kuruluş olan BeIN Sports uluslararası yayın yapıyor. Katar 2022 Dünya Kupası’nı ülkesinde düzenledi. 2011 yılında Paris Saint Germain futbol kulübü, Nasser Al-Khelaifi’nin başında olduğu Qatar Sports Investments tarafından satın alındı. Katar 2030 Asya Oyunları’nı da düzenleyecek.

Sporun medyadaki temsili üzerine Katar Üniversitesi’nde çalışmalar yapan akademisyen Ross Griffin, Katar’ın spor yatırımlarının büyük organizasyonları düzenlemek ve spor kulüpleri satın almak olarak ikiye ayrıldığını aktarıyor.

İngiltere futboluna Arap sermayesinden son yatırım 2021 yılında Newcastle United’ın Suudi Arabistan tarafından satın alınması olmuştu. Bazı Manchester United taraftarları United’ı satın almak için teklif veren QIB’nin Katar devleti ve PSG’nin sahibi Katar Spor Yatırımları ile olan ilişkisini de düşünüyor.

Manchester United'ın satışının şifreleri... Masadaki iki teklif ve Katar'ın futbol planı! - Resim : 2
Pek çok United taraftarı kulübün Glazer Ailesi tarafından yönetilmesinden memnun değil. Fotoğraf: Reuters

UEFA'NIN KURALI

UEFA kurallarına göre, doğrudan veya dolaylı olarak aynı grup tarafından kontrol edilen iki futbol takımı aynı müsabakada mücadele edemiyor. Manchester United da, PSG de Şampiyonlar Ligi’nin gediklileri.

Katar’ın ismi 2011 yılında da Manchester United ile anılmıştı. Söz konusu dönemde Katar, Barcelona’ya forma sponsoru olmuş, İspanya’nın Malaga kulübü Katar kraliyet ailesinden Şeyh Abdullah bin Nasser tarafından satın alınmıştı. 2011’de United için Katarlıların ödemesi beklenen miktar 1.5 milyar pound olarak telaffuz ediliyordu.

Mevcut dedikodulara göre Şeyh Jassim’in 4.5 milyar pound, Sir Ratcliffe’in ise 4.3 milyar poundluk teklif yaptığı ifade ediliyor, iki rakam da Glazer’ların beklentilerine uzak.

REKOR BRONCOS'TA

Bugün dünyanın en pahalı spor kulübü unvanı 3.71 milyar pounda satın alınan Amerikan futbolu takımı Denver Broncos’a ait, bu rekor yakında United’ın satışı ile kırılabilir. Ancak uzmanlara göre kulübü satın alan kişinin stadyuma ciddi bir yatırım yapması gerekiyor bu da potansiyel teklifleri etkilemekte.

Finlandiyalı iş insanı Thomas Zilliacus da United için teklif veren isimlerden oldu. Finlandiya şampiyonu HJK Helsinki’nin sahip olduğu şirket XXI Century Capital United için devrede. Manchester United’ın yüzde 69’u Glazer Ailesi’nin, kalan yüzde 31’i ise irili ufaklı küçük yatırımcıların.

Şey Jassim’in kendisi satın alma görüşmeleri için Manchester’a ayak basmadı ancak kalabalık bir ekip gönderdi. Bu ekip United tarafı ile kapalı kapılar ardında 10 saat görüştü. United’ın sahibinin kim olacağı merakla bekleniyor. Bakalım İngiliz liginde bir takım daha yeni sahibini Orta Doğu’da mı bulacak?

Kaynak: Web Özel