5 maddede Manchester United'ın çöküşü! Sorun sadece sahada değil...

Manchester United İngiltere Premier Lig
5 maddede Manchester United'ın çöküşü! Sorun sadece sahada değil...
Manchester United, iki maçta iki mağlubiyetle sezona hayal kırıklığı yaratan bir giriş yaptı. Fotoğraf: Reuters

Premier League'in ilk iki haftasında puanla tanışamayan ve yıllardır ciddi bir gerileme dönemi yaşayan Manchester United'da kulübün satılması gündemde. Kulübü 2005'te alan ABD'li Glazer ailesi Sir Jim Ratcliffe'in açık ilgisini şimdilik görmezden geliyor. Peki kulübü hangi etkenler çöküşe sürükledi?

Manchester United'da işlerin hiç de iyi gitmediği aşikar. Dünya futbolunun devi ve modern İngiliz futbolunun en büyük kulübü olan United, elbette hala bir dev ancak İngiliz futbolunun en büyüğü unvanına hala sahip mi, artık tartışılır... Bu çöküşe sebep olan pek çok etken bulunuyor ve elbette saha içi de bunlara dahil fakat Kırmızı Şeytanlar için gerileme dönemi çok daha karmaşık sorunlar barındırmakta.

Fotoğrafı çekmekte fayda var...

2020-2021 mali tablosunu açıklayan Manchester City, 570 milyon pound gelir elde ettiğini duyurdu. Manu ise 494 milyonda kalmıştı. Bu 1992-1993 sezonunda başlayan Premier League'in tarihinde bir ilk oldu. Ne olursa olsun gelirde lider olan United tahtını ilk kez devrediyordu. Hem de komşusuna...

5 maddede Manchester United'ın çöküşü! Sorun sadece sahada değil... - Resim : 1
Elon Musk, Manchester United'ı satın alacağını ifade ederken bir süre sonra bunun bir şaka olduğunu açıkladı. Bu süreçte United'ın da hisseleri yükseldi.

Peki bu durum nasıl oluştu? Eleştirilerin odağındaki Glazer'lar kulübü satma yoluna gider mi? Temel sorunlar neler?

1 – YANLIŞ TESPİT

Mancheser United CEO'su Ed Woodward'un “Saha içi performansımızın işin ticari tarafında başarabileceğimiz şeyler üzerinde anlamlı bir etkisi yok” sözü taraftar arasında meşhur olmuştu zira gerçekler hiç öyle değil.

2013-2014 sezonuna kadar hiçbir sezonda ilk üç sıranın dışında kalmayan Manchester United, ilk Premier League sezonunda şampiyon olurken en yakın rakibinden yüzde 44 daha fazla gelir elde edecekti. Kulüp ayrıca stat gelirlerinde ikinci sırada yer alan Arsenal'ın, bu alanda, iki katından fazla kazanmıştı.

5 maddede Manchester United'ın çöküşü! Sorun sadece sahada değil... - Resim : 2
Manchester United, ligde iki maçtan da mağlubiyetle ayrıldı. Oklar şimdiden yeni menajer Erik ten Haag'a dönmüş durumda. Fotoğraf: Reuters

Kulüp doğal olarak geçmişte sınırlı olan maç yayınları için kanalların en popüler tercihlerden biriydi. Fakat gelişen teknoloji ile yayıncı kuruluş sayısı ve maçların yayınlandığı platform sayısı arttı. United ise performans olarak geri gidiyordu.

Devam eden başarılı performanslar o kadar önemli ki 2020-2021 sezonunda Manchester United, City'nin arkasında ikinci olsa da yayın gelirlerinde Liverpool'un gerisinde kaldı. O sezon sonunda City 153 milyon, Liverpool 150 milyon, United ise 148 milyon pound yayın geliri elde etti.

2 – KAYBOLAN CAZİBE

Avrupa sahnesinde de boy gösteren ve başarı yakalayan Kırmızı Şeytanlar'ın reklam anlaşmalarında açtığı fark da artık kapanmış durumda. Hatta Manchester City forma sponsorluğu gelirinde de 5 milyon pound farkla (60-55) United'ın önünde.

Kulüp başarıdan uzak kaldıkça sponsorluk gelirlerinin de düşmesi şaşırtmayacak. Öte yandan City'nin Avrupa sahnesindeki başarıları 2015'ten beri toplam yayın gelirlerinde şehrin mavi tarafının, United'ı geçmesini sağladı bile.

3 – “OLD” TRAFFORD

Old Trafford artık adında geçtiği gibi “eski” bir stadyum. 76 bin 212 kapasiteli stat son olarak 2008'de büyütüldü ancak taraftarlar farelerden, dar görüş açılarına ve stat hizmetlerinin altyapı yetersizliği nedeniyle aksamasına kadar türlü türlü şikayetler getiriyor. Söylentiler stadın kapasitesinin 88 bine çıkarılacağı yönünde. Ancak bu nasıl olacak merak konusu. Ülkenin en iyi stadı artık tartışmasız Tottenham Stadium.

4 – VE SAHA İÇİ...

United rakiplerinin yükseldiği bir atmosferde yakın tarihinin en karmaşık günlerini geçirmesinin acısını çekiyor. Kırmızı Şeytanlar, Sir Alex Ferguson'dan sonra doğru futbol yapılanmasını bulamazken Manchester City, Liverpool, Chelsea ve Tottenham Hotspur her gün rekabette çıtayı yükseltti. United'a benzer bir pozisyona düşen Arsenal da canlanma ibaresi göstermekte.

Sir Alex Ferguson emekliye ayrıldığından bu yana yani 2013-2014'ten günümüze bir Premier League puan durumu oluşturduğumuzda Manchester United'ın 6 büyük takım arasında 6. sırada yer alması ve lider City'den bu dönemde 159 puan fark yemesi hiç de tesadüf değil. Burada yanlış tercihler, sayısız yanlış transfer hamlesi ve sabır noksanlığı ile birlikte United gibi bir camianın güçlü bir futbol aklı bulamamış olması oldukça çarpıcı.

5 maddede Manchester United'ın çöküşü! Sorun sadece sahada değil... - Resim : 3
İngiliz milyarder kimya mühendisi ve iş insanı Sir Jim Ratcliffe, Manchester United'a talip olduğunu açıkça dile getirdi. Fotoğraf: Reuters

5 – SONUÇ: KULÜP SATILIR MI?

Söylentiler Glazer ailesinin Manchester United için 6 milyar pound istediği yönünde. Kulübe gerçekten talip olan isim ise Elon Musk değil İngiliz milyarder kimya mühendisi ve iş insanı Sir Jim Ratcliffe. Kulüp için kaotik başlayan sezon büyük bir fırtına koparıp satışla sonuçlanabilir fakat şimdilik haberler iddia seviyesinde. Sir Ratcliffe ilgisini açıkça beyan etse de Glazer'lar henüz bir yanıt vermedi.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Kaynaklar: The Athletic, Transfermarkt, The Guardian, Manchester Evening News, Soccer AM, Sports Bible

Kaynak: Web Özel

İngiltere Premier Lig Manchester United'