Manchester City ve Chelsea'nin küme düşürülmeleri kuvvetle muhtemel

İngiltere Premier Lig Chelsea Manchester City futbol UEFA
Manchester City ve Chelsea'nin küme düşürülmeleri kuvvetle muhtemel
Fotoğraf: DepoPhotos

Premier Lig komisyonunun tek bir dosyadan dolayı Everton'a 10 puan silme cezası vermesi, gözlerin hakkında 115 dosya bulunan Manchester City'ye çevrilmesine yol açtı. Chelsea'nin durumu daha da beter.

İngiltere Premier Lig ekipleri Manchester City ve Chelsea, ligden düşürülme tehlikesiyle karşı karşıya.

Premier Lig Komisyonu geçtiğimiz günlerde Everton hakkındaki tek dosyayı karara bağlayarak İngiliz ekibine 10 puan silme cezası vermişti.

Bu şu ana kadar Premier Lig tarihinde görülmüş en büyük yaptırım olarak kabul ediliyor.

Ancak Manchester City ve Chelsea'nin Everton'dan çok daha büyük dertleri var. City hakkında açılmış tam 115 dosya bulunuyor ve incelemede. Chelsea'nin ise Abramovic dönemi inceleme altına alındı.

İngiliz basını tek bir dosya nedeniyle Everton'a verilen 10 puanlık cezayı baz alarak hakkında 115 dosya bulunan Manchester City'nin başına neler gelebileceğini yazdı. City'ye danışmanlık yapan avukat Stefan Borson, Everton hakkındaki kararın tehlikeli bir emsal karar teşkil ettiğine inanıyor.

Borson, "Bana göre basit bir Finansal Fair Play ihlali için Everton'a 10 puan silme cezası vermek çok ağır. Ancak bu, City'ye ve Chelsea'ye ceza verilmesi halinde yaptırımların küme düşme seviyesinde olabileceğini de gösteriyor.

Her iki ekip de özellikle kayıtsız ödemeler nedeniyle soruşturma altında.

Borson, coak ayına dikkat çekerek "Ocakta ilginç şeyler olabilir. En iyi durumda bile her iki kulüp de Premier Lig komisyonunu ikna edebileceğine artık güvenemez" yorumunda bulundu.

İDDİALAR ÇOK CİDDİ

The Times'tan Martyn Ziegler ise Manchester City ve Chelsea'nin küme düşürülmesinin gerçek bir seçenek olarak ortada durduğunu söyledi.

Ziegler, "Suçlamaları kanıtlanırsa hem Manchester City hem de Chelsea için durumun çok daha ciddi olacağını düşünüyorum. Söylemek istediğim Manchester City'ye tam 115 suçlama yöneltildiği, Everton'a ise sadece 1 suçlama yöneltildiği. Chelsea ise halen soruşturma altında, oradaki suçlamaların sayısını henüz bilmiyoruz. Özellikle Manchester City'yle ilgili çok fazla suçlama var ve bunlar ciddi. Bu nedenle City, Premier Lig'den düşme ihtimaliyle karşı karşıya olduğunda gerçek bir korkuya sahip olacak" diye konuştu.

Her iki vakanın da son derecek karmaşık olduğunun altını çizen Ziegler, kısa vadede dosyaların karara bağlanabileceğini düşünmüyor. Gazeteci en az 2 yıllık bir süreçten bahsediyor.

Manchester City, 2009'dan 2018'e kadar olan mali durumuyla ilgili 4 yıllık bir soruşturmaya tabi tutulmuştu, iş birliği yapmamakla suçlandı. Premier Lig avukatları, City'nin kulübün elde edilen gelirinin gerçek kaynağını açıklamadığına inanıyor. Bu paraların Abu Dabi'yle ilişkili sponsorlar yoluyla aktarıldığı suçlaması yapılıyor.

CHELSEA'NİN CEZASIZ KURTULMASI İMKÂNSIZ GİBİ

Chelsea ise UEFA'dan mali bilgilerin eksikliği nedeniyle 10 milyon euro para cezası almıştı. Abramoviç'in görev süresi boyunca lig kurallarını çiğneyip çiğnemediği görmek için Premier Lig, 2012-2019 arasındaki dönemi incelemeye almış durumda.

Sızan belgeler Rus milyarderin kuralları ihlal ettiği iddiasının ortaya çıkmasına neden olmuştu. Bu yüzden Chelsea'nin bu işten cezasız kurtulmasının imkânsız olduğu görüşü hâkim.

Premier Lig'de Everton'dan önce sadece iki kulübe puan silme cezası verilmişti. 1996-97 sezonunda Blackburn maçına devam etmeyen Middlesbrough'un 3 puanı silinmişti. 2010 yılında ise Portsmouth kulübünün 9 puanı silindi. Her iki kulüp de o sezonlarda ligden düştü.

Kaynak: Haber Global TV