Liverpool nasıl tekrar zirveye çıktı?

Liverpool nasıl tekrar zirveye çıktı?
Muhammed Salah, Ronaldo Nazario'nun ardından Old Trafford'da United'a karşı hat-trick yapan ikinci futbolcu oldu. Fotoğraf: Reuters

Ve Liverpool geri döndü. Klopp'un öğrencileri United'a son 10 yılın en acı mağlubiyetini tattırırken Salah zirvedeydi. Mısırlı eski formunu nasıl yakaladı? Liverpool nasıl tekrar Şampiyonlar Ligi'nin favorileri arasına girdi?

İnanması zor ama Liverpool 2021 yılına, kendi evinde oynadığı 780 dakika boyunca duran top dışında bir gol atmadan girmişti. Geçen sezon maç takvimi içerisinde altı maç üst üste iç sahada kaybederek kulüp tarihinin en kötü ev sahibi performansına imza attılar. Takımın atak oyununda gösterdiği performans ilk dörtteki rakiplerin oldukça gerisindeydi.

2020-2021 sezonunu 68 gol atarak önceki şampiyon oldukları sezonun 17 gol aşağısında tamamladılar. Bu yaz çok az transfer yapmalarına rağmen, Klopp 2020-2021 sezonunda bir yeniden doğuş olacağına emindi.

Şu an 21 maçlık bir yenilmezlik serisi içindeler. Ligde lider Chelsea’nin arkasında ikinci sıradalar, Şampiyonlar Ligi’nde açık ara grubunun en iyisi pozisyonundalar. Dün Old Trafford’da United’ı 5-0 yenmeden önce sekiz maç üst üste 3 ila 5 gol atan tarihteki ilk İngiliz takımı oldular. Bu yıl ligin ilk sekiz maçında 22 gol atarak rakipleri Chelsea, Manchester United, ve Manchester City’ye 6 gol fark attılar.

Muhammed Salah parlıyor. Dokuz maç üst üste gol atma başarısı göstererek takımını yeni bir seviyeye taşıdı. Tabii Virgil van Dijk ve Joel Matip’in de sakatlıktan dönerek savunmayı sağlama almasının bunda etkisi büyük.

Liverpool nasıl tekrar zirveye çıktı? - Resim : 1
Liverpool dün oynanan maçta Manchester United'ı 5-0'lık skorla ezdi geçti. Fotoğraf: Reuters

'BİR ŞEY BULMAK ZORUNDASINIZ'

Klopp’un asistanı Pep Lijnders, “Başka takımlar daha çok yatırım yapıp sizden daha iyi olduklarında, farklı çözümler bularak onlardan bir adım ileride olmak zorundasınız” ifadelerini kullanıyor.

Peki bu yeni çözümler neydi? Liverpool bu sezon 90 dakika boyunca penaltı harici 20.6 şut çekerek bu alanda lig lideri oldu. Ekibin sorunları da var. Takım bu sezon sakatlıklar dolayısıyla orta sahasını sürekli olarak değiştiriyor ve orada bir istikrar yakalayamadı. Ayrıca Liverpool’un atak oyuncuları dışındaki oyuncuların skor üretememesi de dikkat çekici. Salah, Mane, Jota ve Firmino’dan oluşan dörtlü bu yıl takımın 22 golünün 19’unu kaydetmiş.

Mane bu yıl daha isabetli bir oyun oynuyor. Geçen yıl penaltı harici, maç içerisinde topa 18.5 kez dokunurken bu sayı 2021-2022 sezonunda 13’e indi ve skor olarak daha üretken bir dönem geçiriyor.

VAN DİJK ETKİSİ

Yardımcı teknik adam Lijnders’e göre Virgil van Dijk savunmada olduğu müddetçe takım daha etkili hücum yapabiliyor çünkü arka tarafı düşünmüyor. Lijnders, “Onunla daha agresif oluyoruz çünkü boş alanlar ile ilgileniyor ve kimse sahamıza uzun top atmıyor” demekte. Liverpool bu sene önceki sezonlara göre topla daha az buluşuyor ama buluştuğu zaman daha üretken.

Liverpool yetenekli ayakları ile kapalı savunmaları açamadığında ise kanatlardan yardım alıyor. Duran toplar takımın büyük silahı, bu sezon 22 golden beşi duran top organizasyonlarından geldi. (Stoperler van Dijk ve Matip’in bu sezon golü yok.) Liverpool’un şu an en büyük endişelerinden biri Mane ve Salah’ın yeni yıla yakın Afrika Uluslar Kupası’na gidecek olması.

 'GÖRÜLECEK HER ŞEYİ GÖRDÜM'

Liverpool bu istatistikler ve yakaladığı hava ile dün Manchester United’ın karşısına çıktı. Daha doğrusu Manchester United’ı dağıttı. 5-0’lık galibiyette aslan payı hat-trick ile Muhammed Salah’ın oldu. Maç sonrasında Sir Alex Ferguson’ın suratı sanki Manchester United’da Solskjaer döneminin kapandığının işareti gibiydi. Liverpool, Premier Lig tarihinde en fazla yenildiği stadyum olan (16), Old Trafford’dan büyük bir galibiyet ile ayrıldı. Klopp maç sonrası röportajında, “Bir teknik direktörün görmek isteyeceği her şeyi gördüm” diyecekti.

United’ın 10 yıl önce Manchester City’ye 6-1 kaybettiği maçtan sonra aldığı en büyük yenilgiden nasıl çıkacağı merak ediliyor. Maçın 50. dakikasında skorun 5-0 olduğu düşünülürse anlamak zor da değil.

Liverpool nasıl tekrar zirveye çıktı? - Resim : 3
United'ın Ronaldo ile oynarken takım savunmasını işletecek bir formülü bulması gerekiyor. Fotoğraf: Reuters

Solskjaer üç yıldır United’ın başında, Ronaldo’dan önce kontra atağa bağlı ve sabit bir santraforun olmadığı farklı bir hücum sistemi geliştirmişti. Ronaldo gelince işler değişti, artık takım onun etrafında dönüyor, Ronaldo söz verdiği golleri de atıyor ama takım savunması iyice bozuldu. Solskjaer ya bu soruna bir çözüm bulacak ya da…

Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin bir kısmı The Athletic'te James Pearce ve Mark Carey imzası ile yayımlanan 'How Liverpool got their swagger back' isimli makaleden derlenmiştir. 

Premier Lig puan sıralaması

Muhammed Salah Jürgen Klopp