Liverpool'un üç büyük sorunu: Salah'ın vücut dili, defansif dağınıklık ve olmayan B planı

İngiltere Premier Lig futbol
Liverpool'un üç büyük sorunu: Salah'ın vücut dili, defansif dağınıklık ve olmayan B planı

Geçen yılın Premier Lig şampiyonu Liverpool bu sene hiç istemediği bir yerde. Sorun nerede başladı? Bu sezon 19 farklı savunma ikilisi denenmesine rağmen başarı neden gelmiyor? Oyuncular yoruldu mu? Yoksa bambaşka bir sorun mu var...

Derleyen: Haberglobal.com.tr

Liverpool’un teknik direktörü Jürgen Klopp bu yılın en zor sezonu olduğunu söylediğinde bu kadarını tahmin etmiş midir bilmiyoruz. 

Özellikle noel tatilinden sonra takımın performansı öyle bir düştü ki Şampiyonlar Ligi potası bile tehlikeye girdi. 

Her futbol takımı işe önce savunmayı sağlama almakla başlar. Geçen Perşembe günü Ozan Kabak ve Fabinho, Chelsea karşısında oynadığında takım bu yılki 19’uncu tandemini sahaya sürmüş oldu. Dünyanın en iyi defans oyuncuları arasında gösterilen Virgil Van Dijk ve Joe Gomez’in sakatlıkları sonrası hiçbir tandem arasında istenen uyum yakalanamadı. 

ORTA SAHA DEFANSA GELİNCE ORTA SAHAYA KİMSE GELMEDİ

Fabinho ve Jordan Henderson’ın da defans hattında değerlendirilmesiyle birlikte orta saha uyumunda da ciddi sorunlar yaşanmaya başlandı. Bu iki oyuncu da farklı mevkilerde de değerlendirilebileceklerini gösterseler de orta sahada yarattıkları boşluk takımın dinamizmini bozdu. 

MANE MARKAJDAN KURTULAMIYOR

Geride sorunlar var ama ilerisi de pek ışık vermiyor. Geçen üç yıl Mane-Salah-Firmino’dan oluşan ileri üçlü Avrupa’ya büyük korku salıyordu. Bu sezonun başında formlarını koruyup koruyamayacakları merak edilirken yorgun olup olmadıkları da ayrı bir soru işaretiydi. 

Liverpool'un üç büyük sorunu: Salah'ın vücut dili, defansif dağınıklık ve olmayan B planı - Resim : 1

Chelsea'ya 1-0 kaybettikleri maçta Mane'nin bu görüntüsü Liverpool için 2020/2021 sezonunun bir özeti gibi. Fotoğraf: Reuters

Örneğin Sadio Mane her maç başında iki adam markajı olduğu için rahat hareket edemiyor ve eskisi kadar pres yapan bir orta saha hattı da olmadığı için baskıdan kurtulamıyor. Roberto Firminho hiçbir zaman çok üretken bir golcü olmadı o yüzden bu yılki performansı çok göze batmıyor. 

Liverpool'un üç büyük sorunu: Salah'ın vücut dili, defansif dağınıklık ve olmayan B planı - Resim : 2

Liverpool'un gol makinası Muhammed Salah bu sezon attığı 17 golle krallık yarışında zirvede... Fotoğraf: Reuters

Mohamed Salah çok gol attığı için eleştiri oklarının hedefinde değil. Ayrıca bu sene önceki yıllara göre daha fazla penaltı kazandırdı takımına. Fakat onun hakkında da bu yaz takımı terk edeceği dedikoduları var ve bu dedikodular yersiz değil. Salah geçen aralık ayında bir İspanyol gazetesine röportaj vermesi yeni tekliflere açık olup olmadığı konusunda kafalarda soru işaretleri yarattı. Eğer Liverpool bu sene Şampiyonlar Ligi’ne katılamazsa Salah’ın takımdaki geleceği hakkında kafalarda daha fazla soru işareti olacaktır. 

BEKLER YERİNİ BOŞALTINCA… 

Tıpkı ileride Mane’nin yaşadığı sorunlar gibi orta sahadaki direncin düşmesi sağ ve sol bek Alexander-Arnold ve Andy Robertson’ın da performanslarında önemli rol oynadı. 

Bu ikili geçen yıl yaptıkları bindirmelerde kademelerini Henderson, Gini Wijnaldum, Fabinho veya James Milner’ın doldurabileceğini biliyorlardı. Onların bindirmelerinde zaman zaman stoperlerde devreye girerken ikili ya çizgiye kadar inip orta açıyordu ya da Salah’ın yıpratıcı koşularıyla açılan alanlarda gol tehlikesi yaratabiliyorlardı. 

Robertson ve Alexander-Arnold üç yıldır sakatlıklar dışından hiç dinlenmeden futbol oynuyor. Önümüzdeki yaz Avrupa Şampiyonası olduğu da düşünüldüğünde bu ikiliyi oldukça zor zamanlar bekliyor. 

Liverpool’un başarısızlığı için saha dışında suçlanabilecek tek tarafın kulübün sahibi The Fenway Sports Group olduğu ifade ediliyor ve gerekli transfer harcamalarını yapmadıkları iddialar arasında. 

GEREKLİ TRANSFERLER YAPILMADI

The Telegraph gazetesi değerlendirmesinde Ozan Kabak’ın henüz Premier Lig seviyesinde olmadığını belirtiyor. 

Liverpool'un üç büyük sorunu: Salah'ın vücut dili, defansif dağınıklık ve olmayan B planı - Resim : 3

Takım vitrini için önemli transferler yapmaya devam etse de Alex Oxlade-Chamberlain ciddi sakatlığının ardından toparlanamadı. Divock Origi sessizliğini koruyor ve Naby Keita sık sık sakatlanıyor ve bu oyuncalara alternatif isimler transfer edilmemiş gibi. 

Liverpool’un ateşli iç saha seyircisi avantajını da pandemiden dolayı kullanamadığının altını çizmek gerek ama bu durum her rakibi için geçerli. 

Liverpool şu anda ligin yedinci sırasında ve önünde 11 maç daha var. Şampiyonluk ihtimali dillendirilmiyor ama Şampiyonlar Ligi’ne katılamama ihtimali takımda köklü değişikliklere neden olabilir. 

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin ve yorumların tamamı The Telegraph’tan Chris Bascombe’nin “Liverpool's biggest problems: Mohamed Salah's body language, a defensive mess and no plan B” (Liverpool’un en büyük sorunları: Salah’ın vücut dili, defansif dağınıklık ve olmayan B planı) isimli makalesinin bir bölümünden alınmıştır.

Liverpool gol futbol Ozan Kabak Jürgen Klopp Mohamed Salah salah Liverpool maçı