LeBron James, aşı konusunda neden sessiz? Ağır eleştiriler...

NBA ABD basketbol koronavirüs
LeBron James, aşı konusunda neden sessiz? Ağır eleştiriler...

Çağının sesi en gür çıkan sporcularından biri olan LeBron James, sosyal adalet konusunda cesur bir şekilde görüşlerini belirtiyor. Peki LeBron, virüs ABD'deki siyahları bu kadar sert etkilerken neden aşı konusunda fazla sessiz kalmakta?

LeBron James kariyeri boyunca hem saha içinde hem de saha dışında tüm zamanların en iyi oyuncusu olarak anılmak için çabaladı, hala çabalıyor... İki platformda da tek gerçek rakibi var. O da elbette Michael Jordan. Saha içindeki performansları LeBron James neredeyse parkeye adım attığından beri tartışılıyor. Saha dışında ise Jordan ile aralarında tek ve kocaman bir fark var...

Jordan neredeyse tüm kariyeri boyunca NBA'in yüzüydü. NBA'in dünyaya açıldığı ve küresel bir markaya dönüştüğü bir dönemde başardıklarıyla dünya çapında bir süperstara dönüştü. Parkede rakiplerinden nasıl ustalıkla sıyrılıyorsa saha dışında da konu politikaya gelince aynı ustalığını konuşturuyordu.

LeBron James, aşı konusunda neden sessiz? Ağır eleştiriler... - Resim : 1
Basketbolseverler arasında yapılan tarihin en iyisi tartışmalarında LeBron James ve Michael Jordan'ın ismi geçiyor. Fotoğraf: Shutterstock

TAMAMEN FARKLI...

LeBron bu konuda Jordan'dan tamamen farklı olmuştu... NBA'de 2020 yazında yaşanan boykot kararının öncüleri arasındaydı.

ABD'de 2020 yılına damga vuran ve ülke genelinde çok büyük yankı uyandıran Ahmaud Arbery, George Floyd ve Jacob Blake'in öldürülmesi olaylarına verdiği sert tepkilerle protestoların küresel boyut kazanmasında da büyük rol oynayan LeBron James, bu noktada Jordan'dan ayrışıyor.

LeBron James, aşı konusunda neden sessiz? Ağır eleştiriler... - Resim : 2

LeBron James bu anlamda modern sporcu tanımı için biçilmiş bir kaftan. İnsanları oy kullanmaya davet eden, açık açık Donald Trump eleştirileri yapan, Trump'a yakınlığıyla bilinen Fox News'ün haber sunucularından Laura Ingraham'la tartışmaya giren ve elbette Black Lives Matter hareketinin en aktif destekçilerinden olan LeBron James'in pandemi sürecinde de aktif olması bekleniyor.

KAÇAMAK YANITLAR...

Ancak koronavirüs sürecinde özellikle söz konusu aşılar olunca LeBron James'in biraz sessiz kaldığı da aşikar.

Bazıları bu duruşu “LeBron'ın ikiyüzlülüğü” olarak tanımlıyor. Belki de bu yöndeki tepkilerin artmasıyla LeBron James kendisinin aşı olduğunu açıkladı. Beş ay önce aynı soru yöneltildiğinde kaçamak bir cevap vermiş ve bunun kendisi ve ailesi arasında özel bir konu olduğunu dile getirmişti.

Şu an NBA organizasyonunun tamamında aşılanma oranının yüzde 90 olduğu açıklandı. Geride kalan yüzde 10'un yanında konuşmayanlar da etkili. Özellikle LeBron. Her dediğinin çok büyük bir etkisi olan LeBron'ın sessizliği şöyle yorumlanıyor:

“Sosyal adalet hakkında konuşmaktan çekinmeyen James oran olarak siyahları çok daha sert bir şekilde etkileyen bu hastalığa karşı bilinen en güvenilir korunma yolu olan aşılar konusunda nasıl sessiz kalır?”

LeBron James, aşı konusunda neden sessiz? Ağır eleştiriler... - Resim : 3
1996'da yayınlanan ve başrolünde Michael Jordan'ın oynadığı Space Jam'in 2021'de çıkan ikinci filminde LeBron James boy gösteriyordu. Fotoğraf: Shutterstock

ABD genelinde ırklara göre aşı olma oranları arasındaki fark kapanıyor olsa da hala siyahlar, diğerlerine göre daha az aşı olmuş durumda.

'IRKÇILIKLA BAĞLANTISI YOK MU?'

James “Söz konusu olan bireyler. Politika, ırkçılık ya da polis şiddeti değil konumuz. Tamamen insanların bedenlerine yönelik kendi tercihi” derken bu yorum da çok sert eleştirildi:

“Salgının politize olduğunu fark etmiyor mu? Siyahlar arasında ölüm oranının yüksek, aşılama oranının ise düşük olmasının tarihsel ırkçılıkla bir bağlantısı yok mu?”

Kareem Abdul-Jabbar, Charles Barkley ve Shaquille O'Neal gibi eski efsaneler aşıyı destekliyor. Ne olursa olsun LeBron James'in bu konuda atacağı ya da atmayacağı her adım mirası olacak.

JORDAN'IN İMAJI ZEDELENMİŞTİ...

Jordan'ın North Carolina'daki 1990 senato seçimlerinde, görev süresi boyunca ırkçılıkla ilgili kabarık bir sabıka kaydı bulunan Cumhuriyetçi aday Jesse Helms’e karşı mücadele veren siyah Demokrat aday Harvey Gantt’a destek vermemesi imajını derinden zedelemişti.

LeBron James, aşı konusunda neden sessiz? Ağır eleştiriler... - Resim : 4

Rivayet olunan üzere neden böyle bir konuda dahi apolitik durduğu sorulduğunda “Cumhuriyetçiler de spor ayakkabı satın alıyor” cevabını vermişti. Jordan ayrıca ayrımcılığa karşı sesini yükselten ve bu sebeple lig tarafından adeta fişlenen takım arkadaşı Craig Hodges’a da destek vermemişti.

Bu ayrışmada hangi sporcunun “doğru” bir yol seçtiğini belirlemek çok zor. Hatta imkansız gibi... Ancak zamanın ruhunun LeBron James gibi her konuda düşündüklerini, hissettiklerini rahatlıkla paylaşan, toplumsal konularda duyarlı sporcuların yanında.

Nasıl Michael Jordan, apolitik duruşu silemeyeceği mirasıysa LeBron James de aşı konusunda böyle tatsız bir mirasa sahip olmak üzere.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Haberde yer alan bilgilerin bir kısmı Bloomberg'de "LeBron Is Not the GOAT When It Comes to Vaccinations" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

NBA LeBron James Los Angeles Lakers basketbol