Kenan Yıldız, Juventus'un senaryosunu böyle değiştirdi!

Kenan Yıldız Juventus İtalya Serie A
Kenan Yıldız, Juventus'un senaryosunu böyle değiştirdi!

Serie A'da Inter'in şampiyonluğuna kesin gözüyle bakılırken Kenan Yıldız'ın takıma girmesiyle Juventus'un değişen oyunu işleri karıştırdı.

İtalyan basının maçları 1-0 kazanmakla yetinen Juventus'un nasıl olup da bir gol makinesine dönüştüğünü yazdı.

La Gazzetta dello Sport, Juventus'un teknik direktörü Massimiliano Allegri'nin mükemmel bir anahtar bulduğunu ve tüm parametrelerin Juventus'un ideal kadrosunun netleştiğini gösterdiğini yazdı.

Juventus bu yeni haline Juve versiyon 3 adını veren gazete İtalyan ekibinin bu sezonunu 3 döneme ayırdı. Ağustosta ayında başlayan döneme 'vicdansız' geçiş dönemine 'spekülatif' adını veren La Gazzetta dello Sport, Juve'nin şu anki versiyonuna ise 'dengeli' adını verdi.

Hem İtalya kupası hem de Serie A için mücadelesini sürdüren Juventus nasıl oldu da bir anda şampiyonluğun en güçlü iki adayından biri oldu?

1. EVRE: VİCDANSIZ

Yaz aylarında Juventus daha saldırgan, yüksek tansiyon peşinde koşan, agresif ve topa sahip olmaya çalışan bir takım görünümündeydi. Ancak Allegri'nin arayışlarının devam ettiği de gözlenebiliyordu. Atalanta ile golsüz beraberliğin ardından Udinese'ye fark attılar. Sonra Bologna'ya puan kaybı, peşinden Empoli galibiyeti. Lazio zaferinin sonuda ise Sassuolo mağlubiyeti.

2. EVRE: SPEKÜLATİF

23 Eylül'de baylayan bu evrede temkinli ve az riskle oynayan bir Juvnetus görüyoruz. Minimum farkla maç kazanmaya başlayan Juventus. Savunma her şeyin önüne geçiyor. 10 kişi topun arkasında kalıyor. Nadiren atak yapıyor, golü bulunca rakibini boğmaya başlıyor. Sonuçta tek farkla kazanılan maçlar. 3 de beraberlik var. Allegri 3-5-2'den sapmasa da taktik çoğunlukla 5-4-1'e evriliyor. Puanlar geliyor ancak Juventus keyif vermiyor. Maçların acı çeken ismi ise Vlahovic. Top gelmiyor.

3. EVRE: DENGELİ

Üçüncü evre Frosinone maçıyla başlıyor. Bu maç Kenan Yıldız'ın çıkış yaptığı maç. Oyun daha dikey. Uzun bir dönemi tek golle geçen Vlahovic de geri dönüyor. Chiesa'nın sakatlığı ve fiziksel sorunları Kenan Yıldız'ın önünü açıyor. Peşinden Salernitana, Frosinone, Sassuolo ve Lecce karşısında alınan farklı galibiyetler geliyor. 4 maçta 16 gol atan Juventus kalesinde sadece 1 gol görüyor. Vlahovic 4, Milik 3, Kenan Yıldız 2, Chiesa 1 gol. Bu evrede hücum oyuncularının patlama yaptığı net bir biçimde ortada. Juve bir gol atıp üstüne yatmaktan vazgeçmiş görünüyor. Topun gerisinde bekleyen bir Juventus da yok. Bu evre önceki iki versiyonun bir sentezi gibi. Peki tam olarak ne değişti de Juventus, ezerek kazanan bir takım haline geldi.

OYUN DEĞİŞTİRİCİ KENAN

La Gazzetta dello Sport'a göre Kenan Yıldız oyun değiştirici oldu. Chiesa'dan farklı bir ikinci forvet, hem kanatta hem içeride iş yapıyor. Chiesa bir kanat oyuncusu. 70'li yıllardan kalma hızlı bir hücumcu. Kısa mesafede hızlanarak top sürüyor, şut çekiyor.

Kenan Yıldız'ın oynamaya başlamasıyla Juve'nin senaryosu da değişiyor. Merkez sol pozisyonda görev yapan bir ofansif orta saha olan Kenan Yıldız, bu haliyle kolektif bir oyunun DNA'sına sahip. Sürekli pas veriyor, orta yapıyor ve topu arıyor. Kişisel çözümler peşinde değil. Şut çekiyorsa bu bir eylemin sonucu oluyor.

Tabi her şeyi sadece Kenan Yıldız'a bağlayamayız. Taktik de 3-5-2'nin yeni bir versiyonuna evriliyor. Defans hattı daha agresif, kanatlardan oyuncular çift olarak hücum ediyor. Orta saha oyuncuları da daha fazla hücumu düşünüyor.

Öyle görünüyor ki bu sezon izlediğimiz Juventus'un en iyi versiyonunu ocak ayından bu yana Kenan Yıldız'ın takıma dahil olmasıyla izliyoruz. Atılan şut sayısı önceki versiyonların çok üstüne çıktı. Üstelik kaleyi bul şut sayısında da ciddi bir artış var. Pas sayısında da artış var. Topa sahip olma oranı da artmış durumda. Daha fazla dikey pas yapıyor.

FİLMİN SONU NASIL BİTECEK?

Juventus'taki bu değişim Allegri'nin çalışarak, deneyerek ve yaparak büyük bir bilgelikle ulaştığı son nokta.

Şu anda Juventus'un başka bir sorunu var: Takımdaki fazla oyuncular. Kean'in Atletico Madrid'e kiralanması an meselesi. Milik yedek kulübesinde kalmayı kabul etmek zorunda. Chiesa ise boşa düşmüş durumda. İtalya milli takımının da önemli bir oyuncusu ve onu oynatmamak delilik. Ancak Kenan'sız da olmuyor. İkisini birden oynatmak da çözüm olabilir, ancak o zaman taktiği 4-3-3 ya da 3-4-3'e çevirmeniz lazım. Altın oranı bulmuşken bozmak ise daha büyük bir delilik.

Önündeki Empoli ve Inter maçları, Kenan-Chiesa çıkmazıyla ilgili verilecek karar için de çok önemli. İşler yolunda giderse versiyon 3'le yola devam edilir. Gitmezse o zaman Allegri, Juve 4 versiyonu için yeniden kolları sıvayabilir.