Kasımpaşa teknik direktörü Sami Uğurlu, Haber Global'e konuştu

Berna Kahraman | Haber Global
Kasımpaşa Süper Lig

Kasımpaşa teknik direktörü Sami Uğurlu, Fenerbahçe ile oynayacakları zorlu maç öncesi Haber Global'e konuştu.

Kasımpaşa'nın tecrübeli teknik direktörü Sami Uğurlu Haber Global Kontraspor kanalında Berna Kahraman'ın sorularını yanıtladı.

''ADAPTASYON SÜRESİ KISALDI''

- Ekim ayının sonunda takımın başına geldiniz ilk geldiğinizde takımdaki eksikler nelerdi? Şu anda da son zamanlarda yükselişe geçen bir Kasımpaşa görüyoruz. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

"Başlangıçta tabii ki de bir önceki dönemden kalan oyuncular vardı aslında benim oyuncularım orada Haris Hajradinovic, Mamadou Fall, Ben Ouanes, Sadık aynı şekilde Aytaç Kara tanıdığım bildiğim oyunculardı. Tabi bu adaptasyon sürecini çok daha kolaylaştırdı bizim adımıza. Oyuncu profiline baktığınız zamanda benim daha çok oynatmak istediğim benim keyif aldığım oyuna baktığınızda bu profiller de bununla aslında çok örtüşüyor. Hem oyuncu profili olarak. Hem bizde seviyoruz bu oyunu oyuncularda keyif alıyor çünkü daha çok önde oynamayı daha çok pozisyon bulmayı ve daha çok gol bulmayı isteyen bir takım kimliğine bürünüyoruz. Bunu da kolay gerçekleştirdik aslında çok fazla gol bulduk. Dışarda kazandığımız maçların tamamını neredeyse 3 gol üzeri bularak kazandık. Buda bizim oyun anlayışımızı oraya koyan oyuncuların bir başarısıdır bir anlamda. Tabi adaptasyon süreci daha kısaldığı zaman bunu daha çabuk yakalayabiliyorsun."

''HERKESİN BİR HEDEFİ VAR''

- Ligde şimdi bir şampiyonluk yarışı var. Birinci ve ikinci sırada liderlik yarışında zaten iki takım var. Üçüncü sıradakiyle puan farkını zaten baya açtı. Sizde yanılmıyorsam şu an 5. sıradasınız 39 puanla. 3.sıraya yakalamak aslına bakılırsa sizin için biraz daha kolay gözüküyor ve şu anda bir Avrupa yarışı içerisindesiniz bununla ilgili neler söylemek isteriniz? Liderlikle üçüncü sıra arası bu kadar koptu izlenilebilirliği düşürüyor mu sizce?

"Şimdi herkesin bir hedefi var. Şu an 19. Konyaspor'un bir hedefi var ligde kalmak ve buna uzak değiller. Ya da 5. sıradaki Kasımpaşa UEFA kupasını yakalamak için 4 puan var bu da aslında çok uzak gözükmüyor bizim adımıza. Burada izlenilebilirlik düştüğünü zannetmiyorum çünkü dediğim gibi herkes hedefin herkes bir şeyleri başarmanın, ligde kalmanın, Avrupa'ya gitmenin ya da şampiyon olmanın peşinde baktığınızda. Tabi bu da ligin daha keyifli olmasını sağlıyor diye düşünüyorum."

''ZORLU BİR MAÇ OLACAK''

- Haliç derbisi zorlu ve seyir zevki yüksek geçen bir maçtı. Bu maçtan sonra da önünüzde Fenerbahçe deplasmanı var. Fenerbahçe maçına mental olarak da nasıl hazırlandınız?

"Oyuncuların stres yönetimiyle de alakalı. Tabii ki de bireysel hedefler var ama o atmosferin içine kapılıp da kendi bildiklerimizden kendi oyun planımızdan uzaklaşmamamız gerekiyor. Tabii ki de çok zor. Deplasmanda oynayacağımız Fenerbahçe maçı herkes için çok zor ama bizim iyi bir oyunumuz var iyi bir takım olduğumuzu düşünmüyoruz. Şunu söyleyebilirim rakipler içinde Kasımpaşa ile oynamanın zor olduğunu düşünüyorum. Biz üç bölgeyi de iyi oynayabilen bir takımız. Birinci bölgede kaldığımızda rakibin zaaflarından çok iyi şekilde yararlanabiliyoruz ve çok iyi hücum geçişleri yapabiliyoruz. Hızlı oyunculara sahibiz. Merkezde şutör oyunculara sahibiz. Bir istatistik aslında ikinci bölgede rakip sahada Türkiye liginde en fazla top kazanan 4 oyuncunun 3 tanesi Kasımpaşa orta sahası. Haris Hajradinovic, Aytaç Kara ve Gökhan. Haris'in kazandığı top arkasında Szymanski var ikinci sırada. Biri 40 top biri 19 top, çok ciddi bir rakam. 17şer topla Ataç Kara ve Gökhan. Oradaki baskı şiddetimizin de çok iyi olduğunu düşünüyorum ve orada kazandığımız toplarla hızlı hücum yapabiliyoruz. Bu da tabi rakipleri tedirgin ediyor. Bazen topla çok oynamıyoruz topu rakibe veriyoruz diye eleştirenler de oluyor ancak biraz oyun ve oyuncu profili ile de alakalı. Biz bu oyunu doğru ve iyi oynadığımızı düşünüyoruz. O gün istediklerimizi yapabilirsek bizim adımıza da onlar adına da zor bir maç olacak diye düşünüyorum."

''HARIS HAJRADINOVIC DAHA ÖNDE''

- 2023-2024 sezonunda Avrupa'nın 5 büyük ligi dikkate alınarak yapılan listede Haris Hajradinovic 13 asist ile ilk sırada yer alıyor. Fenerbahçe'de bahsettiğiniz gibi Szymanski de bu listede. Her iki takımın oyuncularına da bölge bölge baktığınızda nasıl değerlendirirsiniz?

"Haris Hajradinovic 12 buçukların üzerinde her maç koşabilen, toplu ve topsuz oyunu iyi oynayabilen bir oyuncu. Szymanski'nin de kalitesi orada gol vuruşları yaptığı asistler, tabii ki de çok kaliteli oyuncu Szymanski. Gerçekten Fenerbahçe'ye de çok katkı sağlıyor. Ancak baktığınızda önde kazandığı top sonrası kilit pas olarak Türkiye liginde 2.8 ortalama ile en yüksek ortalamaya sahip Haris Hajradinovic. Bireysel çalışkanlığı çok fazla, antrenman devamlılığı çok fazla gerçekten çok fazla istiyor. Önemli isimlerde bir tanesi Haris Hajradinovic. Fenerbahçe için de Szymanski baktığında çok önemli isimlerden bir tanesi. Birbirine benzer yönleri var ancak ayrıldıkları yönlerde ön bölgede gol oranı, topla oynama Szymanski daha fazla olabilir. Oyunun tamamına baktığında Haris Hajradinovic daha önde görülebilir."

''AYTAÇ KARA'NIN ATTIĞI 11 GOL EDIN DZEKO'NUN ATTIĞI 22 GOL KADAR ÖNEMLİ''

- Takımın en golcü isimlerinden biri Aytaç. Şuan da 11 golle takımda zirvede. Onu 9 golle Nuno da Costa 8 golle de Mamadou Fall takip ediyor. Aytaç Kara gol krallığı yarışındaydı fakat şu an Edin Dzeko 22 golle zirvede. 11 golden sonra Aytaç'ta durağan bir dönem mi oldu nasıl değerlendirirsiniz? Yoksa bahsettiğiniz gibi Aytaç'ın oynadığı pozisyondan mı?

"Kesinlikle pozisyonla alakalı. Fenerbahçe'de 9 numara oynamakla Kasımpaşa'da 8 numara oynamak farklı roller. Edin Dzeko'nun kalitesi zaten ortada. Fenerbahçe çok fazla önde oynayan bir takım. Dzeko da sonuçlandırmalarda son vuruşlarda çok etkili. Aytaç Kara da aynı şekilde iki yönlü oynuyor oyunu. Tamamen hücumda değil savunmada da kendi görevini yapan belirli bir sorumluluğu olan oyuncu. Her bölgede top rakipteyken bakıyorsunuz Aytaç Kara savunmanın en gerisinde kalabiliyor. Bence Aytaç Kara'nın attığı 11 gol Edin Dzeko'nun attığı 22 gol kadar önemli."

''BEN OUANES SOL BEKTİ''

- Asıl mevkisi dışında farklı mevkiye yönlendirmek istediğiniz bir oyuncu oldu mu ?

"Ben Ouanes'i sol bek almıştık aslında. Herkes sağ ön sol ön diye biliyor ama Ben Ouanes sol bek olarak gelmişti bize ve ligin yarısına kadar sol bek oynadı. Ben onu sağ önde oynattım çok etkili olacağını düşündüm. Geçen sezonu 11 gol 6 asistle bitirdi ve Tunus Milli Takımı'na gitti 28 yaşından sonra sağ ön olarak. Bu oyuncu burada daha iyi olur diyerek yönlendirdiğimiz oyuncu bu sene çok fazla olmadı."

''GENÇLERİN OYNAMASI BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ''

- Altınordu'da yardımcı antrenörlük yapmış biri olarak ki Altınordu'nun altyapıya verdiği önemi biliyoruz. Şu anda genç oyuncularla ilgili düşünceleriniz neler?

"Burada da gençlere özel bir ilgim var. Oynaması, formayı alması, yukarıya çıkması beni çok sevindiriyor. Bundan önceki sezon örneği Eren Elmalı 3. Lig'den geldi bize. Kasımpaşa'da yarım sezonda Trabzonspor ve A Milli takıma gitti Eren Elmalı. Bu benim için çok değerliydi. Doğucan da aynı şekilde.

''HAYAL EDEREK BAŞLIYORUZ''

- Hep futbolcuların sözleşme bitişlerinden bahsediyoruz sizin sözleşmenizde Haziran ayında sona eriyor. Teknik direktör olarak kendinize çizdiğiniz bir yol var mı? Yurtdışında görev almak ister miydiniz?

"Kesinlikle. Hayal ederek başlıyoruz zaten birçok şeye. Hedeflerin en büyüğü yurt dışında çalışabilmek. Fakat bundan önceki en büyük hedef kendimi tamamıyla geliştirebilmek oraya hazır halde gidebilmek. Benim en büyük hedefim kendimi geliştirmek aslında her anlamda. Sözleşme bitiş tarihine çok bakmıyorum. Başarı sürdürebilmen gereken bir şey."

''ZEMİNLERE BİLİR KİŞİLER BAKMIYOR''

- Son zamanlarda çok konuşulan ve sorun olan bir konu; zeminler. Kasımpaşa'nın zemini oldukça iyi. Oyuncu sağlığı açısından da sorun teşkil eden bir konu. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

"Biraz keskin konuşayım onunla alakalı. Kasımpaşa'nın zemini çok güzel çünkü iyi bakılıyor. Bilenler tarafından bakılıyor. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş zeminleri oldukça iyi. Bazı zeminlerde Sivas olabilir bu Ankaragücü olabilir. Çok doğru bakılmadığını düşünüyorum. Mevsimsel olarak da değerlendirmiyorum. Bilir kişiler tarafından bakılmadığını düşünüyorum. İstediğin zaman o saha daha iyi hale gelebilir. Biz şunu yapıyoruz 20 transfer yapıyoruz 15 milyon Euro aslında saha 1 milyon Dolar yoktur da senin oraya ayıracağın para bir transferin bile değil. 1 milyon Euro verdiğin oyuncuyu 2 hafta sonra kaybediyorsun. Onun farkında değilsin onun hesabını yapmıyoruz. Daha fazla para verip bakım yapmadıktan sonra ligin ortasında maçlarını başka şehirde oynayıp onun iki katı deplasman masrafı yapan takımlar var. Bilir kişiler tarafından yönetilmesi gerekiyor."

''ICARDI'NİN TARAFTARLAR İÇİN DAHA FAZLA ŞEY ORTAYA KOYMASI GEREKİYOR''

- Süper Lig'de bir 11 oluştursanız kimler olurdu?

"Kalede kesinlikle Muslera olurdu. Şunu da söyleyeyim Muslera bence Türkiye'ye gelmiş geçmiş en iyi kalecidir daha da üstüne geleceğini düşünmüyorum. Devre arası transferine bakmasaydık Sacha Boey derdim. Ferdi özellikle performansı çok yüksek çok iyi. Davinson Sanchez ve Çağlar. Çağlar'da bu arada Altınordu'da akademiden. Bütçelerle alakalı bu. Torreira 6 numara. 8 numara oynatabileceğin Fred var. Bakıyorsun tamamı Galatasaray'dan Fenerbahçe'den oluşuyor. Fred'in yanına Haris Hajradinovic diyorum kesinlikle. Aytaç Kara'yı da buraya koymayı çok isterdim fakat önünde Fred gibi çok ciddi bir rakip var. Kanat olarak Edin Visca'yı koyabilirim çok kaliteli oyuncu. Kendi takımımdan koyarsam kesinlikle Ben Ouanes derim. Santraforda Icardi'nin bu sene ki performansını kesinlikle koymam. Türkiye'ye Drogba geldi. Galatasaray taraftarı ona bile bu kadar hayranlıkla bakmamışken bence Icardi'nin çok daha fazla şey ortaya koyması gerekiyor. Bu sene özelinde karşılığını alamadıklarını düşünüyorum. 9 numara için Adam Buksa diyebilirim çok kaliteli bir oyuncu kesinlikle santrafor olarak."