Kadın futbolunda maaşlar ne düzeyde? Birinin yıllık maaşı birinin maç başı parası...

futbol
Kadın futbolunda maaşlar ne düzeyde? Birinin yıllık maaşı birinin maç başı parası...
Wolfsburg kadın takımı oyuncuları 2022 Almanya Kupası şampiyonluklarını kutluyor. Kaynak: Shutterstock

Kadın futbolunda maaşlar, transfer ücretleri ve primler yükseliyor ama bu meblağlar hala erkek futbolunda yapılan ödemelerin yakınına bile yaklaşamıyor. Bu konuda FIFA'nın hazırladığı rapor, ödemeler konusunda çok şaşırtıcı farklılıkların mevcut olduğunu ortaya koydu.

Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası 6 Temmuz'da başlıyor. Şampiyonaya katılacak takımlar hazırlıklarını tamamlarken, bir yandan da transfer süreci hızlı bir tempoyla ilerliyor. Transfer haberleri de kadın futboluyla erkek futbolunda yapılan ödemelerin farkını bir kez daha gündeme getirdi.

Bu konudaki ilk örnek Bundesliga Kadın Ligi'nde. Defans lideri Marina Hegering, kaleci Merle Frohms ile Jule Brand, Wolfsburg'a transfer oluyor. Frohorms ile Brand'in transferleri erkek futbolunda aslında uzun süredir var olan bir yöntemle gerçekleşiyor: Çıkış maddeleri ya da daha aşina olduğumuz tabirle bonservis bedelleriyle...

Wolfsburg, bu üç oyuncu için altı haneli düşük bir bonservis bedeli ödüyor; aynı nitelikte erkek futbolcuların transferleri söz konusu olsaydı takımın ödemesi gereken meblağ milyonlarca euro'yu bulacaktı. Kadınlar için bonserviste 100 bin euro bariyeri nadiren geçiliyor. Kadınlar Bundesliga'da transferler genelde sözleşmeler bittiğinde gerçekleştirildiği için transfer bedelleri de düşük oluyor.

Kadın futbolunda maaşlar ne düzeyde? Birinin yıllık maaşı birinin maç başı parası... - Resim : 1
Avrupa'nın en ünlü oyuncularından Pernille Harder. Fotoğraf: Shutterstock

En yüksek tutar genelde yurt dışına giden yıldız oyunculara yapılıyor. Bu konuda rekor 29 yaşındaki Pernille Harder'in elinde. Harder, Wolfsburg'tan Chelsea'ye 2020 yılında 350 bin ile 500 bin euro arasında bir tutarla transfer olmuştu. Aynı yıl gerçekleşen başka bir transferle kıyaslanacak olursa, Chelsea, Leverkusen'de ter döken 23 yaşındaki Kai Havertz için 80 milyon euro ödemişti.

Öte yandan, şu ana kadar hiçbir takım Wolfsburg'un forveti Ewa Pajor'un çıkış maddesini karşılayabilmiş değil. Ödenmesi halinde bu bir dönüm noktası olacak, çünkü Pajor'un transfer bedeli bir milyon euro'yu bulabilir.

FIFA'nın transfer raporu, COVID-19 krizine rağmen daha fazla transfer ücretleri ödendiğini gösteriyor. Geçen yıl kadınlar futbolunda transfer ücretleri bir önceki yıl kaydedilen 1.1 milyon euro'dan 2 milyon euro'ya çıktı. Bu sayı erkek futbolu için geçtiğimiz yıl 4.6 milyar euro olarak kayda geçti.

TRANSFERLER İÇİN SADECE 2 MİLYAR EURO

Bu durum, doğal olarak oyuncuların maaşlarını da etkiliyor. Bundesliga'da kadın bir oyuncu yıllık ortalama 40 bin euro kazanırken, erkekler ise maç başına 50 bin euro alabiliyor.

Buna rağmen hala pek çok oyucu Bundesliga'da oynamayı tercih ediyor çünkü Bundesliga'da masraf ödeneği alabiliyorlar. Kadın futbolunda maaşların artmasının ardında yatan en temel neden, her geçen gün daha fazla uluslararası kulübün kadın futboluna yatırım yapıyor oluşu.

Real Madrid, Juventus, Paris St. Germain ve Manchester City de Chelsea, Arsenal ve Bayern Münih ile birlikte kadın futbolunda birinci klasmanda yer almayı hedefliyor.

Kadın futbolunda maaşlar ne düzeyde? Birinin yıllık maaşı birinin maç başı parası... - Resim : 2
Wolfsburg kadın takımı oyuncularının şampiyonluk sevinci. Kaynak: Shutterstock

 UEFA'DA PRİMLER ARTTI

Kadın futbolunda Şampiyonlar Ligi geçen seneden beri ilk kez ön eleme gruplarıyla birlikte oynanıyor ve UEFA da bunun sonucunda primleri bir hayli arttırdı.

Turnuvaya katılan bütün kulüpler 400 bin euro alacak ve toplam ödemeler geçen seneye göre dört kat artarak 24 milyon euro'yu bulacak. Buna rağmen bu tutar erkek futbolunun hala çok gerisinde. 

Almanya'nın en iyisi olarak isimlendirilen yıldız sporcu Dzsenifer Marozsán, Olympique Lyon'dan yılda 350 bin euro alıyor. Olympique Lyon, genelde en yüksek maaşları ödeyen kulüp. Takım, oyuncularına 40 bin euro civarında ödeme yapıyor. Fransız ekibini Barcelona, Real Madrid, Wolfsburg, Chelsea, PSG ve Bayern takip ediyor. Wolfsburg'un 5 milyon euro gibi bir maaş limiti var ama kulüp antrenörlere, danışmanlara ve doktorlara da bu limit üzerinden ödeme yapıyor.

KADIN FUTBOLU SEKTÖRÜ GELİŞME YOLUNDA

İngiltere'de ise futbol gelirlerinin önemli bir kısmı yayın haklarından geliyor. Chelsea'nin yıldızı 28 yaşındaki Samantha Kerr, dünyada en yüksek kazancı elde eden kadın futbol oyuncusu. Kerr, kulüpten yıllık yaklaşık 500 bin euro alıyor. Cristiano Ronaldo gibi diğer futbol ikonlarıyla kıyaslandığında Kerr'in gelirinin çok düşük kaldığı görülebiliyor. Ronaldo, 125 milyon euro elde ediyor.

Kadın futbolunda maaşlar ne düzeyde? Birinin yıllık maaşı birinin maç başı parası... - Resim : 3
Cristiano Ronaldo, dünya çapında en çok reklam geliri elde eden futbolculardan biri.

İspanya'da kadın ve erkek milli takımları FIFA ve UEFA'dan eşit yüzdede prim alıyor fakat aynı yüzde aynı miktar ödeme anlamına gelmiyor. Avrupa Şampiyonası için toplam ödül kadınlarda 16 milyon euro iken, erkeklerde 331 milyon euro.

Alman Kadın Milli Takımı Teknik Direktörü Voss-Tecklenburg, sektörlerin gelirleri arasındaki farka dikkat çekiyor. Tecrübeli çalıştırıcı bu durumu "Bundesliga'da ve milli takımlarda turnuva bonuslarından elde edilen pazarlama gelirleri kadınlar ve erkeklerde aşırı derecede farklı" şeklinde özetliyor.

Alman Milli Takımı'nda gelecek Avrupa Şampiyonası'nı birinci tamamlamaları durumunda kadın takımına oyuncu başına 60 bin euro teklif edilirken, erkek takımına oyuncu başına 400 bin euro sunuldu.

*Bu derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Die Welt'te yayımlanan "Frauen bekommen 40.000 Euro pro Jahr. Männer 50.000 pro Spiel" başlığıyla yayımlanan makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

kadın futbolu