Kaale alınmayan Aşırı Sağcı Bakan Ben-Gvir'den Netanyahu'ya: Neyi gizliyorsunuz?

Depo Photos
İsrail Binyamin Netanyahu
Kaale alınmayan Aşırı Sağcı Bakan Ben-Gvir'den Netanyahu'ya: Neyi gizliyorsunuz?

Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası konusunda açıkladığı mutabakatın taslağının kendisine gösterilmediğini belirterek, "Sayın Başbakan (Binyamin Netanyahu) neyi gizliyorsunuz?" dedi.

Ben-Gvir, Mecliste düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı öneriye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazze'deki İsrailli esirlerin yakınlarından oluşan bir grup, Biden'ın açıkladığı öneriye karşı çıkması nedeniyle Ben-Gvir'in basın toplantısı yapacağı salonun önünde gösteri düzenledi.

Göstericiler ile Meclis güvenlik görevlileri arasında zaman zaman gerginlik yaşanırken, Ben-Gvir'in basın toplantısı düzenlediği odaya gazeteciler dışında kimsenin girmesine izin verilmedi.

Biden'ın açıkladığı öneriye tepki gösteren Ben-Gvir, bunun İsrail'in "teslim olması" ve Gazze'ye yönelik saldırıların sona ermesi anlamına" geldiğini savundu.

Ben-Gvir, söz konusu önerinin taslağının gösterileceğinin söylenmesinin ardından dün ve bugün Batı Kudüs'teki Başbakanlık Ofisine gittiğini ancak kendisine belgenin gösterilmediğini dile getirerek, "Sayın Başbakan neyi gizliyorsunuz?" diye sordu.

Koalisyon hükümetinden ayrılma tehdidini yineledi

Netanyahu'nun "söz vermesine rağmen" 48 saattir taslağın kendisine gösterilmediğini söyleyen Ben-Gvir, şunları kaydetti:

"(Taslağı) Gizlemenin tek nedeni olabilir: Bu, ABD Başkanı tarafından sunulan ve şu anda örtbas edilmeye çalışılan, gelişigüzel bir anlaşma taslağıdır. Bu yüzden sözlerimi tekrarlıyorum ve Başbakan'a şunu söylüyorum: Hamas'ı çökertmeden savaşı sona erdirecek karışık bir anlaşma imzalarsanız Otzma Yehudit (Ben-Gvir'in partisi Yahudi Gücü) hükümeti feshedecektir."

ABD Başkanı Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'daki konuşmasında, İsrail'in, 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtmişti.

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ben-Gvir, Netanyahu'yu, ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifini kabul etmesi durumunda hükümeti devirmekle tehdit etmişti.