İstanbul için Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne sunum
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK), İstanbul’un 2036 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na adaylığı için Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Gelecek Ev Sahibi Komisyonu ile 19 Kasım Salı günü, Sürekli Diyalog Süreci kapsamında çevrim içi toplantıda bir araya geldi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, T.C. GSB Spor Hizmetleri Genel Müdürü (SGHM) Prof. Dr. Veli Ozan Çakır, TMOK Başkanı ve IOC Üyesi Prof. Dr. Uğur Erdener, TMOK Başkan Yardımcısı Âli Kiremitçioğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Esra Gümüş Kırıcı ve Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, TMPK Başkanı Murat Aksu ilgili İBB yetkililerinin katıldığı toplantıda İstanbul’un 2036 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na adaylığı ile ilgili sunumlar yapıldı ve tanıtım filmleri gösterildi.
Toplantıda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Her birimiz ortak bir hedefi paylaşıyoruz; sporun dönüştürücü gücünü kullanarak birlik, ilerleme ve umuda ilham vermek. İstanbul, bu yolculuğa yabancı değil. Olimpiyatlar için ilk teklifimizi verdiğimiz 2000 yılından bu yana, IOC’nin karşısına beş kez çıktık. Şimdi, altıncı kez, İstanbul'un dünyayı ağırlamaya hazır olduğunu kanıtlamaya kararlıyız. Bu arayış, sadece kararlılıkla ilgili değildir. Olimpiyat ve Paralimpik oyunlarının dönüştürücü gücüne olan inancımızın bir kanıtıdır” şeklinde konuştu. “Eşitsizlik ve kutuplaşma ile giderek daha fazla bölünen bir dünyada yaşıyoruz” diyen İmamoğlu, “Ekonomik eşitsizlikler ve sosyal gerilimler, dünyanın dört bir yanındaki insanları zorluyor. Yine de Olimpiyat felsefesi, son derece benzersiz bir şey sunuyor. Olimpiyatlar sadece bir spor etkinliği değil; dünyamızdaki en etkili birleştirici güçtür. 2036 Oyunları için teklifimiz, kolektif bir irade üzerine inşa edilmiştir ve devletimiz ile Milli Olimpiyat ve Paralimpik Komitelerimiz tarafından tam olarak desteklenmektedir. Bu iş birliği, ortak bir kararlılığı yansıtmaktadır. Vatandaşlarımızın coşkusu, teklifimizin kalp atışlarıdır. İstanbul halkı, Oyunların sunduğu muazzam kültürel, sosyal ve ekonomik fırsatların farkında olarak bu hayali kucaklamıştır” ifadelerini kullandı.
Spor Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Veli Ozan Çakır ise “3796 numaralı Olimpiyat Kanunu, Olimpik Oyunlara ev sahipliği yapmanın, ulusal bir öncelik olduğunu vurgulamakta, İstanbul’un adaylığı için somut bir zemin hazırlamakta ve bu amacı gütme konusundaki kararlılığımızı sergilemektedir. Söz konusu kanun; gerekli yapıların, kaynakların ve operasyonel düzenlemelerin ana hatlarını çizmek suretiyle, başvurunun başarısı için kapsamlı hukuki ve finansal çerçeveyi sağlamaktadır. Hükümetimizin, İstanbul’un Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği konusunda, ulusal ve küresel bağlamda yankı uyandıracak olağanüstü bir kapasite sergileyeceğine inancı tamdır. Olimpiyat ruhunu yansıtan, mükemmeliyet, kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik anlamında kalıcı bir miras yaratacak bir Olimpiyat sunmaya hazırız. Başvurumuzu değerlendirdiğiniz için teşekkür eder, her iki tarafın çıkarlarını gözeten verimli bir ortaklık içerisinde, gelecek nesillere ilham olacak unutulmaz bir Olimpiyat için sizlerle çalışmayı sabırsızlıkla bekleriz” dedi.
TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener de konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “İstanbul'un Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına ev sahipliği yapma teklifi bir hayal değil, Türkiye'nin Olimpik Harekete ve onun değerlerine olan uzun süreli bağlılığının bir yansımasıdır. İstanbul, Olimpiyat Oyunlarının temsil ettiği çeşitlilik, kapsayıcılık ve birlik ruhunu bünyesinde barındıran bir şehirdir. Bu adaylık, hükümetimizin, Büyükşehir Belediyemizin ve en önemlisi, İstanbul halkının ve Türkiye’nin güçlü desteğine sahiptir. TMOK, bu teklifin aktif bir ortağı olmaktan, paydaşlarımızı desteklemekten ve yönlendirmekten gurur duymaktadır. Birlikte hem İstanbul’a hem de Olimpik Harekete fayda sağlayacak Oyunlar düzenlemeyi hedefliyoruz. Amacımız; sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve toplumsal katılımda yeni bir standart belirleyecek bir Oyunlar düzenlemektir. Planlarımız; oyunların şehir, ülke ve küresel Olimpiyat camiası için olumlu ve kalıcı bir miras bırakmasını sağlayacaktır. TMOK Başkanı ve bir IOC üyesi olarak, bu adaylığın bir ekip çalışması, şeffaflık ve olimpik hareketin başarısına olan ortak bağlılık temelinde inşa edileceğini temin ederim. Gelecek nesillere ilham verecek bir Olimpiyat Oyunları yolunda birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz.”
İBB İstanbul 2036 Diyalog Süreci Koordinatörü Mustafa Osman Turan’ın Oyunların İstanbul’a, bölgeye ve ülkemize etki ve mirası ile uzun vadeli gelişim hedefleriyle olan uyumu konularında; Londra 2012’de ülkemizi ilk kez Oyunlarda temsil eden A Milli Kadın Voleybol Takımımızın Eski Kaptanı Esra Gümüş Kırıcı’nın ise gerek Türk gerekse dünya çapından sporculara İstanbul’da düzenlenecek Oyunların sunacağı katkılar hakkında sporcular adına yaptığı konuşmanın ardından IOC Gelecek Ev Sahibi Komisyonu, sunumlar ve konuşmalar için teşekkür etti ve Paris 2024’ün IOC’nin New Era normlarını benimseyerek elde ettiği avantajlar ve tüm Oyunlar katılımcılarına sunabildiği olumlu deneyimler hakkında bilgi verdi.