'İngiltere'nin en yeteneklisi' neden oynamıyor? Guardiola hayran ama...

FIFA 2022 Dünya Kupası İngiltere
'İngiltere'nin en yeteneklisi' neden oynamıyor? Guardiola hayran ama...

Dünya Kupası'nın favorileri arasında gösterilen İngiltere'de basının gündemini bir tercih oluşturuyor. Pek çok yorumcu ve teknik direktör tarafından İngiltere'nin kadrosundaki en yetenekli oyuncu olarak lanse edilen Phil Foden'ın neden forma giyemediği sorgulanmakta. Peki Foden neden oynamıyor?

İngiltere, İran karşısında aldığı 6-2'lik galibiyetle turnuvaya güçlü bir giriş yaparken Teknik Direktör Gareth Southgate de üzerinde dolaşan kara bulutları bir süreliğine dağıtmış oldu. Dünya Kupası öncesinde UEFA Uluslar Ligi'nde oynadığı 6 maçın 4'ünde gol atamayan, grubunu galibiyetsiz 3 puanla bitiren ve evinde Macaristan'dan 4 gol yiyen İngiltere'de kuşkusuz yeteneğinden sual olunamayan kadro değil, takımın 2016'dan beri başında olan Southgate eleştirilerin odak noktası olmuştu.

2018 Dünya Kupası'nı 4. sırada, Euro 2020'yi ise 2. sırada noktalamayı başaran İngiltere, Katar'daki dev organizasyonun da favorilerinden ancak soru işaretleri de yok değil. Bunların başında Phil Foden geliyor. Ülkenin en yetenekli gençlerinden biri olan Foden, 0-0 sona eren ABD karşılaşmasında süre alamazken görkemli İran galibiyetinde ise maç koptuktan sonra son 19 dakikada forma giyebildi. Peki Foden neden oynamıyor?

PEP GUARDIOLA HAYRAN AMA...

Henüz 22 yaşında olan Foden, Manchester City Menajeri Pep Guardiola'nın gözlerinin parlamasına neden olan bir isim. Bu sezon kulübüyle 20 resmi maça çıkan genç yıldız 8 gole imza atarken 3 de asist yaptı. Pep onu “olağanüstü” ve “inanılmaz” gibi sözlerle tanımlıyor. Sahada topu her aldığında belli olan doğal yeteneğiyle İngiltere formasını da giymesi bekleniyor elbette ancak işler böyle yürümüyor...

'İngiltere'nin en yeteneklisi' neden oynamıyor? Guardiola hayran ama... - Resim : 1
Phil Foden (solda) gibi Euro 2020'de de Jack Grealish (sağda) beklenenin çok altında süre alabilmişti. Fotoğraf: Reuters

Yıldız golcü Harry Kane'in ABD'ye karşı topa kendi ceza sahasında 4 kez, rakip ceza sahasında ise 3 kez değmiş olmasıyla bariz açıklanabilecek bir üretim sıkıntısı Foden'ın neden oynaması gerektiğine dair öne sürülebilecek en basit argüman. Ama dahası var. Foden, milli takıma çağrılana kadar iki Premier League şampiyonluğu elde etmişti bile.

Normal şartlar altında söz konusu İngiltere olunca Premier League'de parlayan yıldız isimlerin genç yaşta milli takım formasıyla ödüllendirilmesi adeta gelenek olmuş bir durum. Foden ise en üst düzeyde üçüncü senesinde Eylül 2020'de ancak ilk kez davet almıştı.

City'de Pep, onun olağanüstü yeteneklerini tanımlayacak kelimeler bulamazken İngiltere'de durum farklı. Görünüşe göre Foden, hiçbir zaman Southgate'in favorilerinden biri olmadı. Takım üretim sorunları yaşarken otomatik olarak başvurulabilecek isim Foden değildi. Şimdi de değil... Eylül 2020'den beri Southgate, Foden'la çalışıyor ancak genç isimle hala bir şeyler deneme noktasında; ona güvenebileceği bir rol bulamadığı aşikar.

NEVILLE DE ANLAM VEREMİYOR!

Southgate'in tercihlerinin destekçilerinden biri olan eski yıldız futbolcu Gary Neville bile duruma bir anlam veremeyenlerden... Şimdilerde başarılı bir yorumcu olan Manchester United efsanesi şöyle konuşuyor:

“Phil Foden'ın İngiltere 11'inde olmaması gerçekten utanç verici çünkü o çok büyük bir yetenek. Bizim en iyi oyuncumuz, açık ara farkla en iyi yeteneğimiz ve oynaması gerekiyor. Böyle bir şey görmedim. ABD maçında Jude Bellingham, Jack Grealish, Mason Mount ve Bukayo Saka'yı tercih ediyor; Raheem Sterling'i tercih ediyor Foden'ın yedek kulübesinden bile çıkmamış olması ilginç.”

Buradaki “ilginç” ifadesinin aslında çok daha ağır bir ifade olduğu çok açık! Öte yandan Wayne Rooney de The Times için yazdığı köşe yazısında Southgate'in bu tercihini eleştirdi ve İngiltere'nin kadrosundaki en yetenekli ismin neden oynamadığını anlayamadığını dile getirdi.

Bunun başlıca sebebi olarak Southgate'in muhafazakar tavrı gösteriliyor. Örneğin Euro 2020'de de o dönem yıldızı parlayan Jack Grealish'e pek şans tanımamıştı. Eski milli futbolcu “1966'dan beri ilk kez final oynadık” diyerek kendini savunabilir. Ancak İngiltere de ülkedeki herkesin teknik direktör olduğu bir ülke. Gareth Southgate bu sebeple de 2015'ten beri sosyal medya kullanmıyor.

'ŞÜPHESİZ PHIL'İ ÇOK SEVİYORUZ...'

Foden ile ilgili sorular elbette Southgate'e yöneltildi. ABD maçının ardından, “Şüphesiz, Phil'i çok seviyoruz. Phil'i tercih edebilirdik ve belki her şey farklı olabilirdi ama yaptığımız seçimler bunlardı” yanıtını verdi.

Ancak daha net bir fotoğraf çizmekte fayda var. Tahmin edilen Southgate'in Foden'ı sağ açık rotasyonunda düşündüğü. Bölgenin hakimi ise Arsenal'ın genç yıldızı Bukayo Saka. Savunma yönünde de oldukça disiplinli bir görüntü çizen Saka'yı dışarıda bırakmak istemeyen Southgate, Foden'a başka bir yer bulma çabasına da girmemiş durumda. Endişe ise Foden gibi bir ismi Dünya Kupası sahnesinde izleme şansı bulamıyor olmak... Zira böyle oyuncular kolay yetişmiyor.

Kaynak: The Athletic, The Times, The Guardian, ESPN, Manchester Evening News

Kaynak: Web Özel

İngiltere 2022 Dünya Kupası