Her şeyiyle farklı bir turnuva: Katar 2022

Katar FIFA 2022 Dünya Kupası
Her şeyiyle farklı bir turnuva: Katar 2022
Doha, başlama vuruşunu bekliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Kiralık taraftar iddiaları, mükemmel tesisleri, adaylık süreci, kışın oynanacak olması ve daha pek çok ayrıntı ile Katar 2022'nin şimdiden daha önce dünyanın görmediği bir Dünya Kupası organizasyonu olacağı kesin.

Sadece Dünya Kupası’nın kışın düzenlenmesi, Orta Doğu’da yapılacak ilk Dünya Kupası olması veya Messi ve Ronaldo’nun son kez bu kupa için mücadele etmesi değil. Katar 2022 başka pek çok sebepten bambaşka bir turnuva olacak gibi gözüküyor.

Daha önce hiç bu turnuvaya katılmamış olan Katar milli takımı ev sahibi olmanın avantajı ile 32 ekipten biri oldu. Oldukça sıcak bir iklime sahip olan ülkede maçların oynanabilmesi için turnuva sonbaharın sonu kışın başı dönemine taşındı.

FIFA’nın eski ve adı şaibeli başkanı Sepp Blater ilerleyen yıllarda turnuvayı bu ülkeye vermenin hata olduğunu söyleyecekti. Turnuva, stadyumların inşaatında çalışan işçilerin gördüğü muamele, yabancı taraftarların uyması gereken ülke kuralları ve Manchester United-Cristiano Ronaldo gerginliğinin (!) gölgesinde başlıyor.

Hollanda Milli Takımı stadyumlarda çalışan işçiler ile bir araya gelmek istediğini beyan ederken, Avustralya Katar’ı hayatını kaybeden işçilerin ailelerine tazminat ödemeye çağırıyor. Turnuva öncesinde bir hayli politikanın döndüğünü düşünebilirsiniz.

Her şeyiyle farklı bir turnuva: Katar 2022 - Resim : 1

COĞRAFYA BÜYÜK ORGANİZASYONLARA YABANCI DEĞİL

Katar’ın komşusu Birleşik Arap Emirlikleri, yükselttikleri Dubai ve Abu Dhabi gibi şehirleri ile 1980’lerden bu yana tenis turnuvaları ve büyük golf etkinliklerine ev sahipliği yapıyor ancak Dünya Kupası başka bir şey. Hollanda’nın teknik direktörü Louis Van Gaal antreman tesislerinin mükemmel olduğunu söylüyor. Önceki gün otel odasına giden Fransız forvet Olivier Giroud, kapının üzerindeki posterini görüp içeride uçuşan kırmızı, mavi balonları gördüğünde heyecanını gizleyememişti.

Katar 2006, Asya Oyunları’nı düzenlemiş ancak ender görülen bir yağmur sonucu, oyunlara gölge düşmüş, ölenler olmuştu. Bazı sporcular için kiralanan cruise gemilerinde yataklar ayrıldı. Katar daha önce olimpiyatlar için de adaylığını koymuştu. 2010’da turnuvayı düzenleyeceği belli olan ülkenin hazırlık için 12 yıl gibi bir süresi vardı.

Her şeyiyle farklı bir turnuva: Katar 2022 - Resim : 2
Geçen yıl finalin oynanacağı Lusail Stadyumu'nda çalışan işçiler. Fotoğraf: Reuters 

INFANTINO: ÖRNEK HAZIRLIK

Katar 2022’ye giderken bir iddia da pek çok yabancının turnuva için ülkeye gitmeyeceği bu sebepten Pakistan’dan farklı ülkeler için taraftar kiralandığı iddiası. Sosyal medyadaki görüntüler böyle bir tabloyu ortaya koysa da Katarlı yetkililer iddiayı net bir dille yalanlıyor. FIFA, 32 takımın mücadele edeceği turnuva için 2.45 milyon bilet satıldığını açıkladı. FIFA Başkanı Gianni Infantino, Katar’da yapılan Dünya Kupası hazırlıklarının ‘örnek’ olduğunu söylüyor. Infantino sözlerine şunları da ekliyor: Tabii ki her şey mükemmel değildir. Tabii ki cennet değil, hiçbir ülke cennet değil.

Her şeyiyle farklı bir turnuva: Katar 2022 - Resim : 3

FIFA turnuva öncesinde turnuvaya katılan futbol federasyonlarına gönderdiği mektupta, siyasete değil, futbola odaklanmaları mesajını verdi. Katar’ın Dünya Kupası elçisi ve eski milli futbolcusu Khalid Salman, Alman ZDF televizyonuna verdiği mülakatta, eşcinselliği ‘beyinde bir hasar’ olarak nitelemiş, Katar’a gelen herkesi bu ülkenin kurallarına uymaya davet etmişti. Katar’da eşcinsellik kanunen suç olarak tanımlanıyor.

İLK KEZ BİR TURNUVADA ALKOL KONTROLÜ

Katar 2022, turnuvada alkol kontrolünün yapıldığı ilk ülke olacak. FIFA’nın pek çok alkol firması sponsoru da bulunuyor. Organizasyon, maçtan üç saat önce biletli seyircilerin içki almasına izin verecek. Final düdüğünden bir saat sonra da içki içilebilecek. Maç sırasında alkol alımına izin verilmeyecek. Ayrıca içkiyi fazla kaçıran taraftarlar için ‘ayılma alanları’ oluşturulacak.

Normal koşullarda Katar’da alkol otellerin barları ve restoranlarında serbest. Turnuva sebebiyle bu kanunlar biraz daha esnetildi. Katar 2022’nin CEO’su Nasser Al Khater, ayılma alanlarında bazı taraftarların başka taraftarlara zarar vermelerinin engelleneceğini belirtiyor.

Kaynaklar: Wall Street Journal, Reuters, CBS Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel