Fatih Terim: Bu tip illüzyonlarla uğraşacak vaktimiz yok

Galatasaray UEFA Avrupa Ligi Fatih Terim

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, UEFA Avrupa Ligi E Grubu'nda yarın karşılaşacakları Fransız temsilcisi Olimpik Marsilya'yı yenerek Lokomotiv Moskova-Lazio maçının sonucuna göre son hafta öncesinde gruptan doğrudan çıkmayı garantilemek istediklerini söyledi.

Tecrübeli teknik adam, grubun 5. haftasında sahalarında Olimpik Marsilya ile yapacakları maçın öncesinde Florya Metin Oktay Tesisleri'nde düzenlenen basın toplantısında açıklamada bulundu.

Olimpik Marsilya'nın çok güçlü bir takım olduğunu anlatan Fatih Terim,"Burada oyuncularımdan beklentim; oyunun kontrolünü elimize geçirmemiz, kendi sahamızda ve seyircimiz önünde istediğimiz oyunu oynamaya devam etmemiz. Marsilya, çok kolay bir takım değil. Tam tersi çok zor bir takım. Çok zor ve sert geçecek bir maç olacak. Turnuva öncesinde UEFA Avrupa Ligi'nin favorilerinden gösterilen bir takım ile oynayacağız. Dikkat etmemiz lazım. Kazanmamızın anlamı bir başka ama eğer berabere kalır Rusya'da Lokomotiv Moskova, Lazio'yu yenerse lider çıkıyoruz. Şimdi müthiş bir olasılık zinciri var. Buradan gidemeyebiliriz gibi. Buradan neredeyse ikinci olarak Lokomotiv Moskova gelebilir. Öyle bir fikstür var. Buna çok dikkat etmeliyiz. İsteğimiz bitirip oradan gelecek iki neticeyi de bekleyip o güzel duyguyu yaşamak." diye konuştu.

Grubu lider bitirmenin önemine değinen Terim, "Birinci gidersek şubatta maç oynamıyoruz ve çok önemli bir turu atlayarak geçiyoruz. Otomatik olarak martta ilk 16'ya kalarak devam ediyoruz. Tabii bu burada gösterdiğimiz başarının size verdiği bir mükafat. İyi başlayıp devam ettiğimiz bir ortamda gönül ister ki yarın Galatasaray olarak bu turu martta oynayacak duruma gelelim. Öyle olursa biz de şimdiden hepimizin çok uzun zamandır hazırlandığı bazı düşüncelerimizi ocak ayında uygulayalım ve şubat ile marta başka bir tarzda veya durumda çıkalım. Çok önemli bir maç. Oyuncularımın da bu bilinç içinde olduğunu düşünüyorum. Bu maçı haftanın karşılaşması olarak da söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

"İllüzyonlarla uğraşacak vaktimiz yok"

 

Fatih Terim, Spor Toto Süper Lig'in 13. haftasında 2-1 kaybettikleri ve kırmızı kartla sahadan atıldığı derbiyle ilgili yorum yapmayacağını söyledi.

"Derbi heyecanları, hakem hataları ve yabancı kuralları gibi yaratılan illüzyonlardan kendimizi kurtarmalıyız." diyen Terim, sözlerini şöyle sürdürdü:

"100 yılı aşkın süredir biz birbirimizle oynuyoruz, yeniyoruz, yeniliyoruz ama Galatasaray'ın lider olduğu kazanması halinde Rusya'dan gelecek Lazio galibiyeti dışındaki her neticenin kendisini doğrudan gruptan çıkaracağı bir ortamda bu tip illüzyonlarla uğraşacak vaktimiz yok. Marsilya maçının öneminin önüne de herhangi bir şey getirmek istemiyorum. Galatasaray, Fenerbahçe ile 100 yılı aşkın süredir karşılaşıyor, kazanıyor, kaybediyor. Muhakkak ki bizim rakibimizle oynadığımız maçların sonucu çok önemli. Çok üzüldük. Önemini biliyoruz ama Galatasaray için Marsilya maçı daha önemlidir. Çünkü bunun telafisi yok, onun telafisi var. Fenerbahçe derbisinde çok güçlü bir futbol oynadık ama Marsilya maçının önüne hiçbir şey geçmemeli ve geçmeyecektir."

Burak Elmas'ın başkanlığa seçilmesiyle bir plan, proje ve strateji çerçevesinde takım kurduklarını aktaran Terim, şunları kaydetti:

"Plan, proje, strateji uygulamaya çalıştığımız bu dönemde bir şampiyonluk daha yaşamaktan çok daha büyük bir hedefim, misyonum var benim. Borçların çözümü için başkan ve yönetim kuruluyla yoğun bir çaba içindeyiz. Sayın başkanın vizyonu ve bu vizyonun arkasındaki duruşu beni bu konuyla ilgili bütün birikimimle çalışma konusunda fevkalade motive etmiştir. Genç, yetenekli, maliyeti düşük, uzun süre hizmet edebilecek ve gelişerek transfer imkanına sahip olabilecek oyuncuların yanında onların gelişimine katkı sağlayacak tecrübeli isimlerden oluşan bir kadro kurduk. Oyuncularım kimi zaman pozisyon hatası yapıyor. Kimi zaman tecrübeli değiller, acemiliklerinden bazı sıkıntılar çekiyoruz ama her geçen gün daha iyi olacaklar. Oyuncularım belki gol vuruşlarında başarılı değil. Pozisyon bulmada başarılıyız. Zaman zaman etkisiz kalıyoruz ama etkili olmaya başlayacaklar. Gençler daha çok gençler. Onlara güveniyorum, onlara inanıyorum."

Fatih Terim, Marsilya maçı öncesinde hakemler veya Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile ilgili konuşmayacağını dile getirerek, şöyle devam etti:

"En az gol pozisyonu gören takımız. En fazla gol beklentisi olan takımız ama sıralamada buradayız. Rakibimize çok az pozisyon veriyor çok gol yiyoruz, çok pozisyona girip az atıyoruz. Onlar da çok üzülüyorlar. Kızıyorum, üzülüyorum. Çünkü onların potansiyellerinin farkındayım ve bir an önce çabucak bunu yansıtmalarını istediğim için üzgünüm. Bunu istiyorum ve bekliyorum ancak unutulmamalı ki onların hepsi benim evladım. Yaptıkları tüm eksikliklerin, tüm hataların bütün sorumluluğunu ben alıyorum. Bu çocuklar, bu ekonomik zorluklarda kulübümüzün yol alabilmesi için en önemli silahlarımızdır. Biz bu mücadeleyi onlarla kazanacağız. Marsilya maçının önüne ne federasyon ne ceza ne hakem ne de derbi geçsin istiyorum. Onun için konuşacak zamanımız var. Ne karşılaşma ne yaşananlar ne yaşatılanlar ne sebep olanlar ne de TFF ile ilgili konuşacağım. Bu süreci Sayın Başkanımız götürüyor ve ben kendisine güveniyorum."

"Niyetimiz Mustafa Muhammed'in bonservisini almak"

Mısırlı santrfor Mustafa Muhammed'in satın alma opsiyonunu kullanmak istediklerini aktaran Terim, "Diagne, Mustafa ve Halil, bizim gol beklentisi olan oyuncularımız. Zaman zaman hepsine şans verdik. Atmaya başlarlarsa devam edeceklerini düşünüyorum. Belki bazen ben de bir başkasını tercih edebilirdim. Bu bakışa, görüşe göre değişebilir. Ben arkadaşlarıma güveniyorum. Mustafa'yla ilgili karar için daha zamanımız var. Eğer uzatırsak ki niyetimiz o yönde. Herhangi bir değişiklik olmazsa golcülerimizin bu kadar pozisyon bulmada daha fazla gol yapması bizi şu anda başka bir yere taşırdı. İnanıyorum ki en kısa zamanda başlayacaklar. Çünkü çok maçımız var." ifadelerini kullandı.

Genç oyuncuların performansı

Sarı-kırmızılı takımın teknik direktörü, şans verdikleri genç futbolcuların performansından memnun olduğunu, bu oyuncuların ileride Avrupa'ya transferleri durumunda kulübün en önemli gelir kaynağı olacağını söyledi.

A Milli Takım'a giden genç futbolcuların performansından mutlu olduğunu aktaran Terim, şöyle devam etti:

"Barış, Kerem, Taylan, Halil, Berkan, Morutan, Cicaldau'nun yanı sıra genç milli takımlarda birçok oyuncumuz var. Galatasaray'a transfer, düzenli şans, arkasından milli takım, ondan sonra da Avrupa gibi görünüyor. Her oyuncumuzu çok seviyoruz, burada kalmasını istiyoruz. Çok uzun yıllar Galatasaray'da oynamak esas olandır. O isteği görmek isteriz. Giden oyuncularımız bizim manevi elçilerimiz. Bu da ekonomik sıkıntısı olan kulüplerin en önemli gelir kaynağı olmalıdır. Bundan mutluluk duyarız. Yeter ki yönetimimiz, başkanımız, bedellerini tespit etsin. Sistem çok doğru işliyor. Onların başarısı, gelişimi beni çok mutlu ediyor. Çok hızlı bir yükseliş var. Bu kolay bir şey değil. Kerem'i aldığımız günden bugüne çok fazla zaman geçmedi. Büyük bir aşama katettiler. Barış'tan ve Berkan'dan da son derece memnunum. Halil, ilk kez A milli oldu. Ona da çok sevindim. Bu bizim açımızdan gurur kaynağı. Bunları çoğaltmamız lazım."

Sıkışık fikstürün oyuncularda tahribata neden olduğunu dile getiren tecrübeli teknik adam, "Özellikle genç oyuncuların bazı yükleri kaldıramadığını oyunun ilk dakikalarında görüyoruz. Gerek Avrupa kupası maçlarında gerekse Beşiktaş ve Fenerbahçe derbilerinde bazı oyuncularımızdan beklemediğimiz şeyler oldu. Ancak bazılarının mental olarak ilk defa gördükleri şeyler. Buna karşı durabilmek kolay bir şey değil. Bunun sıkıntısını görüyoruz. Belki fizik olarak daha çabuk dönüşebiliyorlar, yenilenebiliyorlar kendileri ama mental olarak bunun altında kaldıklarını bazen görüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Terim, oyuncularıyla yaptığı toplantıda Fenerbahçe derbisinde değerlendiremedikleri pozisyon ve son pasları gösterdiğini belirterek, "Bütün çıplaklığıyla görünce daha çok üzülüyorlar. Ben de üzülmelerini istedim zaten. Çünkü bazen üzülmeleri iyidir. Ondan iyi ders çıkarırlar. Büyük bir camiada oldukları her saniye hatırlatılıyor. Bunun altından kalkmak çok kolay değil ama takım ruhu ve arkadaşlığı için de bu problemleri çözmeye çalışıyoruz. Bazen hayat insana soruları istediği yerden sormuyor. Bunlara da alışacaklar ve kazanacaklar. Kazandıkları zaman da genç ve tecrübeli olmanın avantajını kullanacaklar." diye konuştu.

"Motto, kaybederken de alkışlanan bir takım olmalı." diyen Terim, "Bu çok güzel bir şey. Galatasaray da buydu zaten. Taraftarımız da buydu. Taraftar, 'Siz bugün müthiş bir oyun oynadınız. O formanın hakkını verdiniz. Sonuç ne olursa olsun ben gurur duyacağım bir takım seyrettim. Ben de sizi alkışlıyorum.' diyor. Eğer bunu Fenerbahçe maçında yapıyorsa her maçta yapacaklar demektir. Bana göre büyük bir jest. Sahada onlara ihtiyacımız var. Hem de kötü oynarken, gol yemişsek daha çok ihtiyacımız var. Ne yaptığımızı bilen seyirci, bize giden maçları geri getirmiştir, kaybettiğimiz maçları kazandırmıştır. Taraftarın istediği bizde var, bizim istediğimiz taraftarda var. Çok başka yerlerde değiliz." ifadelerini kullandı.

Galatasaray Avrupa Ligi Fatih Terim Galatasaray galatasaray marsilya maçı UEFA Avrupa Ligi