Galatasaray, 'her şeye rağmen' lider! Aslan şampiyonluğa yürür mü?

Galatasaray
Galatasaray, 'her şeye rağmen' lider! Aslan şampiyonluğa yürür mü?

Dünya Kupası dönüşü ilk maçlar oynandı, Süper Lig'de zirve değişti ve yeni lider Galatasaray oldu. İlk sıraya yerleşen Okan Buruk'un öğrencileri, bu sezon ligde aldığı 9 galibiyetin 7'sini tek farkla elde etti. Peki zaman zaman eleştirilen Aslan, şampiyonluğa yürüyebilir mi? Oyun ne söylüyor?

Dünya Kupası arasının ardından Süper Lig heyecanı geri döndü. Futbolseverlerin “Nerede kalmıştık” diye sorduğu haftanın en kritik maçı hiç kuşkusuz sezonun da en önemli maçlarından biri olan Trabzonspor – Fenerbahçe mücadelesiydi. Ev sahibi ve son şampiyon Trabzonspor, “Bu yarışta ben de varım” dercesine oldukça kritik bir galibiyet elde etti ve ligi kendisi açısından yeniden başlattı. Dünya Kupası'na kadar oynanan bölümün dolu dizgin ekibi ve şampiyonluğun en önemli adayları arasında başı çeken Fenerbahçe ise kupaya giderken olduğu gibi dönüşte de haftayı puansız kapattı.

Ortaya çıkan bu tablo, geçen pazar akşamı Galatasaray'ın İstanbulspor'u konuk ettiği maçın anlamını ve önemini bir anda ikiye katladı. Bir de üstüne galibiyet ritmi tutturmayı ve yarışa dahil olmayı hedefleyen Beşiktaş da Gaziantep deplasmanında iki puan bırakınca sarı-kırmızılılar için üç puan kaçınılmaz oldu. Aslan, evinde 2-1 kazanmasını bildi ve 1 puan da fark yaparak Fenerbahçe'nin önüne geçip zirveye oturmayı başardı.

9'DA 7 TEK FARKLA!

Bu sezon ligdeki 9 galibiyetinin 7'sini tek farkla alan Aslan, tüm eleştirilere rağmen zirveye oturdu. 26 oyuncu gönderip kadrosuna 13 oyuncu katan Galatasaray yeni kurulan bir takım olarak oyunun belli alanlarında heyecan veriyor. 

Ligde 15. hafta geride kalırken Galatasaray'ın 40, Fenerbahçe'nin ise 39 puanı bulunuyor. Ezeli rakipleri 27'şer puanlı Adana Demirspor ve Başakşehir takip etmekte. Son şampiyon Trabzonspor ise 26 puanla 5. sırada yer alıyor. Bir istatistik ise Galatasaray taraftarını ekstradan heyecanlandırmaya yetiyor.

DİKKAT ÇEKİCİ OKAN BURUK DETAYI!

Opta verilerine göre teknik direktörlük kariyerinde 2019-2020 sezonundan bu yana ilk kez Süper Lig'de liderlik koltuğuna oturan Okan Buruk, daha önce puan durumunda zirveye çıktığı tek sezonu Başakşehir'le şampiyon olarak tamamlamıştı. Bir başka dikkat çekici olay ise Galatasaray'ın yakaladığı dört maçlık galibiyet serisi. Böylesi serilere bir süredir hasret olan Aslan, dört maçtan 12 puan çıkarırken 13 gol attı ve sadece 2 gol yedi.

Rakamlar heyecan verici; peki Galatasaray taraftarı ne beklemeli? Oyun ne gösteriyor? Beklentiler noktasında hesap belli. Galatasaray, ligin diğer şampiyon takımları gibi sezona zaten şampiyonluk hedefi ve beklentisiyle başlıyor. Kadrosunu da buna göre kuruyor. İçinde bulunduğumuz sezon da böyle başladı. Haliyle “Galatasaray'ın şampiyon olabileceğini” söylemek abesle iştigal olacaktır. Ligin mevcut lideri için şampiyonluk elbette muhtemel.

Hele karşılaşmanın ilk 37 dakikasında Galatasaray, imza attığı istatistiklerle büyük bir heyecan yarattı. Bu bölümde 4 isabetli şut, 2 gol, 2 direkten dönen top ve rakip ceza sahasında 18 kez topla buluşmaya imza atan Aslan, 2.52'lik bir gol beklentisine de ulaştı. Galatasaray duran toplardaki başarılı organizasyonlarıyla Dünya Kupası arasını iyi değerlendirmiş görüntüsü de çizdi.

'FİŞİ ÇEKEMEYİNCE...'

Ancak ikinci yarıda oyuna gelen denge ve son bölümde sarı-kırmızılıların yaşadığı strese de değinmek gerek. Farkı üçe çıkarmak adına gelen fırsatları değerlendiremeyen Galatasaray, futbol tabiriyle “fişi çekemeyince” 7 puanla ligde 18. sırada yer alan İstanbulspor, bulduğu golle sarı-kırmızılıları strese sokmayı başardı. Okan Buruk da bu soruna dikkat çekmekteydi:

“Maçın sonunu istediğimiz gibi bitiremeyince soyunma odasında biraz buruktuk. Liderlik sevincini tam yaşayamadık... Üçüncü golü atmalıydık. Devamında rakibimizi oyuna ortak ettik. Daha erken bitirebileceğimiz bir maçı 2-1, biraz da stresli bir şekilde bitirdik. Bunu bu sezon birkaç defa yaşadık, puan kayıplarımız da oldu. Bunu düzeltmemiz gerekiyor. Kaliteli oyunculara sahibiz, oyunu bitirebilmeliyiz.”

Galatasaray'da zaman zaman Okan Buruk'un da eleştirildiği nokta yapılan değişikliklerle temponun düşmesi İstanbulspor maçında da görünen bir fenomendi. İlk yarıdaki yırtıcılığını belki de perşembe günü oynanacak kritik Sivasspor maçı öncesi enerji saklamak adına kenara koyan Galatasaray, neredeyse bu uğurda 2 puan bırakıyordu.

Okan Buruk'un öğrencileri perşembe günü Sivasspor'a konuk olacak, 4 Ocak'ta Ankaragücü'nü ağırlayacak ve 8 Ocak'ta Fenerbahçe deplasmanına gidecek. Galatasaray zirveyi bırakmazsa 2023'ün ilk derbisi ligin geri kalanı için belirleyici olabilir.

Kaynaklar: Transfermarkt, TFF

Kaynak: Web Özel

Galatasaray