Filenin Sultanları'nda Santarelli dönemi! Giovanni Guidetti neden gitti, Türkiye'yi ne bekliyor?

Voleybol Filenin Sultanları
Filenin Sultanları'nda Santarelli dönemi! Giovanni Guidetti neden gitti, Türkiye'yi ne bekliyor?

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı'nda Giovanni Guidetti dönemi biterken Filenin Sultanları'nın yeni hocası İtalyan Daniele Santarelli oldu. 41 yaşındaki Santarelli dünya şampiyonu Sırbistan'dan transfer edilirken Guidetti de Sırpların başına geçti. Peki değişim neden oldu? Takımı ne bekliyor?

Filenin Sultanları için yepyeni bir dönem başlıyor. 2017'den bu yana İtalyan başantrenör Giovanni Guidetti'nin çalıştırdığı Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, artık bir başka İtalyan çalıştırıcı Daniele Santarelli'ye emanet. Türk voleybol tarihinin tartışmasız en önemli kilometre taşlarından biri olan Guidetti, 2008'den beri görev yaptığı ve tarihi başarılara imza attığı Vakıfbank'ta çalışmaya devam edecek. Öte yandan 50 yaşındaki başarılı çalıştırıcı milli takım sahnesinden de inmeyecek. Aksine muhtemelen beklentiler açısından çıkılabilecek en yüksek basamakta görev yapacak ve Sırbistan'ın başantrenör koltuğuna oturacak.

Burada ortaya enteresan bir tablo çıkıyor zira Santarelli, FIVB Dünya Sıralaması'nda kadınlarda zirvede yer alan Sırbistan'ı çalıştırmaktaydı. 41 yaşındaki İtalyan ekim ayında Dünya Voleybol Şampiyonası'nda altın madalya kazandıktan sadece birkaç ay sonra Türkiye'nin teklifini kabul etti. Peki dünyanın en önemli voleybol ülkelerinden ikisi neden adeta bir başantrenör takasına gitti? Hem Sırbistan hem de Türkiye için bu değişim neden yaşandı?

'BÖLÜM SONU CANAVARI'

Öncelikle hatırlatmak gerekiyor ki Türkiye'nin son yıllarda voleyboldaki en önemli rakibi konumunda Sırbistan yer alıyor. Bizim için adeta bir “bölüm sonu canavarı” olan Sırplar, 2006 Dünya Şampiyonası'nda grup aşamasında, 2014 ve 2022 Dünya Şampiyonası'nda ikinci gruplarda, 2021, 2017 ve 2011 Eurovolley'de yarı finalde, 2015 Eurovolley'da üçüncülük maçında ve en önemlisi 2019 Eurovolley'de finalde Filenin Sultanları'nı mağlup etti.

Filenin Sultanları'nda Santarelli dönemi! Giovanni Guidetti neden gitti, Türkiye'yi ne bekliyor? - Resim : 1
Filenin Sultanları, Guidetti yönetiminde Tokyo 2020'ye katılma hakkı kazanırken üst üste üç Eurovolley'den de madalya ile ayrıldı. Fotoğraflar: AA

Ancak bu hamle “Madem öyle, Sırbistan'ın hocasını transfer edelim” hamlesinden çok daha derinlikli bir hamle. Detaylandırmakta fayda var...

Türkiye gibi kulüpler düzeyinde dünyanın zirve voleybol ülkesi olan ve bu üstünlüğünü A milli takım seviyesine de taşımak isteyen bir ülke, elbette mevcut çalıştırıcıların en iyisine gitmek isteyecektir. Genç antrenör Santarelli, şu an kariyerinin başlarında olmasına rağmen sonuç elde edebilmiş ve daha da yukarı tırmanabilecek bir isim.

IMOCO İLE TEMSİLCİLERİMİZİ GEÇMEYİ BAŞARMIŞTI

İtalya'nın şu an en önde gelen kulübü olan Imoco'yu da çalıştıran Santarelli, 2019'da ve 2022'de FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası'nda, 2021'de ise CEV Şampiyonlar Ligi'nde İtalyan ekibini zafere taşıdı. İlginçtir ki 2019 FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda Imoco önce yarı finalde Vakıfbank'ı, daha sonra da finalde Eczacıbaşı'yı yenerek zafere ulaşmıştı. 2022 zaferini henüz 18 Aralık'ta yine Vakıfbank'ı geçerek elde eden Imoco ve Santarelli, 2021 Şampiyonlar Ligi zaferini de finalde Guidetti'nin Vakıfbank'ını geçerek kazanmıştı.

Haliyle Santarelli, hem kısa vadede hedefe yönelik hem de uzun vadede bir “hanedan” kurmak için gidilebilecek mantıklı bir isim. Peki Guidetti başarısız mıydı?

Şunun altını çizmek gerekiyor ki Guidetti, Türkiye'nin dört bir yanında milli takımın geleceği için oyuncu taramaya çıkmış, Türkiye'yi yuvası bellemiş ve milli takımın standartını yukarı çekmiş bir çalıştırıcı. Türkiye şu anda dünya sıralamasında 7. sırada yer alıyor. Avrupa'da Sırbistan ve İtalya'nın ardından 3. sıradayız. Eurovolley madalyaları bizim için sıradan hatta Dünya Şampiyonası'nda da derece bekliyoruz.

Filenin Sultanları'nda Santarelli dönemi! Giovanni Guidetti neden gitti, Türkiye'yi ne bekliyor? - Resim : 2
Guidetti, 2017'den bu yana Filenin Sultanları'nı çalıştırmaktaydı. Fotoğraf: AA

Türkiye Voleybol Federasyonu, yapılanma, istikrar, oyuncu havuzundaki kalite artışı, rekabetçi lig ve yüksek bütçeler de bu ilerleyişte Guidetti kadar pay sahibi. Ancak yine de hocanın hakkını teslim etmek şart. Dünyada oyunu değiştirmiş, masaya fikirler getirmiş bir isim Guidetti. Zaten Sırbistan bu yüzden de çok hızlı bir şekilde boşa çıkmış bir Guidetti'yi adeta havada kaptı.

HEDEF UYUŞMAZLIĞI...

Bunu belirttiken sonra şu detayı da hatırlatmak lazım ki 2022 Dünya Şampiyonası'nda TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, takımın zirveye oynaması gerektiğini ifade ederken Guidetti ise çok daha temkinli konuşmaktaydı. TVF ayrılıkta bir gerekçe belirtmedi ancak kulislerde “hedef uyumsuzluğunun” ana ayrılık sebebi olduğu dile getiriliyor. Aynı zamanda Guidetti ile oyuncular arasındaki bağın da yıprandığı öne sürülmekte. Guidetti'nin talepkar ve zaman zaman inatçı bir çalıştırıcı olabildiği aşikar.

TVF bir enerji değişimi de istiyor! Santarelli beraberinde getireceği enerjisi ve otoritelerin soru işaretleri taşıdığı bu Sırbistan kadrosunu zirveye taşımasıyla heyecan verici bir tercih. Oyuncu havuzuna güvenen federasyon da bunu alınabilecek bir risk olarak görüyor ve değişimin getireceği havanın etkisine inanmak istiyor. Bir tahmin yürütmek gerekirse kadroda köklü olmasa da bazı değişiklikler görmek muhtemel. Türkiye'deki voleybolu elbette yakından takip eden Santarelli'nin oyun aklı olarak uzunca bir süredir İtalyan çalıştırıcılara güvenmeye alışık Türkiye'de zorluk çekmeyeceğini düşünüyorum.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel

Filenin Sultanları voleybol