Dünyayı şoke eden karar! Simone Biles neden Tokyo 2020'den çekildi?

ABD Tokyo 2020
Dünyayı şoke eden karar! Simone Biles neden Tokyo 2020'den çekildi?

ABD'li ünlü cimnastikçi Simone Biles, yaşadığı mental problemler nedeniyle Tokyo 2020'de kalan müsabakalarda yarışmayacağını açıkladı. Tüm zamanların en başarılı cimnastikçisi olarak gösterilen Biles, kararıyla dünyayı şaşkına çevirirken akıllarda bu noktaya nasıl gelindi sorusu yer almakta?

Pek çok otorite tarafından artistik cimnastikte tüm zamanların en iyisi olarak gösterilen ABD'li Simone Biles, yaşadığı mental problemler nedeniyle Tokyo 2020'den çekilme kararı aldı. Tüm dünya ve özellikle ABD basını bu şoke eden gelişmeyi konuşurken bu duruma aslında neyin neden olduğu da büyük bir soru işareti olarak orta yerde duruyor.

Peki Rio 2016'da dört altın, (takım, atlama masası, yer hareketleri, genel tasnif) bir de bronz madalya (denge aleti) alan, Tokyo 2020'de ise bir gümüş madalya (takım halinde) elde eden 24 yaşındaki Biles ne oldu da bu noktaya geldi? Biles'ın kararı ne değiştirir?

Dünyayı şoke eden karar! Simone Biles neden Tokyo 2020'den çekildi? - Resim : 1

NELER YAŞANDI?

Bu sorulara gitmeden önce ne yaşandığına dönelim. Atlama masasında inişte dengesini sağlayamayan ve dizlerinin üstüne çöken Biles, 13.766 gibi kendi standardının çok altında bir puan aldı.

Takım arkadaşlarının tesellisinin ardından direkt olarak soyunma odasına giden ABD'li sporcu, geri döndüğünde eşofmanlarını giymişti bile. Birkaç dakika sonra Biles'ın takım yarışmasından çekildiği resmen açıklandı.

Simone Biles, 2019'da triple-double denen yer hareketini başarıyla gerçekleştiren ilk kadın olmuştu.

ABD basınının önemli spor muhabirleri problemin “mental” olduğunu yazdı. 19'u altın olmak üzere 25 madalya ile dünya şampiyonları tarihinin en başarılı ismi olan genç sporcu daha sonra şahsen yaptığı açıklamada ruh sağlığına odaklanmak istediğini ifade etti.

Biles'ın yarışma hakkı kazandığı beş bireysel finale katılıp katılmayacağı merak edilirken yıldız isim söz konusu finallerde de yarışamayacağını duyurdu.

“Kendime eskisi kadar güvenmiyorum. Bazı günler herkes Tweet atıyor ve dünyanın ağırlığını üzerinizde hissediyorsunuz. Biz sadece birer sporcu değiliz. Nihayetinde insanız ve bazen bir adım geri çekilmek gerekiyor.”

Dünyayı şoke eden karar! Simone Biles neden Tokyo 2020'den çekildi? - Resim : 2

BILES BU NOKTAYA NASIL GELDİ?

Tarihler Mart 2020'nin son günlerini gösteriyor... Pandemi dünyayı etkisi altına almaya başlamış ve Tokyo 2020 resmen ertelenmişti. NBC'de Today adlı programa katılan Biles, kararı öğrendiğinde gözyaşlarına boğulduğunu anlatıyordu ve sebep olarak şunu söylerken aslında mesaj veriyordu:

“Fiziksel olarak antrenörlerimin beni hazır tutacağından hiçbir şüphem yok ancak mental olarak bir sene daha hazırlanmak... Sanırım bu beni, bizi ve pek çok sporcuyu olumsuz etkileyecek. Fiziksel olduğu kadar zihinsel olarak da formda olmak zorundayız.”

Zira bilinen üzere Simone Biles, Tokyo 2020'den sporu bırakacaktı. Bu yönde bir karar alacak mı henüz bilinmiyor. Oyunlar öncesi verdiği röportajlarda Paris 2024'ün son olimpiyatı olacağı yönünde de sinyaller vermişti.

Biles, denge aletinden bu inişiyle de tarihte bir ilke imza atmıştı.

Tokyo 2020 öncesinde kendi ismine emoji yaratılan ilk kadın sporcu olarak tarih geçen Biles, ABD Cimnastik Federasyonu'nun skandallarının ardından gelen jenerasyonunun takım kaptanı olarak da önemli bir misyon üstlenmekteydi. Kendisi de şu an hapisteki Larry Nassar tarafından çocukluğunda istismara uğrayan Biles, ABD'de ayrışmanın toplumda yer yer hissedildiği geçen yıllarda ırkçılıkla, ayrımcılıkla, bedeninin görüntüsüyle dalga geçen siber zorbalarla da mücadele veriyordu.

PEKİ BILES'IN KARARI NEYİ DEĞİŞTİRİR?

Bilinen üzere ABD, hikayeler ve kahramanlar yaratmayı çok seven bir ülke. Bu çoğu zaman ilham verici olsa da ülkede popüler kültürün “talent” (yetenek) yakaladığında -sporda, sinemada, müzikte fark etmeksizin- sonuna kadar tükettiği de bir gerçek. Mental olarak buna hazır olmayan pek çok ünlü isim, özellikle genç yetenekler savrularak derin psikolojik travmalarla ve depresyonlarla mücadele etti, bir kısmı hala ediyor.

Dünyayı şoke eden karar! Simone Biles neden Tokyo 2020'den çekildi? - Resim : 3

Bunun yanı sıra Biles'ın bu çıkışı, müsabaka esnasında yaşanan mental problemlerin en az fiziksel sakatlanmalar kadar kritik olabileceği görüşünün de oturmasına sebep olabilir. Nasıl bir basketbolcu diz bağları esnediğinde oyundan çıkıyorsa, mental bir çöküş yaşayan bir sporcu da müsabakayı yarıda kesebilir.

Roland Garros sırasında, mental durumu nedeniyle basın toplantılarına katılmak istemeyen Naomi Osaka'nın ceza ile tehdit edildikten sonra turnuvadan çekilmesinin ardından Biles'ın vedası da “baskı” ortamını sorgulatacaktır. Öte yandan ABD Cimnastik Federasyonu da süreç yönetimi noktasında eleştirileri hak ediyor.

Washington Post'ta konuyu kaleme alan Sally Jenkins, ABD Olimpiyat Komitesi yetkililerinin de Simone Biles'ı yalnız bıraktığını öne sürdü.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: Washington Post, Reuters (fotoğraflar), New York Times, Tokyo 2020, NBC, The Telegraph, The Guardian

Kaynak: Web Özel

ABD Tokyo 2020 Simone Biles