İzlanda futboluna büyük darbe: Taciz, tecavüz ve peş peşe istifalar...

Web Özel
İzlanda futboluna büyük darbe: Taciz, tecavüz ve peş peşe istifalar...
İzlanda'nın kaptanı Aron Gunnarsson, 2010 yılında genç bir kadına tecavüz etmekle suçlanıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Bir dönem oynadığı futbolla dünyadaki herkesin takdirini toplayan İzlanda Milli Futbol Takımı şu sıralar taciz ve tecavüz skandalları ile çalkalanıyor. Futbol federasyonu yönetimi görevinden istifa ederken 10 yıl önce kapanmış bir dava yeniden açılmak üzere...

Dünya üzerindeki bütün futbol severlerin takdirini toplamış zaman zaman A Milli Futbol takımımıza da sahada zor anlar yaşatan İzlanda futbolu tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşıyor.

Yaklaşık, 400 bin kişilik nüfusa sahip bu ülkenin maçlarına artık başkent Reykjavik’te olsa dahi çok az insan gidiyor. İzlanda son 16 maçının 11’ini kaybetti ve gelecek yıl düzenlenecek Dünya Kupası’na katılamayacakları kesinleşti.

Saha içindeki sonuçlardan çok, saha dışında yaşananlar gündemde. Milli takım oyuncularının karıştığı iddia edilen taciz ve tecavüz skandalları ile ülke çalkalanıyor. İddialar Ağustos ayının sonunda gündeme gelirken, olayda dolaylı olarak sorumluluğu olduğunu düşünen futbol federasyonu başkanı ve on beş üyesi, 1 Eylül 2021 tarihinde görevlerinden istifa etti.

Geçen aylarda, Thorhildur Gyda Arnarsdottir isimli kadın televizyona çıkarak 2017 yılında bir milli takım futbolcusu tarafından cinsel saldırıya uğradığını olayın kısa bir süre sonra babası tarafından futbol federasyonu başkanı Gudni Bergsson’a aktarıldığını anlattı. Bergsson daha sonra böyle bir konuşma olduğunu reddedecekti.

İSİM VERMEDİ AMA...

Arnarsdottir, hiçbir oyuncunun ismini vermemesine rağmen bu olaydan beş gün sonra İzlanda’da tüm zamanların en çok gol atan iki milli takım oyuncusundan biri olan Kolbeinn Sigthorsson, yazılı bir açıkmala yaparak kimseye cinsel tacizde bulunmadığını ama meselenin ortaya çıkmaması için Arnarsdottir ve onun başka bir arkadaşı ile mahkeme dışı bir anlaşma yaptığını söyledi.

İzlanda futboluna büyük darbe: Taciz, tecavüz ve peş peşe istifalar... - Resim : 1
Gyda Arnarsdottir

Haziran ayında ise başka bir skandal patlak verdi. Federasyon başkanı Bergsson’a ulaşan farklı bir bilgiye göre; İzlandalı farklı bir kadın takımın kaptanı Aron Gunnarsson ve oyuncu Eggert Jonsson’ın 2010 yılında Kopenhag’daki milli bir maç sırasında otel odasında kendisine tecavüz ettiklerini söyledi.

İzlanda futbol federasyonunun yönetim kurulu üyeleri ise iki olaydan da haberleri olmadığını ve çok üzüldüklerini ifade ediyorlar. Üyeler yaptıkları ortak açıklamada şu ifadeleri kullandılar:

Sevgili kurbanlar. Biz İzlanda Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu olarak size inanıyoruz ve derinden özürlerimizi sunuyoruz. Sizi yüz üstü bıraktığımızı biliyoruz ve daha iyisini yapmaya niyetimiz var.

Yönetim kurulu saldırılara ilişkin ellerinde daha fazla bilgi olan kişileri de federasyon ile irtibat kurmaya çağırdı.

İzlanda polisi 2010 yılında Kopenhag’da gerçekleştiği iddia edilen olayı yeniden soruşturmak için ellerinde iyi sebepler olduğunu söyledi. Emniyet yetkilileri olayı 2010 yılında da araştırdıklarını fakat delil yetersizliğinden hareket edemediklerini vurguladı.

Tecavüz suçlusu olduğu iddia edilen Gunnarsson’un avukatı Einar Oddur, “O kimseyi hiçbir yerde ve hiçbir zaman incitmediğini söylüyor” ifadelerini kullanıyor.

2010 yılında tecavüze uğradığını söyleyen kadın, yaptığı Instagram paylaşımında olay sırasında içkisine ilaç atıldığından emin olduğunu söylüyor. Şu an 34 yaşında olan kadın olayın yaşandığı günden şu ana kadar meseleyi hiç unutmadığını ifade ediyor. Kadın gönderisinde şu ifadeleri kullanıyor: “Yaşadıklarımı insanlara anlattığımda, şikayette bulunmam durumunda pişman olabileceğimi söylediler. ‘Emin misin?’ diyen çoktu.”

İzlanda futboluna büyük darbe: Taciz, tecavüz ve peş peşe istifalar... - Resim : 2
Kolbeinn Sigthorsson kimseye cinsel tacizde bulunmadığını söylüyor ama yaşanan olayın kapanması için ödediği 17 bin 200 pound dikkat çekiyor. Fotoğraf: Shutterstock

BİR KÖŞE YAZISI GÜNDEMİ BELİRLEDİ

Kadının bu Instagram paylaşımının ardından eski öğretmeni olan aynı zamanda İzlanda Öğretmenler Sendikası, Cinsiyet Eşitliği Komitesi Başkanı olan Hanna Bjorg Vilhjalmsdottir, konuyu köşe yazarı olduğu Visir gazetesinde 13 Ağustos 2021 tarihinde gündeme getirdi ve mesele ülke gündemine oturdu.

Bu olayın ardından 2017 yılında cinsel saldırıya uğradığını söyleyen Arnarsdottir de olayı basın ile paylaştı. Genç kadın, milli takım oyuncusu tarafından bir gece kulübünde alıkonduğunu anlattı. Bu güne kadar sustuğunu ama son olaylarda federasyonun tavrı sebebiyle konuşmaya karar verdiğini söyledi. Arnarsdottir’e cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan Sigthorsson davanın kapanması için cinsel saldırı mağdurlarının psikolojik durumu için çalışan bir derneğe 17 bin 200 pound ödediği ortaya çıktı.

Sigthorsson hakkındaki iddialar gündeme geldikten sonra Romanya ile oynanacak maçın kadrosundan çıkarıldı. Yeni futbol federasyonu yönetimi olayın üstüne gitmekte daha ısrarcı olacağını söylüyor.

Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Athletic'te Stuart James ve Stefan Snaer imzasıyla yer alan '‘The Viking clap is ruined forever’ – Icelandic football’s sex abuse scandal' isimli makaleden alınmıştır.