Dünya Paris'teki şölene kilitlendi! Olimpiyat tarihinde bir ilk olacak, nehir geçişi 4 saat sürecek

AJANS BİZİM
2024 Paris Olimpiyatları Fransa
Dünya Paris'teki şölene kilitlendi! Olimpiyat tarihinde bir ilk olacak, nehir geçişi 4 saat sürecek

2024 Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni 26 Temmuz Cuma günü Paris'teki Seine Nehri üzerinde düzenlenecek.

Yaklaşık dört saat sürecek nehir geçidini 300 bini aşkın seyircinin izlemesi bekleniyor.

Uzun zamandır beklenen an yaklaşıyor. Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni, Olimpiyat tarihinde ilk kez stadyumun dışında yapılacak. Paris'teki Seine Nehri neredeyse dört saat sürecek bir nehir geçidine sahne olacak ve güvenlik nedeniyle birçok ayrıntı son ana kadar gizli tutulacak.

Seine nehrindeki açılış töreni, Olimpiyat (26 Temmuz - 11 Ağustos) ve Paralimpik (28 Ağustos - 8 Eylül) Oyunlarını başlatacak.

Etkinliğin kesin programı henüz belli değil ancak Seine Nehri boyunca uzanan güzergahın ana hatları şimdiden biliniyor. Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına katılacak 10 bin 500 sporcunun 6 ile 7 bini 85 teknede yer alacak. Pont d'Austerlitz'den başlayacak olan açılış törenine toplam 180 tekne katılacak.

Tekneler doğudan batıya doğru Eyfel kulesinin hemen dibindeki Pont d'Iéna'ya kadar altı kilometre boyunca yelken açacak ve Notre-Dame, Louvre, Grand Palais ve Eyfel Kulesi gibi başkentin en sembolik anıtlarını geçerek Trocadéro'ya ulaşacak. Burada son tekneler saat 21:47 civarında varacak.

Jardin des Tuileries'de Olimpiyat ateşinin yakılmasıyla bu program sona ererken, son meşale taşıyıcısının kimliği henüz bilinmiyor. Açılış törenine çok sayıda ünlü katılacak. Aralarında Aya Nakamura ve muhtemelen Céline Dion'un da bulunduğu yaklaşık yirmi sanatçının yer alması bekleniyor.

Gösteriye yaklaşık 326,000 seyircinin katılması bekleniyor. Töreni üst platformlarda izlemek üzere 220 bin ücretsiz bilet dağıtılacak. Etkinlik için bilet alan seyirciler Seine Nehri kıyısındaki tribünlerde ve güzergâh boyunca uzanan köprülerde oturabilecekler.

Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni Seine Nehri üzerinde yerel saatle 19.30'da başlayacak ve yaklaşık 3 saat 45 dakika sürecek.