Dev organizasyon öncesi Çin'den katı kurallar: Alkış serbest, bağırmak yok ve dahası...

Çin Olimpiyatlar
Dev organizasyon öncesi Çin'den katı kurallar: Alkış serbest, bağırmak yok ve dahası...

Çin'in başkenti Pekin, 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Oyunlar öncesinde siyasi tartışmaların yanı sıra omicron varyantı da gerginlik yaratıyor. Çin ise oyunlar boyunca vakaları minimum seviyede tutmak için çok sert bazı kurallar getirdi. İşte o kurallar...

Pandemi nedeniyle 2020'den 2021 yazına ertelenen Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın ardından normal takvim haliyle bozuldu ve spor dünyası, neredeyse altı aylık bir aranın ardından yeniden olimpiyat heyecanı için gün saymaya başladı. Pekin 2022 Kış Olimpiyat Oyunları artık kapıda. 4 Şubat'ta başlayacak ve 20 Şubat'ta sona erecek olan oyunlarla ilgili olarak akıllarda soru işaretleri bulunmakta...

Elbette Çin'in politik pozisyonu bir soru işareti. Son olarak Japonya oyunları diplomatik olarak boykot edeceğini açıkladı. ABD, Avustralya, Birleşik Krallık, Kanada ve Litvanya da ülkedeki 'insan hakları ihlalleri' gerekçesiyle Pekin'e sporcu gönderecek ama delegasyon heyeti göndermeyecek ülkeler arasında yer almakta.

YENİ SINAV: OMICRON!

Lakin konu bu değil. Konumuz, Covid-19'a karşı alınan önlemler. Pekin oyunlarda politik bir sınav vereceği gibi sağlık açısından da önemli bir sınav verecek. Covid-19'un doğum yeri olan ülke bu konumuyla oyunlar öncesinde, bu zamana kadar haklı veya haksız, bir şekilde ciddi bir endişe yarattı.

Çin aldığı önlemlerle kafalarda hiçbir şekilde “Acaba?” sorusunun yer almamasını istiyor. Hatta önlemler o kadar detaya inmiş durumda ki son olarak oyunlar boyunca sporcuların mücadele edecekleri alanlarda izleyiciler, destek için alkış tutabilecek ancak bağıramayacak. Bağırmanın ve yüksek sesle konuşmanın partikül yayılımında rol oynadığı aşikar. Kulağa ilginç gelen bu yöntemin katı bir şekilde uygulanması bekleniyor.

Bir başka önlem ise çalışanlara yönelik. Oyunlar bünyesinde çalışan garsonlar, temizlikçiler ve diğer tüm destek elemanları organizasyon süresi boyunca ailelerini görmek için dahi olimpiyat köyünde belirlenmiş alanların dışına çıkamayacaklar. Organizasyonun katılımcıları Çin'de başkent dışında farklı bir bölgeye gitmesi halinde en az bir hafta karantinada kalacak ve en az iki hafta evini terk edemeyecek.

Dev organizasyon öncesi Çin'den katı kurallar: Alkış serbest, bağırmak yok ve dahası... - Resim : 1

Omicron varyantı dünya çapında hızla yayılırken Çin, bu varyantın kendi nüfusuna veya oyunların katılımcılarına bulaşmasını önlemek için ayrıntılı önlemler alıyor. Çinli yetkililer ayrıca her gün herkesin PCR testine gireceği bir ortamda vakaların da çıkabileceğinin hatta çıkmasının kaçınılmaz olduğunun da bilincinde.

'BELİRLİ SAYIDA POZİTİF VAKA ÇIKMASI...'

Pekin 2022 Kış Olimpiyat Oyunları Yerel Organizasyon Komitesi Genel Sekreteri Han Zirong gazetecilere verdiği demeçte, “Belirli sayıda pozitif vaka çıkması yüksek olasılıklı bir durum olacak” ifadelerini kullanmakta.

Aynı zamanda Tokyo 2020'de olduğu gibi bu oyunlarda da ülkeye oyunları izlemek üzere yabancı misafir alınmayacak. Aşılı olmaları şartıyla sadece sporcular, antrenörler, takım koçları, hakemler, akredite gazeteciler ve diplomatik kadrolar yabancı bir ülkeden gelip oyunlara katılabilecek ya da oyunları takip edebilecek.

Ancak bu istisnalar da sistemin birer parçası olacaklar. Özel otobüsler ve trenlerle birbirine bağlanan salonlar, oteller ve olimpiyat köyü arasında adeta bir fanus oluşturulacak. Kimse bu fanusun dışına çıkamayacak.

Yerel Organizasyon Komitesi Salgın Önleme ve Kontrol Ofisi Müdür Yardımcısı Huang Chun, “Şehre gitmek şöyle dursun, 'kapalı döngünün' dışına dahi asla çıkılmayacak. Bu bizim kırmızı çizgimiz” diye konuşuyor.

'TEBDİRLER ARTABİLİR'

Çin'de her gün düzinelerce yeni vaka çıkıyor. Yerel yetkililer 13 milyonluk bir şehir olan Xi'an'da tam kapanma ilan etti. Bölgede bu ay 200'ü aşkın vaka tespit edildi. Pekin, bu vakaların kaçının omicron varyantı olduğunu açıklamadı.

Bugüne kadar sıkı bir idareyle virüsün kontrolü noktasında başarılı bir konumda olan Çin'in sıkı tedbirlerinin olimpiyat oyunlarına nasıl yansıyacağı şimdiden merak konusu ancak kış tatillerinin de merkezi olan ve oyunlarda da çeşitli açık hava branşlarına ev sahipliği yapacak bölgede önlemler şimdiden sert bir şekilde uygulanıyor. Bu bir test görevi de görmekte.

Bununla birlikte Genel Sekreter Han Zirong oyunlara gelinene kadar tedbirlerin artabileceğini söylüyor:

“Her şey salgının yerel ve küresel boyutta nasıl bir değişiklik göstereceğine, özellikle de omicron varyantının bulaşıcılığına bağlı.”

Türkiye'den beş sporcu şu ana kadar Pekin 2022 vizesi almayı başardı. Bu sayı 2018'de 8, 2014'te ise 6'ydı.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta “China tells Winter Olympic spectators to clap, not cheer, for athletes, and Xi’an, a major city, locks down” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

pekin 2022