Dev aynası

Dev aynası

Milli takım daha Norveç karşısında sahaya çıkmadan maç kazanılmış gibi elini ovuşturanlar vardı. Tamam, Norveç'in eksikleri vardı, anlıyorum ama kendimizi dev aynasında görmekten vazgeçmeliyiz.

Milli takım hepimizin kırmızı çizgisi. Onu el üstünde tutmayı seviyoruz. Ama gerçekçilikten uzaklaşıyor muyuz artık?

Öyle ki Norveç maçı öncesinde gün boyunca spor kanallarını, sosyal medyayı takip ettim. Norveç maçı daha oynanmadan kazanılmış, hatta averaj hesapları yapılarak gözler Letonya maçına çevrilmiş haldeydi.

Şaşırdım. Tamam, Haaland, Sörloth ve King gibi önemli eksikleri olunca insanların elini ovuşturmasını anlayabiliyorum. Ama biz neden hiç ders almıyoruz, neden ayaklarımız hiç yere basmıyor?

Biz iyi oyunculardan kurulu, potansiyeli olan, ancak henüz hiçbir şey başaramamış bir milli takıma sahibiz. Norveç maçından önce son 6 maçımızda sadece Cebelitarık’ı yenebilmişiz.

STOPERDE NSAKALA MI OYNAYACAK?

Onun da ilk yarısı kabuslarla geçmiş. Norveç eksik olsa da hala Odegaard ve Elyounoussi gibi Premier Lig’in formda oyuncularına sahip, üstelik bu kulüp takımı değil. Norveç’in eksikleri var diye stoperde Nsakala oynayacak mı sanıyoruz?

Türk futbolu iyi yönetilmiyor birçok noktada kabul. Ama son dönemde futbolun Hamit Altıntop’a emanet edilmesi en çok içimize sinen hamle oldu. Bu milli takımda oynamış, başarılı olmuş, Real Madrid ve Bayern Münih görmüş, Almanya’da altyapıları incelemiş, Şampiyonlar Ligi’nde iyi işler yapmış, futbolculuk dönemlerinde yaptığı açıklamalarla en sert yorumcudan daha iyi tespitlerde bulunmuş bir isim. Elimizdekilerin belki de en uygunu ve en cesur görüneni…

BİZ NEDEN YAPMAYALIM?

Bana göre Başkan Nihat Özdemir’in TFF’deki en doğru hamlesi. Ama bu bir süreç. Kuntz’un Almanya’da altyapılardan gelmesi tesadüf değil. Hep konuştuğumuz o planlama ve acilen kökten ülke futbolunun değişmesi hamlelerine başlamamız lazım. Riva’dan gelen haberler de tüm bu hamlelerin bu yüzden yapıldığı yönünde.

Almanya bunu yaptı. Futbolunu şekillendirdi, planladı, uyguladı. Hem milli takımları hem kulüp takımları kalkındı. Biz neden yapmayalım?

Hiçbir alanda kimseden eksiğimiz yok. Ancak biz toplum olarak nasılsa yaparız psikolojisinden silkinip bir yola çıkmak zorundayız artık. Birileri elini taşın altına koymak zorunda. Bu yolda Hamit Altıntop ve ekibine güvenim tam.

Belli ki bu ekip kısa vadeli, 4 maçta kupaya gitme önceliğiyle getirilmedi. Norveç maçında aksamalar çoktu. Değişiklikler, değiştirilmeyenler, plan, çok iyi bir akşam olmadığı açık. Ama Kuntz’u ilk maçtan eleştirmek haksızlık olur görüşündeyim.

Burada artık beklentilerimizin büyük olduğu futbolcuların elini taşın altına koyma vakti geldi. Bu jenerasyonu çok övdük. Artık karşılık bekliyoruz. Oynayan sahaya yüreğini koyacak. Kulüp takımında ne gösteriyorsa burada da gösterecek. İlk 11 başlamayanın bozulma hakkı da yok. Burası milli takım!

HAKAN NEDEN FARKLI?

Mesela Hakan Çalhanoğlu Milan’dan Inter’e transfer oldu. Avrupa bunu konuştu. Ona Cebelitarık maçında değil bu maçlarda ihtiyacımız var. O maçı zaten kazanırız. Ama Hakan milli takımda topu kontrol ederken bile farklı. Sistemden mi memnun değil, oynadığı yeri mi beğenmiyor (hoş böyle bir hakkı da yok milli takımda) ama sorun neyse artık bunu da bilelim. Avrupa’nın en önemli 10 numaralarından biri milli takımda yokları oynuyor adeta.

Öyle bir oyuncu ki hocalar da vazgeçemiyor. Oyundan çıkarılamıyor. Artık Hakan’ın milli takıma ağırlığını koyması lazım. Yapabileceğini hepimiz görüyoruz çünkü. Ya da ben oynamak istemiyorum desin, biz de hayal kurmaktan kurtulalım.

Bakın beyler, bu halk bir önceki milli takımı tamamen silmişti. Sizin az da olsa krediniz var. İnsanların kalbinden, gözünden düşmeden size yakışanı yapmanın vakti geldi. Başka Türkiye yok!

türkiye norveç maçı Türkiye Norveç maç