Kıbrıslı ünlü dağcı Birkan Uzun 'ağaç kuyusu' nedeniyle hayatını kaybetti

Spor haberleri ABD
Kıbrıslı ünlü dağcı Birkan  Uzun 'ağaç kuyusu' nedeniyle  hayatını kaybetti

Geçtiğimiz günlerde Antarktika'nın en yüksek noktası Vinson Dağı'nın zirvesine ulaşarak gündem olan 28 yaşındaki dağcı Birkan Uzun kayak kazasında hayatını kaybetti. Uzun'un 'ağaç kuyusu' nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Antarktika’nın en yüksek noktası olan Vinson Dağı’nın zirvesine ulaşarak, gündem olan Kıbrıslı Türk Birkan Uzun bir kayak kazasında hayatını kaybetti. 

Genç dağcı Birkan Uzun’un ölüm haberi Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) geldi. Birkan Uzun’un Oregon'da kayak yaptığı sırada “ağaç kuyusu” olarak tabir edilen yoğun kar yağışı sonrası ağaç diplerinde oluşan çukura düştüğü öğrenildi.

ABD medyası cuma günü, Bachelor Mt.'de 28 yaşındaki bir erkek kayakçının bir ağaç altında bulunduğunu ve devriyeler tarafından acil servise götürüldüğünü ancak kurtarılamadığını aktardı.

ABD'de kayak kazası sonrasında Amerikan Büyükelçiliği ölen kişinin Kıbrıslı Türk Birkan Uzun olduğunu bildirmişti. 

Washington eyaletine Kıbrıs'ın kuzeyinden giden Uzun, 7 kıtanın 7 büyük dağına tırmanan ilk Kıbrıslı Türk olmak istiyordu. Bu hayaline çok yaklaşan Uzun, 16 Aralık'ta 5. hedefi Antarktika’nın en yüksek noktası Vinson Dağı’nın zirvesine tırmanmıştı. Birkan Uzun, 4bin 892 metre yüksekliği ile Antarktika’nın en yüksek noktası olan Vinson Dağı’nın zirvesinde ‘KKTC’ bayrağı dalgalandırmıştı.

BİRKAN UZUN'UN ÖLÜMÜNDE AĞAÇ KUYUSU İDDİASI

ABD basını Birkan Uzun’un ölümünün “ağaç kuyusu” ( Tree well ) olarak tabir edilen çöküntüden kaynaklandığını yazdı. Genç dağcının içinde olduğu zorlu koşullara atıfta bulundu, kayak merkezinin belirli alanlarında yalnızca ileri düzey kayakçılara izin verildiğini bildirdi.

Ağaç kuyuları, kar yağışı sırasında, kar düşmeyen ağaç köklerinde, derin ve yumuşak, dengesiz kar ceplerinin oluşması ile ortaya çıkıyor. Karda boğulma ya da kayak kazaları, bir kayakçının bu kuyulara düşerek hareketsiz hale gelmesiyle meydana geliyor.

 

Kaynak: Diğer

ABD ABD haberleri