Çok sayıda Rus ve Belaruslunun başvurusu 'ajanlık' şüphesiyle reddedildi

Ajans Bizim
2024 Paris Olimpiyatları Rusya Belarus
Çok sayıda Rus ve Belaruslunun başvurusu 'ajanlık' şüphesiyle reddedildi
Fotoğraf: DepoPhotos

Siber güvenlik, dezenformasyon ve terörle ilgili tehditler Paris Olimpiyatları'na ağırlık verirken, Fransız hükümeti etkinliğe katılmak veya kısıtlı bölgelere erişmek isteyen tüm bireyler için bir doğrulama sistemi kurdu.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Le JDD'ye yaptığı açıklamada,  şu ana kadar 1 milyonun biraz altında geçmiş kontrolünün tamamlandığını söyledi.

Darmanin'e göre, aralarında yabancı ajan olarak hareket ettiğinden şüphelenilen Rus ve Belarus vatandaşlarının da bulunduğu binlerce başvuru - sporcular, gönüllüler ve işe alınan personel dahil olmak üzere geniş bir yelpazedeki bireyler için gerekli - reddedildi.

Reddedilen 4 bin 340 başvuru arasında yüzden azının yabancı müdahale girişimleriyle ilgili olduğunu belirten Darmanin, Rusya ve Belarus'u bu girişimlerin şüpheli sponsorları arasında saydı.

Darmanin, “İstihbarat ve geleneksel casusluğun yanı sıra siber saldırı gerçekleştirmek için bilgisayar ağ geçitlerine erişim sağlama olasılığı da var. Örneğin, Oyunları takip ettiklerini iddia eden çok sayıda ‘gazeteciyi’ geri çevirdik” dedi. 

Belaruslu ve Rus atletlerin Paris 2024 Oyunlarında yarışmalarına, ülkelerinin renkleri altında değil, Bireysel Tarafsız Atletler olarak yarışmaları koşuluyla ve Ukrayna'nın işgalini desteklemediklerinden ya da orduyla bağlantıları olmadığından emin olmak için bir inceleme sürecinden geçtikten sonra izin verilecek. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, iki Rus üyesinden birinin Rus ordusunda binbaşı rütbesine sahip olduğunun bildirilmesinin ardından inceleme altına alındı.

Paris Oyunları 26 Temmuz Cuma günü Fransa'nın başkentinin kalbinde Seine Nehri boyunca yapılacak bir tekne gösterisiyle başlayacak ve bu ilk açık hava açılış töreni olacak. Organizasyon sürecinin başlamasından bu yana açılış gününde bir güvenlik olayı yaşanabileceğine dair korkular dile getirilirken, Darmanin bir haftadan az bir süre kala “açık bir tehdit” olmadığını teyit etti.