Chelsea'nin Joao Felix hamlesinin detayları... 19'unda 126 milyon Euro'dan kiralığa!

İspanya La Liga Atletico Madrid Chelsea İngiltere Premier Lig
Chelsea'nin Joao Felix hamlesinin detayları... 19'unda 126 milyon Euro'dan kiralığa!

Atletico Madrid'in Temmuz 2019'da 126 milyon Euro bonservis bedeliyle Benfica'dan transfer ettiği Portekizli Joao Felix, sezon sonuna kadar Chelsea'ye kiralandı. Peki bu sezon beklentilerin altında kalan iki takım neden bu transfer için el sıkıştı? Chelsea, Felix'te ne gördü?

Chelsea bu sezon beklentilerin çok çok altında bir performans sergilemekte. Ligde 10. sırada yer alan Londra'nın mavileri buhrandan çıkmanın yollarını arıyor. Bu noktada devre arası transfer dönemini bir fırsat olarak gören Chelsea, Atletico Madrid forması giyen Portekizli genç yıldız Joao Felix'i 11 milyon Euro karşılığında 6 aylığına kiralık olarak renklerine bağladı. Fakat bu transfer heyecan verici olduğu kadar soru işaretleri de barındırıyor. Söz konusu soru işaretlerinin bazıları Felix'ten bazıları ise Chelsea'den kaynaklanmakta. Peki nedir bu soru işaretleri? Felix, Chelsea'de başarılı olabilecek mi? Onu bir kurtarıcı olarak görmek doğru mu?

Öncelikle Chelsea'nin içinden geçtiği durumdan söz etmek gerek. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle birlikte Birleşik Krallık, Rus oligarkların ve Vladimir Putin ile yakınlığı bulunan Rusların ülkedeki mal varlıklarına el koyarken tüm çabalarına rağmen Roman Abramoviç de bu yaptırımlardan payını aldı. Kulübü satmak zorunda kalan Abramoviç'in ardından Chelsea'nin yeni sahibi, Todd Boehly liderliğindeki konsorsiyum oldu.

CHELSEA GEÇİŞ DÖNEMİNDE

Todd Boehly, kulübün liderliğinde bir geçiş dönemi de yaşıyor. 2020-2021 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde şampiyonluğa ulaşmış olan Chelsea'de Menajer Thomas Tuchel'in görevine 7 Mayıs 2022'de gerçekleşen satın almadan aylar sonra 7 Eylül'de son verildi. Chelsea'de en az 100 maça çıkan teknik direktörler arasında en başarılı 4. isim olan Tuchel'in yerine Brighton & Hove Albion'da sergilediği parlak performansla göz dolduran 47 yaşındaki Graham Potter getirilirken şimdilik Potter hamlesinin de kulübe istenen ivmeyi kazandırdığını söylemek mümkün değil.

Hatta İngiliz çalıştırıcının görevden alınması gerektiğini savunanlar dahi bulunuyor. Chelsea'nin Potter projesine ne kadar sahip çıkacağı sorusu bir kenarda dursun kadronun ve oyunun da rakiplerine kıyasla daha az pırıltı taşıdığını vurgulamak gerek. Ligde en çok gol atan 12. takım konumundaki Chelsea, gol beklentisi konusunda ise 15. sırada yer almakta. Sezonun flaş transferlerinden Raheem Sterling ve Kai Havertz, 4'er golle takımın “en golcü” oyuncuları!

Peki Chelsea, Felix'te ne gördü? Bu sezon Chelsea gibi liginde şampiyonluk yarışının uzağında kalan Atletico Madrid, Temmuz 2019'da henüz 19 yaşındayken 126 milyon Euro bonservis bedeli ödediği önemli silahını neden kiralık olarak gönderdi?

Atletico Madrid formasıyla çıktığı 131 resmi maçta 34 gol atıp 18 de asiste imza atan Felix, takımıyla 2020-2021 sezonunda La Liga şampiyonluğuna ulaştı. O sezon çıktığı 40 resmi maçta 10 gol 6 asist yapan Felix'in bonservis bedeliyle oluşan beklentinin altında kaldığı aşikar. Ancak Felix'in beklenen patlamayı yapamamasına neden olarak Atletico Madrid'in Diego Simeone yönetiminde oynadığı görece daha tedbirli oyun gösterilebilir.

ORTALAMA 54 DAKİKA SAHADA

Bununla birlikte Joao Felix'in Atletico Madrid formasıyla üç buçuk sezondur sahada kaldığı süre maç başı yaklaşık 54 dakika. Bu yönden en verimli sezonunu ise Benfica'da parlama yaptığı 2018-2019 sezonunda yaşayan Felix, söz konusu sezonda ortalama 66 dakika sahada kalmıştı. Pozisyon olarak 10 numara bölgesinde rahat ettiğini dile getiren Felix, çıktığı 96 La Liga maçının 41'inde oyuna sonradan dahil olurken başından sonuna kadar sahada kaldığı karşılaşma sayısı yalnızca 12 olarak kayıtlara geçti. Yukarıda bahsettiğimiz 2020-2021 şampiyonluğunda Simeone, genç oyuncuyu sezonun kritik son 12 haftasının sadece 1'inde oynattı.

Bu tablo pek parlak bir görüntü çizmiyor. Ancak Felix, yine de Chelsea'nin ihtiyaç duyduğu yeteneği sahaya yansıtabilecek potansiyelde bir isim. En önemli özelliği geçiş oyununda orta saha hücum bağlantısını kurabilmesi olan Felix'ten Chelsea skor katkısı da bekleyecek. Öte yandan kağıt üzerinde sezon sonunda Madrid'e dönmesi beklenen Felix için İngiltere macerası kariyerinin devamı için de belirleyici olabilir.

Kaynaklar: The Athletic, Goal, Transfermarkt, Marca

Kaynak: Web Özel

Chelsea Atletico Madrid İngiltere Premier Lig İspanya La Liga