Buhran bitti, Arsenal yeniden zirvede! Nasıl döndüler?

Arsenal İngiltere Premier Lig
Buhran bitti, Arsenal yeniden zirvede! Nasıl döndüler?
Oyunuyla göz dolduran Arsenal, en yakın rakibi Manchester City'nin beş puan farkla önünde zirvede yer alıyor. Fotoğraf: Reuters

Efsanevi menajer Arsene Wenger'in ayrılmasıyla bir buhran dönemine giren Arsenal, bu sezon adeta küllerinden doğdu. Mikel Arteta yönetiminde geçen sezon neredeyse dibi gören Londra'nın dev kulübü hocasına gösterdiği sabrın karşılığını aldı. Peki Premier League'in lideri zirveye nasıl döndü?

Premier League'de şu sıralar gündemi meşgul eden tek bir soru bulunuyor... “Arsenal şampiyon olabilir mi?” sorusu haklı bir şekilde gündemi işgal etmekte. Gidişat ise Arsenal için ikinciliğin kaçmış bir fırsat olarak görülebileceği bir sezon yaşadığımızı gösteriyor. Elbette ikinci sırada yer alan son şampiyon Manchester City bu ligde her türlü küçük çaplı mucizeye imza atmaya muktedir ancak Arsenal da bu sezon bir başka oynuyor, bir başka görüntü çiziyor...

Peki neden hala soru işaretleri ilgi çekiyor? Aslında soru işaretlerine neden olan noktalardan biri, takımın efsanevi menajer Arsene Wenger sonrası yaşadığı yokuş aşağı gidiş ve geçen sezon başındaki korkunç tablo.

FERGUSON SONRASI BUHRANA BENZER BİR TABLO VARDI...

Manchester United'ın Sir Alex Ferguson sonrası ligde yaşadığı büyük buhrana benzer bir tabloyu Arsenal da yaşamış ve Wenger ile üst üste 19 sezon Şampiyonlar Ligi grup aşamasında boy gösteren Londra ekibi o günden beri Devler Ligi yüzü görememişti. Leicester City'nin şampiyon olduğu 2015-2016 sezonunu ikinci sırada bitiren Arsenal, ondan sonra Premier League'i sırasıyla 5., 6., 5., 8., 8. ve 5. sırada noktaladı.

Buhran bitti, Arsenal yeniden zirvede! Nasıl döndüler? - Resim : 1

Hele takım, geçen sezona Mikel Arteta yönetiminde kabus gibi başlamış ve uzun süre alt sıralardan kurtulamamıştı. Peki ne değişti? Tüm oyuncular, çeşitli röportajlarda Arteta'ya işaret ediyor. Futbolculuk kariyerinde Arsenal forması da giymiş olan İspanyol isim, son yıllarını Arsenal'da Wenger'i izleyerek geçirmiş, üç sezon boyunca ise Manchester City'de Pep Guardiola'nın yardımcılığını yapmıştı.

'BİR FUTBOL DAHİSİ'

Bundan iyi bir “staj” dönemi olmasa gerek. Arsenal'ın sol beki Kieran Tierney, hocası Arteta'yı “Bir futbol dahisi” sözleriyle tanımlıyor. Taraftarlar tarafından zaman zaman hedefe konulan ve sert bir şekilde eleştirilen ancak bu sezon daha hücuma yakın bir rolde adeta parlayan İsviçreli Granit Xhaka ise “Daha önce gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor” sözleriyle Arteta'nın oyununu tanımlıyor.

Takım geçen sezon kötü başladığı sezonu toparlanarak ve ikinci yarıda göz doldurarak bitirmiş, hem topa sahip olma oyununda, hem geçişlerde hem de rakip karşılama noktasında önemli bir yol kat etmişti.

Hatta kulüp yeniden bir Devler Ligi hayali kursa da 36. haftada Tottenham Hotspur deplasmanında alınan 3-0'lık, 37. haftada ise bu kez Everton deplasmanında alınan 2-0'lık yenilgi son Şampiyonlar Ligi biletini Tottenham'ın almasına neden oldu... Son hafta Everton'ı 5-1 yenen Arsenal, ligi 4. sıradaki Spurs'ün 2 puan gerisinde 5. bitirdi. Öte yandan yönetimin, sezon boyunca -özellikle ilk yarıda- kovulması için çok büyük baskı yapılan Arteta'da ısrar etmesi şu anki tabloyu daha anlamlı kılıyor.

Ayrıca Mesut Özil, Pierre-Emerick Aubameyang gibi yüklerinden de kurtulan ve kendi kadrosunu kuran Arteta, yeni sezona Marsilya'da kiralık olan Saliba'nın dönüşü ve Manchester City'den Zinchenko ve Gabriel Jesus transferleriyle başladı. Savunmasını daha sağlam ve esnek bir hale getiren Arteta; Partey, Xhaka ve Odegaard ile ligin en dinamik ve kompakt orta saha üçlülerinden birini bulmuş oldu.

Buhran bitti, Arsenal yeniden zirvede! Nasıl döndüler? - Resim : 2
Granit Xhaka (soldaki fotoğrafta solda), Thomas Partey (soldaki fotoğrafta sağda) ve takımın en golcü ismi Martin Odegaard ligin en etkileyici merkez orta saha hatlarından. Fotoğraflar: Reuters

GOLLER DENGELİ DAĞILDI

Jesus da ön alan baskısında çok kıymetli bir parça olarak öne çıkınca ortaya dengeli de bir tablo çıktı. Öyle ki bu sezon ligde Arsenal adına en golcü oyuncu, 6 golle Odegaard. Norveçli yıldızı 5'er gollü Gabriel Jesus ve Gabriel Martinelli takip etmekte. Bukayo Saka'nın 4, Granit Xhaka'nın ise 3 golü bulunuyor.

Güçlü oyun tabloya da yansımakta. Arsenal, 14 maçta 33 golle, 40 gollü City'nin ardından ligde en çok gol atan 2. takım. Arteta'nın öğrencileri aynı zamanda yedikleri 11 golle, Newcastle United'la birlikte bu alanda zirveyi paylaşıyor. UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele eden takım grubunu da lider bitirdi.

Geçmiş örnekler de Arsenal'a bu sezonun özel olduğunu göstermekte. Premier League tarihinde oynanan 13 maçta 34 ve üzeri puan alabilmiş 8 takımın 7'si sezonu şampiyon noktalamış. Tek istisna, 1995-1996 sezonunda şampiyonluğu Manchester United'a kaptıran Newcastle United. Arsenal da bu başarıya ulaşmış 9. takım olmayı başardı. Topçular'ın sezonu nasıl noktalayacağı merak konusu.

Kaynaklar: The Athletic, Daily Mail, Arsenal.com, Tifo Football

Kaynak: Web Özel

Arsenal İngiltere Premier Lig