Çanlar dünya devi için çalıyor: Ne olacak bu Chelsea'nin hali?

Chelsea İngiltere Premier Lig Rusya Rusya Ukrayna Savaşı
Çanlar dünya devi için çalıyor: Ne olacak bu Chelsea'nin hali?
Roman Abramovich, 2003 yılında Chelsea'yi satın aldığından beri Londra ekibi 21 kupa kazandı. Maviler bu dönemde iki Şampiyonlar Ligi, iki Avrupa Ligi, beş de Premier League zaferi elde etti. Fotoğraf: Reuters

Dünyanın en değerli spor kulüpleri arasında gösterilen Chelsea'nin geleceği büyük bir belirsizlik içinde... Londra ekibinin sahibi Roman Abramovich yaptırımlara tabi tutulurken Rus milyarderin Birleşik Krallık'taki varlıkları da donduruldu. Peki Chelsea kime satılacak, oyuncuların durumu ne olacak?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 17 gün geride kalırken dünya genelinde uygulanan ciddi ekonomik yaptırımlar da gündemde. Yaptırım silsilesinin başını çeken Birleşik Krallık'ta ise gözler özellikle Roman Abramovich'e çevrilmişti. Dünyaca ünlü oligark Birleşik Krallık tarafından yaptırım uygulanan Rus vatandaşları listesine eklenirken, kendisinin mal varlıkları da donduruldu.

Bu kararın dünyanın dört bir yanında akıllara getirdiği ilk soru ise söz konusu yaptırımın Rusya'ya ve Putin'e etkisi değil. Akıllara gelen ilk soru şu: Chelsea'nin durumu ne olacak?”

'CHELSEA DÜŞÜRÜLSÜN!'

İngiliz basını gibi, Chelsea oyuncuları ve taraftarları da bu sorunun cevabını arıyor. Forbes'a göre dünyanın en değerli 25. spor kulübü olan Chelsea, aynı zamanda dünyanın en değerli 7. futbol kulübü konumunda.

The Telegraph yazarı Jim White geçmişten örnekler veriyor... Tartışmalı mali yapıları nedeniyle puanı silinen, küme düşürülen ya da çeşitli yaptırımlarla karşılaşan kulüpleri anımsatan White, son Şampiyonlar Ligi şampiyonu Chelsea'nin Premier League'den düşürülmesi gerektiğini savunuyor ve şunları söylüyor:

“Günün sonunda Derby County, Reading, Bolton ve Portsmouth gibi kulüplerin taraftarları tehlikeli finansmanlarının sonuçlarını puanları silinerek ve küme düşürülerek ödediler. İskoçya'da Rangers finansal olarak yanlış uygulamaları ortaya çıkar çıkmaz lig piramidinin en altından yeniden başlamak zorunda kaldılar.”

Bu tavsiyeyi elbette çok sert bulanlar ağırlıkta. Bunun sadece taraftarları ve kulüp çalışanlarını cezalandırmak anlamına geleceğini düşünenler ağırlıkta. Öte yandan yine The Telegraph'tan Matt Law ve Tom Morgan'ın görüş aldıkları hükümet yetkilileri Chelsea'nin sezonu kesinlikle Premier League'de tamamlayacağını aktardı ve şöyle devam etti:

“Kulüp bugün ligde rekabetten çıkarılırsa muhtemelen ligin işleyişini alt üst eder. Milli oyunumuz futbolu korumamız gerekiyor.”

Abromovich'in Chelsea'de kazandığı kupaları gösteren infografik

Yaptırımlara dair gelişmeleri hatırlamak da önemli zira kulübün durumu hakkında çarpıcı bir durum ortada duruyor. Roman Abramovich, 26 Şubat'ta kulübün yönetimini mütevelli heyetine devretmiş, 2 Mart'ta ise satış kararı almıştı.

Türk iş insanı Muhsin Bayrak da Chelsea'yi satın almaya talip olduğunu açıklamıştı. Bununla birlikte İngiliz basını ise ABD'den üç teklifi ön plana çıkarıyor.

  • ABD'nin ünlü beyzbol takımlarından Chicago Cubs'ın sahibi Ricketts ailesi
  • Amerikan futbolu takımı New York Jets'in sahibi Woody Johnson
  • Todd Boehly, Hansjorg Wyss ve ismi açıklanmayan bir iş insanından oluşan üçlü ortaklık

Üç teklifin de 2-2.5 milyar pound aralığında olduğu aktarılıyor. Satışın nasıl yapılacağı da bir muamma. Son durumdaki birkaç soruya bakalım:

KULÜP HALA SATILABİLİR Mİ?

Aslında mevcut lisans yaptırımlar yürürlükteyken Abramovich'in kulübü satmasına engel ancak Dijital, Kültür, Medya ve Spor Dairesi özel bir lisansla satışa izin verecek. Buna göre elde edilen gelir yaptırım uygulanan kişiye gidemeyecek. Abramovich, satıştan elde edeceği net geliri “Ukrayna'daki tüm kurbanlara” bağışlayacağını açıklamıştı ancak yaptırımlardan kurtulamadı. Burada Hazine Bakanı John Glen'in vereceği karar da önemli. Yani satışın gerçekleşeceği kesin gibi ancak paraya ne olacak henüz belli değil...

CHELSEA OYNAMAYA DEVAM EDECEK Mİ?

Evet. Ancak kulüp maç başına güvenlik, yönetim ve yemek hizmetleri gibi harcamalara en fazla 500 bin pound harcayabilecek. Seyahat giderleri ise 20 bin pound ile sınırlandırıldı. Chelsea yönetimi bu meblağın artırılmasını istiyor.

TRANSFERLER VE MAAŞLAR?

Transfer diye bir şey yok. Chelsea kulübün geleceği netleşene kadar ambargolu. Ancak sezon bitene kadar oyunculara ve tüm kulüp profesyonellerine maaşları ödenecek. Mevcut oyuncularla sözleşme imzalanıp imzalanamayacağı da henüz belli değil.

Belirsizlik halinde oyuncuların ayrılmak isteyebileceği söyleniyor. Antonio Rudiger, Cesar Azpilicueta ve Andreas Christensen'in sözleşmeleri sezon sonunda; N’Golo Kante, Jorginho ve Marcos Alonso'nun sözleşmeleri ise Haziran 2023'te bitiyor.

Bununla birlikte başarılı menajer Thomas Tuchel'in de geleceği belirsiz. Örneğin, şu an yorumculuk yapan Liverpoool efsanesi Jamie Carragher, Manchester United'ın Tuchel'i takımın başına getirme çalışmalarına başlaması gerektiğini ifade etti bile...

MAÇ GÜNÜ GELİRLERİ?

Yayın ve ürün gelirlerinin durumu hakkında hükümet açıklama yapmadı ancak kulüp mağazaları kapalı. Maçlarda yiyecek içecek satışı sürecek lakin kombine bileti olanlar (yaklaşık 28 bin taraftar) dışında kimse sezon sonuna kadar Chelsea bileti alamayacak.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Bu haberdeki bilgilerin bir kısmı The Telegraph'ta "Exclusive: Roman Abramovich sanctions trigger three-bid fire sale in Chelsea ownership race" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Ek kaynaklar: "What Roman Abramovich sanctions mean for Chelsea - from club sale to transfer embargo and fans at matches" ve "Chelsea shirt sponsor Three suspends £40m partnership with club - and wants logo removed from kit"

Kaynak: Web Özel

Chelsea roman abramovich kimdir Roman Abramovich