Busenaz'a yenildi hüsran yaşadı! 1.3 milyar nüfuslu Hindistan neden altın alamıyor?
Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan, 2008'den bu yana olimpiyat oyunlarında altın madalya alamıyor. En iddialı isimlerden Lovlina Borgohain'ın Busenaz Sürmeneli'ye net bir şekilde mağlup olması ülkede aynı soruyu sordurdu: "Hindistan sporda neden başarısız?"
Lovlina Borgohain, ülkesi Hindistan'daki tüm kızlar için, memleketi Assam için ringe çıkmıştı. “Eve altın madalya ile döneceğimden yüzde 100 emindim” dedi. Emindi ancak karşısına ondan daha emin bir Busenaz Sürmeneli çıkınca 5-0 yenilerek bronz madalyanın sahibi oldu.
Busenaz çarpıcı bir dövüş sergileyerek adını finale yazdırırken Hindistan'da yıllardır tartışılan bir konu yeniden gündeme geldi. Hindistan neden başaramıyor?
Türkiye, “Dört tarafımız denizlerle çevrili ama yüzmede ve geniş çerçevede su sporlarında neden başarılı değiliz?” sorusunu yavaş yavaş aştı. Hindistan ise hala “Nüfusumuz 1.3 milyarken nasıl olimpiyat oyunlarında başarılı olamıyoruz” diye sormakta.
EKSTRA İLGİNÇ BİR DURUM
Ne denizlerle çevrili olmak ne de dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olmak sporda başarının garantisi... Çok fazla etken var. Ama Hindistan'ın durumu da ekstra ilginç!
Moskova 1980'de ülke tarihinin 8. altın madalyasını da erkekler çim hokeyinde alan Hindistan, o günden bu yana tek altın madalyasını Pekin 2008'de atıcılıkta erkekler 10 metre havalı tüfek kategorisinde Abhinav Bindra ile kazandı.
1928-1956 arası üst üste 6 olimpiyatta erkekler çim hokeyinde altını kimseye kaptırmayan Hindistan'ın olimpiyat tarihinde 9 altın, 9 gümüş ve 15 bronz madalyası bulunuyor. Bir kıyaslama yapmak gerekirse Türkiye 40 altın, 25 gümüş ve 33 bronz madalyaya sahip. Hindistan'a nüfus olarak en yakın ülke olan Çin ise 258 altın, 192 gümüş ve 171 bronz madalya topladı. (5 Ağustos 2021, 15:20 itibarıyla)
Boksta kadınlar velter sıklette (64-69 kg) mücadele eden Borgohain, halterde kadınlar 49 kg kategorisinde Mirabai Chanu Saikhom'ın ve erkekler serbest güreşte 57 kiloda Ravi Kumar Dahiya'ın gümüş madalyası ile badmintonda tek kadınlarda V.P. Sindhu ve erkekler çim hokeyi takımının bronz madalyalarının ardından üçüncü bronzu ülkesine getirdi.
'NE DİYEBİLİRİM Kİ? KAYBETTİM'
“Ne diyebilirim ki? Milyonlarca Hint kız çocuğuna ne mesaj verebilirim? Kaybettim” böyle diyordu Borghain. Tokyo'da gümüş alan Mirabai Chanu'nun antrenörü ise “Şimdi hükümet spor sistemini değiştirmeye çalışacak” ifadelerini kullanıyor: “Ancak çok şey yapmaları gerekiyor. Bu koşulması gereken uzun bir yolculuk.”
Pekin 2008'in altın madalyalısı Abhinav Bindra ise spor atmosferinin 2008'e göre değiştiğinin altını çizmekte. Kendisinin yarıştığı dönemde ulusal müsabakalara ancak 200 sporcunun katıldığını söyleyen Bindra, şimdi ise bu sayının 20 bine çıktığını, 20 bin sporcunun da katılım hakkı elde edemeğini vurguluyor. Bindra ayrıca Hindistan atıcılık takımında yer alan sekiz sporcunun da dünya sıralamasında ilk iki sırada yer alacak kadar üst düzey olduğunu da aktarıyor.
Tokyo 2020 hakkında “Hindistan'da spor için yeni bir dönemin başlangıcı olabilir” diyen Bindra umut dolu konuşsa da bu yeni dönemde farklı bir sorun baş gösteriyor: Baskı...
ELİNE 'SAKİN' YAZDI
Okçulukta Atanu Das'ın çeyrek final maçında eline “Sakin” yazdığının görülmesi, bir gün önce Das'ın eşi Deepika Kumari'nin ise kadınlarda dünya 1 numarası olmasına rağmen çeyrek finali geçememesi tam anlamıyla hayal kırıklığı.
Atanu Das “Belki de bu olimpiyatı çok ciddiye aldık. Atışlarımızdan keyif almayı unuttuk” diyor ve sitem ederek olimpiyat oyunları nedeniyle hissettikleri kamuoyu baskısını şöyle özetliyor:
“Dünya kupasını kazandığımızda kimsenin haberi olmuyor. Dünya şampiyonasını kazandığımızda kimsenin haberi olmuyor. Dünya bir numarası olduğumuzda kimsenin haberi olmuyor ama Hint sporcular olimpiyata gittiğinde herkesin her şeyden haberi oluyor. Bu baskıdır. Her zaman kafamızda...”
EN GENÇ KADRO...
Bu baskının olimpiyat döneminde artması, Hindistan'da ilginin sadece olimpiyat oyunlarında olimpik sporlara dönmesiyle de alakalı. Ülkenin açık ara en popüler sporu olan krikette bir dünya markası olan Hindistan, Tokyo'ya 18 sporda 124 sporcuyla tarihinin en geniş, en genç ve en başarılı kadrosuyla gitti.
Lakin ulusal baskı genç kadroyu olumsuz etkilemiş durumda. Hindistan'da bir kesim ise kriketteki başarıyı göstererek “Biz zaten bir spor ülkesiyiz” diyor. Hindistan'ın Kriket Dünya Kupası'nda iki şampiyonluğu, bir ikinciliği, dört de yarı finali bulunuyor.
Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı New York Times'ta yayınlanan "Why India Struggles to Win Olympic Gold" başlıklı makaleden derlenmiştir.
Kaynak: Web Özel