Şampiyon Bold Pilot ve Halis Karataş'ın çarpıcı hikayesi

Şampiyon Bold Pilot ve Halis Karataş'ın çarpıcı hikayesi

1996 Gazi Koşusu'nu 2.26.22'lik derecesiyle kazanan efsane Türk atı Bold Pilot ile jokeyi Halis Karataş sosyal medyada gündem oldu. İşte filme konu olan hikayenin detayları...

1996 Gazi Koşusu'nu 2.26.22'lik derecesiyle kazanan ve çim pistteki bu rekoru 24 yıldır halen kırılamayan efsane Türk atı Bold Pilot ile jokeyi Halis Karataş ve merhume eşi Begüm Atman Karataş'ın hayat hikayesini anlatan Bizim İçin "Şampiyon" filminin Türkiye televizyonlarındaki ilk gösterimi hem Türkiye'de hem de Dünya'da yankılandı. Geçtiğimiz yıl bugünlerde yaklaşık 3 milyon izlenme ile sinema tarihine de damgasını vuran ve bu akşam TV'de 20.00'da ilk gösterimi büyük merakla beklenen film hakkında twitter'da açılan #bizimiçinşampiyon hashtag'ı Türkiye Topic Trend listesinde 1. sıraya yükselirken, #boldpilot hashtag'i ise 12. sıraya yükselerek inanılmaz bir başarı yakaladı.

Şampiyon Bold Pilot ve Halis Karataş'ın çarpıcı hikayesi - Resim : 1

"HALİS KARATAŞ VE BOLD PİLOT" HİKAYESİNİN BAŞLAMASI...

İşte Halis Karataş ve Bold Pilot'un duygu dolu hikayesi...

Bold Pilot'u ilk gördüğü anı 'O zamana kadar öyle bir safkan ne gördüm, ne bindim ne de çalıştırdım' sözleriyle ifade eden Halis Karataş, hayatında önemli bir yer edinen efsaneyi anlatıyor. Henüz 19 yaşında, umut vaat eden bir jokey olan Halis Karataş, Özdemir Atman'ın sahip olduğu Atman ekürisinde işe başladı.  

Üç sene sonra yolları genç bir tay olan Bold Pilot'la kesişti. Atman, Bold Pilot henüz iki yaşında minik bir tayken, Halis Karataş'a çalıştırması için başka bir atı önerirken, Karataş, Bold Pilot'a baktı ve "İzin verin ben bu atı çalıştırayım" diyerek Türkiye'ye bir efsane kazandırmanın ilk adımını attı. Karataş, Bold Pilot'a 'vurulma' anını şöyle anlatıyor:

"Özdemir Atman'ın iki atına binmiştim. 1991'de 'Asya Atçılık Konferansı' için 'en başarılı jokey' olarak beni seçmişlerdi. Ve o sırada Özdemir Bey'le tanıştık, kendisiyle çalışmamı teklif etti. Bold Pilot ile de 1994'Te şubat ayının 26'sında tanıştık. Özdemir Bey yeni gelen tayları çalıştırıp, hangi atımızın iyi olduğuna dair onları sıralamamızı istedi. Dört tayın ardından sıra Bold Pilot'a geldi. Daha iki yaşında bebekti. Onda takılı kaldım. Diğer taylara hiç binmedim."

Şampiyon Bold Pilot ve Halis Karataş'ın çarpıcı hikayesi - Resim : 2

"YARIŞ ATINDAN BİR STAR DOĞMUŞTU"

Her gün Bold Pilot'ı çalıştırmaya başlayan Karataş'a göre, sadece onu görmek için hipodromları dolduran kalabalığın sevgilisi, Türkiye'nin en ünlü atının farkı, ışığıydı:

O zamana kadar öyle bir safkan ne gördüm, ne bindim ne de çalıştırdım. İnanılmaz bir ışığı ve şampiyon edası vardı. Asildi, farklı bir ruhtu. Yarışa çıktığımızda etrafa bakmayı severdi. Her şeyi dikkatlice izler, bugün farklı bir şey var mı analiz ederdi. Duruşu özeldi, gelir gezinti yapar, bir durur etrafı dinler, kendini hazır hissetmeden antrenmana bile başlamak istemezdi. Hemen farkı görürdünüz. Atçılıkla, at yarışıyla hiç ilgisi olmayan insanların dahi 'Bold Pilot' dendiği zaman gözlerindeki ışıltıyı görebilirdiniz. Bir yarış atından bir star doğmuştu.

O koştuğu zaman ona özel seyirci gelirdi. Sırf onu görmek için hipodroma üç kat insan dolardı. Padoğa girdiği an alkış tufanı kopardı. 'Bold Pilot' hemen her koşusunda startingbox'a girerken huysuzluk yapar, tehlike yaşardı. Bir süre sonra o kendini sakatlamasın diye hipodromdaki insanlar birbirlerini susturmaya başlamışlardı. Tribünlerden çıt çıkmazdı. Bold Pilot da bunu hissederdi. Böyle güçlü bir sevgi vardı takipçileriyle arasında.

1996-98 yılları arasında Karataş ve Bold Pilot ikilisi, birlikte rekorları kırıp, şampiyonlukları göğüsledi; birlikte 30 yarış, 21 galibiyet yaşadı. Art arda birinci oldukları 11'lik seri yaptılar. Bu sırada ünlü jokeyin hayatında eşzamanlı olarak başka büyük bir fırtına koptu:

Halis Karataş'ın Özdemir Atman'ın kızıyla olan dostluğu, aşka dönüştü... Halis Karataş, Begüm Atman'la olan ilişkisini şöyle anlatıyor:

"Eşimle, babası Özdemir Bey'le ilk seyahatte, 1991'de Phuket'te tanıştık. Sonra aileyle görüşmeye başladım ve dost olduk. Özdemir Bey ile çalışmaya başladıktan sonra ailenin bir ferdi olmuştum. Beni yemeklere çağırırlardı. Begüm'le çok iyi anlaşırdık, yıllarca çok iyi arkadaştık. Arkadaşken de her şeyi paylaşırdık. Dertlerimizi, sıkıntılarımızı, sevinçlerimizi... Sonra arkadaşlığımız aşka döndü. Onda öyle bir yürek vardı ki, tarifi yok.."

Şampiyon Bold Pilot ve Halis Karataş'ın çarpıcı hikayesi - Resim : 3

HALİS KARATAŞ KİMDİR?

Ünlü jokey Halis Karataş, düzenlenen yarışlarda göstermiş olduğu başarılı performanslar ve aldığı birincilik ödülleri ile tanınıyor. 1972 yılında Sivas Gürün’de dünyaya gelen Halis Karataş, 14 yaşında jokeylik için ilk adımını attı. Halis Karataş, binicilik sektörüne girdikten bir süre sonra eski TJK başkanlarından Özdemir Atman’ın kızı Begüm Atman ile evlendi. Halis Karataş'ın eşi Begüm Atman Karataş 2014 yılında vefat etti. Halis Karataş'ın Azra ve Özdemir adında iki çocuğu bulunuyor.

Yarışseverler tarafından Sihirbaz lakabıyla tanınan Halis Karataş, 6 Ağustos 2016’ya kadar bindiği 21.028 at ile 5740 birincilik kazandı. Halis Karataş, kariyeri boyunca 6 Gazi Koşusu şampiyonluğu yaşadı. Halis Karataş, kayın pederinin sahip olduğu Bold Pilot isimli tayla 1996 yılında Gazi Koşusunu 2.26.22 derece ile kazanarak pist rekoru kırdı.

BEGÜM ATMAN KİMDİR?

Begüm Atman, 1966 tarihinde dünyaya geldi. Eski TJK (Türkiye Jokey Kulübü) başkanı Özdemir Atman'ın ikiz kızlarından biridir. Jokey Halis Karataş ile evlendi. Çiftin mutluluk tablosu, Begüm'ün meme kanserine yakalanmasıyla bozuldu. Beş yıllık mücadeleden sonra, Begüm Atman Karataş, 2014’te hayatını kaybetti. Begüm Atman vefat ettiğinde 48 yaşındaydı.

şampiyon bold pilot