Bir yanda Arjantin - Brezilya, diğer yanda İtalya - İngiltere! Dev maçlarda nelere dikkat edeceğiz?

EURO 2020 Copa America 2021
Bir yanda Arjantin - Brezilya, diğer yanda İtalya - İngiltere! Dev maçlarda nelere dikkat edeceğiz?

2020-2021 sezonu ancak bu kadar güzel sona erebilirdi! Copa America'da Brezilya ile Arjantin, Euro 2020'de ise İtalya ve İngiltere, kupaya uzanmak için mücadele edecek. Peki iki dev maç öncesi nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Futbolun belki de en büyük iki mabedi 11 Temmuz’da muhteşem maçlara ev sahipliği yapacak. Maracana'da Brezilya ile Arjantin, Copa America'da şampiyon olmak için kozlarını paylaşacak. Wembley'de ise Euro 2020 finalinde İngiltere ile İtalya bir araya gelecek.

Heyecan dorukta. Futbol tarihinin en büyük rekabetlerinden biri olan Arjantin – Brezilya rekabeti ile hemen incelemeye başlamakta fayda var.

ARJANTİN - BREZİLYA

Daha önce grup aşaması şeklinde “Güney Amerika Şampiyonası” adıyla düzenlenen organizasyon 1975'te Copa America'ya dönüştü. İki ülke bir Copa America finalinde ilk kez 2004'te karşılaştı. 2004'te normal süresi 2-2 biten maçta Brezilya penaltılarda 4-2'yle kupanın sahibi olurken bir sonraki turnuva olan 2007 Copa America'da yine Brezilya kazandı ancak bu kez 3-0'lık net bir galibiyetle kupa Sambacılar'ın ellerinde havalandı.

Haber Global ekranlarından ve Kontra'nın YouTube kanalından canlı yayınlanacak maçta Güney Amerika'nın iki futbol devi üçüncü kez Copa America finalinde karşılaşacak.

Bir yanda Arjantin - Brezilya, diğer yanda İtalya - İngiltere! Dev maçlarda nelere dikkat edeceğiz? - Resim : 1

Bu ne anlama geliyor. Arjantin için bir kayıp demek hem ezeli rakibi Brezilya'ya 3. kez final kaybetmek demek hem de son 7 turnuvada 5. kez finalde boyun eğmek demek. Adeta Messi'nin de lanetine dönüşen Copa America'da Arjantin, 2004, 2007, 2015 ve 2016'da ikinci, 2019'da ise üçüncü oldu.

Bireysel açıdan ise bu final, Messi ve Neymar'ın finali olacak. Kariyeri sorgulanmaya başlayan, “Messi ve Cristiano Ronaldo'yla aynı tartışmada yer almayı hak ediyor mu” soruları sorulan Neymar, rüştünü ispat etmek için Messi'nin hasretini büyütmek isteyecek.

Bir yanda Arjantin - Brezilya, diğer yanda İtalya - İngiltere! Dev maçlarda nelere dikkat edeceğiz? - Resim : 2

Messi ise “Ronaldo mu, Messi mi” sorusunda Ronaldo'nun tarafında olanların argümanını boşa düşürmek istiyor. Cristiano Ronaldo'nun Portekiz'le Euro 2016'yı kazanması, milli takım seviyesinde onu Messi'nin bir adım önüne geçirmişti.

Messi üç Copa America, bir kez de Dünya Kupası finali oynamış olsa da bu oyuncular için tek başarı kupayı kazanmak ve Arjantinli yıldız da kariyerinin son virajında bunu başarmak istiyor.

KİMİ İZLEYELİM:

Elbette gözler Messi ve Neymar'da olacak ancak Arjantin'de adı Barcelona'yla da anılan Lautaro Martinez ve penaltıların kahramanı kaleci Emiliano Martinez dikkat çekiyor. Brezilya'da ise Neymar'ın yanı sıra gözler Lyon'un genç yıldızı Lucas Paqueta'da olacak. Brezilya, çeyrek ve yarı final maçlarını 1-0 kazanırken goller Paqueta'dan gelmişti.

X FAKTÖR:

Messi'nin parlak dönemlerinde dahi Arjantin'in kamburu savunması ve kalesi oldu. Aslında uzun süredir Arjantin'in diğer oyuncuları, hücum hattının kalitesinin yanından geçemiyor. Yine de Emiliano Martinez ve savunma hattı sağlam durmayı başarırsa Messi ve arkadaşları mutlaka fırsat bulacaktır.

İTALYA - İNGİLTERE

Wembley'de ise İtalya ve İngiltere heyecan verici bir finalde buluşacak. Yıllardır “futbolu evine döndürmeye çalışan” İngiltere, 1966 Dünya Kupası'ndan sonra ilk kez bir kupa kazanmak istiyor. İtalya ise turnuva boyunca sergilediği güçlü oyunu kupayla taçlandırmak ve pandemi sürecinde derinden sarsılan İtalya'ya bir hediye vermek istiyor.

Bir yanda Arjantin - Brezilya, diğer yanda İtalya - İngiltere! Dev maçlarda nelere dikkat edeceğiz? - Resim : 3

Eşleşmede İtalya'nın bariz üstünlüğü olduğunu vurgulamak gerek. Bugüne kadar oynanan 27 maçta İtalya 11 kez kazandı, 8 kez de beraberlik aldı. İngiltere'nin 8 galibiyeti fark büyük değilmiş gibi gösteriyor ancak şunu vurgulamak gerek:

1990 Dünya Kupası üçüncülük maçında, Euro 2012 çeyrek finalinde ve 2014 Dünya Kupası ve Euro 1980 grup aşamasında kazanan hep İtalya oldu. İngiltere, resmi maçlarda İngiltere'yi bir kez yendi. O maç 1978 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde oynanan bir grup maçıydı.

KİMİ İZLEYELİM:

Harry Kane ve Ciro Immobile'yi bir kenara koyarsak, İtalya'nın Barella, Verratti, Jorginho üçlüsüne karşı, İngiltere'nin Rice, Phillips ve Mount üçlüsünün nasıl karşılık vereceği merak konusu.

Bir yanda Arjantin - Brezilya, diğer yanda İtalya - İngiltere! Dev maçlarda nelere dikkat edeceğiz? - Resim : 4

X FAKTÖR:

Raheem Sterling! Turnuva boyunca muhteşem bir performans sergileyen Sterling'in zaman zaman baskı altında özellikle bitiricilik noktasında ve karar aşamasında sıkıntılar yaşadığı bilinen bir durum. Sterling böyle bir durum yaşamazsa, ikinci X faktöre bakacağız. O da İngiltere'nin kara talihi.

İtalyanlar turnuva oynamayı ne kadar biliyorsa İngiltere o kadar bilmiyor! Yıllardır medyanın yarattığı baskı, kibir ve yanlış tercihlerle birleşince başarı gelememişti. Sakin kalmayı başaran ve finalden keyif alan bir İngiltere çok etkili olacaktır.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

EURO 2020 copa america 2021 Brezilya Arjantin İtalya İngiltere Messi Neymar Immobile