Başörtülü Fransız sporcuya 'şapkalı izin' çıktı!

Ajans Bizim
2024 Paris Olimpiyatları Fransa
Başörtülü Fransız sporcuya 'şapkalı izin' çıktı!
Reuters

Paris 2024 Olimpiyatlarında 400 metre bayrak yarışında Fransa'yı temsil edecek olan, ancak ülkenin laiklik prensipleri sebebiyle açılış törenine başörtüsüyle katılmasına izin verilmeyen atlet Sounkamba Sylla’nın şapka takarak törene katılacağı açıklandı.

Sylla, hafta sonunda sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kendi ülkende düzenlenen Olimpiyatlara seçiliyorsun, ama başörtüsü taktığın için açılış törenine katılamıyorsun" diye yazarak, açılış törenine katılmasına izin verilmediğini duyurmuştu.

Bu paylaşımın ardından sosyal medya kullanıcıları ve diğer Olimpik sporculardan Fransa'ya tepki geldi.

Fransa Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra, dün yaptığı açıklamada, "vatandaşlarımız bizden laiklik ilkelerine uymamızı bekliyor, ama aynı zamanda herkesin iyi hissetmesini sağlayacak çözümler için de yaratıcı olmalıyız" demişti.

Fransa Olimpiyat Komitesi ise, Sylla'nın açılış törenine özel tasarım bir şapkayla katılmayı kabul ettiğini duyurdu.

Şapkanın, Fransa Olimpiyat takımının kıyafetleriyle uyumlu bir şekilde tasarlanacağı belirtildi.

Sylla da, sosyal medya hesabından "Olimpiyat Oyunları açılış törenine katılabilmem için nihayet anlaştık" şeklinde bir paylaşım yaptı.

26 yaşındaki Fransız koşucu, geçen yıllarda birçok yarışa başörtüsüyle katılmıştı.

Ancak Sylla, haziran ayında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonasında Bakanlığın uyarısından Fransa Atletizm Federasyonunun laiklik prensibini gerekçe göstermesinin ardından şapka takarak yarışmıştı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesinin başörtüsü ya da dinî kıyafetleri yasaklayan bir kuralı yok. Olimpiyatlar süresince Fransa'da yarışacak yabancı ülke vatandaşlarına yönelik de yasal kısıtlama söz konusu değil.

Ancak Fransa, eşitlik ilkesi gereğince olimpiyatlarda yarışacak sporcularının dinî kıyafet ya da simgelerle yarışmasını engelliyor.

2024 Yaz Olimpiyatları, yarın Seine nehrinde yapılacak açılış töreniyle resmen başlıyor.

Avrupa'nın en büyük Müslüman azınlık nüfusuna sahip Fransa'da, din ve devlet işlerinin ayrımını güvence altına alan katı laiklik yasaları var.

Bu yasalar kapsamında kamu çalışanları ve öğrencilerin, kamu kuruluşlarında dinî sembol ve kıyafet giymeleri yasak. Bazı insan hakları grupları ise bu yasaların ülkedeki Müslümanlara yönelik fiili ayrımcılık olduğunu savunuyor.

Reuters'ın haberine göre, Fransa Olimpiyat Komitesi Başkanı David Lappartient, olimpiyatlara katılan sporcularının da kamu sektörü çalışanlarıyla aynı yasalara tabi olduğunu söyledi.

Lappartient, "Başka ülkelerde bu bazen anlaşılmıyor olabilir, ama Fransa'da laiklik bizim genlerimizde var" dedi.

Fransız spor kurumları, daha önce de, farklı spor dallarında ülkelerini temsil eden kadın sporcuların başörtüsü takmasını yasaklamıştı.