Avrupa Süper Ligi için karar verildi! UEFA ve FIFA'ya büyük şok

futbol UEFA FIFA
Avrupa Süper Ligi için karar verildi! UEFA ve FIFA'ya büyük şok
Reuters

Avrupa Adalet Divanı, UEFA ve FIFA'nın 2021'de Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasını engelleyerek rekabet yasasına aykırı hareket ettiğine karar verdi.

Avrupa Birliği'nin yüksek mahkemesi (Avrupa Adalet Divanı), dünya futbolunun geleceği açısından dönüm noktası niteliğinde, "Bosman"dan büyük olabilecek bir kararla UEFA ve FIFA'nın Avrupa Süper Ligi'nin kurulması planlarını engelleyerek AB rekabet yasalarına aykırı hareket ettiğine hükmetti.

2021 Mayıs'ında UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Avrupa Süper Ligi'nin kurucu kulüplerinin başkanlarını "yılan" ve "yalancı" olarak nitelendirmiş, Süper Lig kulüplerini UEFA organizasyonlarından men etmekle tehdit etmişti.

Son olarak Juventus'un da çekilmesinin ardından artık yalnızca Real Madrid ve Barcelona'nın yönettiği 12 kulüp tarafından kurulan 'Avrupa Süper Ligi' şirketi, yasal olarak savaşmaya karar verdi ve UEFA ile FIFA'yı dava etti.

Kulüpler, UEFA'yı futbol pazarındaki hakimiyetini kötüye kullandığı iddiasıyla Avrupa yasalarını ihlal etmekle suçlamıştı.

Avrupa Adalet Divanı, "FIFA ve UEFA'nın kulüpler arası yeni futbol projelerini önceden onaylarına tabi kılan ve kulüpler ile oyuncuların bu müsabakalarda oynamasını yasaklayan kuralları hukuka aykırıdır. FIFA ve UEFA kurallarının şeffaf, objektif, ayrımcı olmamasını ve orantılı olmasını sağlayan bir çerçeve yok." hükmüne vardı.

AVRUPA SÜPER LİGİ CEO'SU REİCHART: "TÜM MAÇLAR ÜCRETSİZ YAYINLANACAK"

Avrupa Süper Ligi CEO'su Bernd Reichart, Avrupa Adalet Divanı'nın kararının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, "UEFA'nın tekeli sona erdi, futbol özgürdür. Kulüpler artık kendi geleceklerini belirlemekte özgürler. Tüm maçları ücretsiz olarak yayınlayacağız. Külüplerin gelirleri garanti altında olacak." ifadelerini kullandı.

FLORENTINO PEREZ: "BUGÜN FUTBOL, ​​TARAFTARLAR VE ÖZGÜRLÜK KAZANDI"

Real Madrid Başkanı Florentino Perez alınan tarihi kararı, "Futbol, bir daha asla tekel olmayacak. Avrupa Süper Ligi, sportif liyakat esas alınarak herkese açık olacak. Süper Lig ulusal müsabakalarla tamamen uyumlu olacak. Herkese açık olacak ve ekonomik sürdürülebilirlik getirecek. Onlarca yıl sonra bir tekeli sona erdirmek kolay olmayacaktı. Yeni teknolojilerle, hep birlikte var olacağız. Bugün futbol tarihi için harika bir gün. Bugün kazandık. Bugün futbol, ​​taraftarlar ve özgürlük kazandı." sözleriyle değerlendirdi.

BARCELONA: "BU KARARIN FUTBOL DÜNYASINDAKİ TEKELE KARŞI ÇIKARAK REKABETİN ÖNÜNÜ AÇTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Barcelona'dan kararla ilgili yapılan değerlendirmede "Kulübümüz, Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı karardan dolayı memnuniyetini ifade ediyor. Süper Lig projesini yürüten kulüplerden biri olarak Barcelona, bu kararın futbol dünyasındaki tekele karşı çıkarak Avrupa'da elit düzeyde, yeni bir futbol rekabetinin önünü açtığını düşünüyor ve izlenecek yol konusunda yeni tartışmalar başlatmaya hazır." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Haber Global TV