Almanya hesaplaşıyor... Biz nasıl elendik?

Almanya
Almanya hesaplaşıyor... Biz nasıl elendik?
Alman hücum oyuncusu Kai Havertz, Kosta Rika maçında böyle tepe taklak oldu. Fotoğraf: Reuters

Almanya Dünya Kupası'nda gruplarda elenmenin şokunu yaşıyor. Ülke kendi içinde hesaplaşırken milli takımda üst düzey ayrılıklarda yaşandı. Kimilerine göre 95 sınıfının kalitesi eski jenerasyonlara göre zayıf.

“Futbol 90 dakika oynanan ve sonunda Almanların kazandığı bir oyundur.” İngiltere’nin efsane forvet oyuncusu Garry Lineker, panzerler ile defalarca kez karşılaştıktan sonra bu noktaya geldi. 4 kez Dünya Kupası kazanan, her turnuva öncesi mutlak favoriler arasında gösterilen Almanya Dünya Kupası’nda gruplardan çıkma başarısını dahi gösteremedi.

Tıpkı İspanya ve Fransa’nın geçmiş turnuvalarda yaşadığı gibi Almanya Dünya Kupası ve Avrupa şampiyonluklarının ardından grup aşamasında tıkandı. Japonya’ya karşı şok bir mağlubiyet alan Hansi Flick’in öğrencileri E Grubu’na 1 galibiyet, 1 mağlubiyet ve 1 beraberlik ile veda etti.

Dünya Kupası’nda elenen güçlü takımlar, başarısızlığın hemen ardından faturayı teknik direktörlerine kesti. İspanya Luis Enrique’yi gönderirken, Belçika’da Roberto Martinez dönemi sona erdi. Almanya ise böyle bir karar almadı. Milli takımın sportif direktörü Oliver Bierhoff kendi isteği ile görevden ayrıldı ancak Flick, Almanya’da düzenlenecek Euro 2024 için görevinde kalmaya devam edecek.

Almanya hesaplaşıyor... Biz nasıl elendik? - Resim : 1
Thomas Müller valizleri elinde Almanya'ya dönerken... Fotoğraf: Reuters

SİSTEM SORGULANIYOR

Büyük hüsranın ardından Almanlar futbol sistemlerini sorgulamaya başladı. Almanya son yıllarda resmi olarak da bir göçmen ülkesi olarak kabul ediliyor ve dünyanın farklı yerlerinden yetenekleri sistemli futbol iklimi içinde entegre etmeyi başardı. Mesut Özil, İlkay Gündoğan, Gnarby gibi yıldızlar Panzerlerin gücüne güç kattı.

Peki son hata nerede yapıldı? Alman Futbol Federasyonu’nun başkanı Berd Neuendorf, “Turnuvayı böyle terk etmek içimi acıtıyor” diyor. Almanya’nın elinde bu turnuvada da iyi bir jenerasyon olduğu söylenebilir. ‘1995 sınıfı’ olarak anılan Joshua Kimmich, Niklas Süle, Leon Goretzka ve Leroy Sane milli takımda bekleneni veremedi.

Al Bayt Stadyumu’nda elenmenin sıcaklığı ile açıklama yapan teknik adam Flick, “Kalitemiz var. Burada yaptıklarımız antremanlarda uyguladığımız farklı teknikler önemli. Son yıllardaki başarısızlıklara farklı bir açı getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

150 MİLYON EUROLUK MERKEZ

Milli Takım’ın sportif direktörü Oliver Bierrhof’un isteği ile Frankfurt’ta 150 milyon euroluk bir milli takım merkezi inşa edilmişti. Bu masraf kimi Bundesliga ekipleri tarafından eleştirilirken şimdi Alman milli takımının içinde olduğu krize bir çare bulması bekleniyor.

Bayern Münih geçen yıl üst üste 10’uncu kez şampiyon olarak Alman liginde herhangi bir rekabet kalmadığını bütün dünyaya ilan etmiş oldu. Bazı futbol çevreleri bu dominasyonun da milli takımın gelişmesine engel olduğunu düşünüyor. 4-2 kaybedilen Kosta Rika mücadelesinde sahadaki 11 oyuncunun 7’si Bavyera ekibinde forma giyiyordu.

'ŞANSSIZLIK DEĞİL, BASİRETSİZLİK'

Alman milli takımı Dünya Kupası’nı kendi ülkelerinde düzenledikleri 2006 yılında da önemli bir kriz içerisindeydi. 2014’teki zafere kadar yeni bir jenerasyon yakalanması için beklendi.

95 sınıfının önemli unsurlarından Kimmich, elendikleri maç sonrası “Kariyerimin en kötü günü. Bu sadece şanssızlık değil basiretsizlik” diyordu.

Kaynak: Web Özel